Engeho šance poškodila FIA

Daniel Šupa, 23. září 2007, 13:30 Google+

Včera jsme vás informovali o nepříliš vydařeném vystoupení českého jezdce Tomáše Engeho při kvalifikaci na dnešní závod šampionátu v Brně. Důvody, pro které nebojoval o přední startovní pozice vysvětlil sám jezdec.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Enge, Tomáš

Enge, Tomáš | foto: DPPI / FIA GT

Sdílejte článek

Tomáš Enge zajel v kvalifikaci pro zítřejší závod FIA Grand Turismo v Brně čtrnáctý čas, s rakouským kolegou Reinhardem Koflerem tak získal postavení v sedmé řadě. Enge i nová rakouská stáj RBImmo Racing čekali od amerického vozu Saleen S7R více, jenže vedení šampionátu FIA GT se rozhodlo omezit možnosti automobilu. To je hlavní důvod, proč český závodník skončil až v hodnocení speciálů GT1 mezi posledními.

Světle zelené monstrum dostalo od sportovních komisařů menší zadní křídlo, menší restriktor k motoru a navrch 40 kilogramů zátěže, což je pravidlo pro stáje, které nejedou celé mistrovství. Vůz samotný je navíc starší modifikace, což v součtu s omezeními FIA drsně sráží šance Tomáše Engeho. Pravidla FIA Grand Turismo podobné zásahy jury umožňují.

Tomáš Enge
Před příjezdem do Brna jsem moc těšil. Věřil jsem, že Saleen S7R týmu RBImmo Racing bude podobně konkurenceschopný jako vůz stejného typu, s nímž loni úspěšně závodil Jarek Janiš. Jenže realita je pro mě trpkým zklamáním. Především kvůli zásahu FIA se naše auto dostalo na dno kategorie GT1. Menší restriktor ubírá motoru výkon, menší křídlo škodí aerodynamice a o zátěži čtyřiceti kilogramů ani nemusím hovořit. Na rovinkách jsme o 15 km/h pomalejší než saleen, který zde jel před dvěma lety. Sotva předjedu vozy GT2. Mrzí mě to velmi, protože jsem chtěl domácím fanouškům předvést velký závod. Přijel jsem do Brna z USA, kde se mi ve finále Grand-Am v Salt Lake City podařilo vybojovat druhé místo v absolutní klasifikaci a v boj o podobný výsledek jsem doufal i tady, doma.

Brněnský závod FIA Grand Turismo, jenž odstartuje v neděli 23. září ve 13.15, bude v přímém přenosu vysílat Česká televize na svém programu ČT4 Sport.

Zdroj: Tisková zpráva www.tomas-enge.com
Vytisknout

Diskuze: Engeho šance poškodila FIA

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Bartels, Michael

Maserati bylo bez konkurence

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud