Mosport: Vítězem dramatického závodu Joest Audi

Daniel Šupa, 19. srpna 2003, 01:09 Google+

Vedoucí posádka průběžného pořadí Frank Biela a Marco Werner si připsali ve včerejším odpoledním tříhodinovém závodě další vítězství.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor

Sdílejte článek

Ještě více však tým Joest Audi musí těšit to, že na kanadském okruhu Mosport triumfoval již počtvrté v řadě za sebou!

V roce 2003 již čtvrté vítězství ve třídě LMP 900 a třetí celkové nebylo ale vůbec snadné. V úvodu závodu měl Frank Biela kontakt s vozem slabší třídy, ale časy nebyly následky nijak poznamenány a mechanici stáje vůz provizorně opravili až při další zastávce v boxech. Dramatický závod nabídl divákům řadu vzrušení a především dlouhou a vyrovnanou bitvu o vítězství. S oběma Audi R8 nejsilnější třídy opět bojovala Lola týmu Dyson Racing, startující ve slabší kategorii LMP 675.

Již samotný start vytrvalostního závodu přinesl v první zatáčce lehkou kolizi a dokonce mezi vozy na čele startovního pole. Ve snaze získat vedení se setkaly vozy J J Lehta a Jamese Weavera, jenž startoval z Pole position. Brit však vedení udržel a spolu s kolegou Leitzingerem dokazoval v první hodině závodu, že překvapivé výkony slabšího vozu nejsou náhodou. Z bitvy o celkové prvenství však posádku stáje Dyson Racing vyřadila porucha alternátoru a následná 6 kol dlouhá zastávka v boxech.

Zbývající druhé dvě třetiny závodu se tak odehrály pod taktovkou obou vozů Audi R8 a jejich posádek, bojujících o titul šampionů. Oba speciály se ve vedení několikrát vystřídaly, ale po poslední zastávce v boxech byl na čele opět vůz stáje Joest Racing pilotovaný Wernerem. Za jeho zadním spoilerem však hledal místo k předjetí expilot F1 Johnny Herbert.

Britský pilot se několikrát pokusil o předjetí, ale bitva na ostří nože vyvrcholila chybou, když ve snaze o vybrždění svého soupeře nezabránil kontaktu s vozem Porsche třídy GT, který předjížděli o další kolo. Audi stáje ADT Champion Racing bylo značně poškozené a posádka nakonec skončila až na 20. pozici.

„Jsem velmi, velmi zklamaný a nesmírně rozčilený ze způsobů některých jezdců na dráze, byl jsem jimi omezován a skončilo to tak, jak to skončilo,“ řekl Johnny Herbert.

Druhé celkové místo a první ve své skupině LMP 675 získal druhý vůz Lola stáje Dyson Racing pilotovaný dvojicí Wallace a Dyson, kteří měli v ranním warm-upu těžkou havárii. Třetí projeli cílem Maxwell a Jeannette s jejich Panozem týmu JML Panoz.

Třetí projeli cílem Maxwell a Jeannette s jejich Panozem týmu JML Panoz.

Také ve třídě GTS byl k vidění vynikající závod. Vedoucí jezdec Oliver Gavin s Chevrolet Corvette byl neustále pod tlakem dvou rudých Ferrari, která ho doslovnou štvanicí donutila k chybě. Jejím výsledkem byla vážná havárie těsně před polovinou závodu.

Dlouho očekávaného triumfu svých vozů Ferrari F550 Maranello se tým Veloqx Prodrive ale opět nedočkal. Vítězství jim totiž i tentokrát sebral žlutý tovární vůz Corvette. Johnny O'Connell a domácí jezdec Ron Fellows se v závěru závodu po vynikající práci mechaniků v boxech dostali do vedení, které již do cíle udrželi, byť s minimálním náskokem 835 tisícin vteřiny, po třech hodinách jízdy! Ferrari, jež bylo jen kousek od vítězství pilotoval Tomáš Enge a jeho týmový kolega Peter Kox.

Druhé letošní vítězství ve skupině GT získali držitelé Pole position Timo Bernhard a Jorg Bergmeister ze stáje Alex Job Racing Porsche.


3h Mosport, výsledky závodu:
1. Frank Biela / Marco Werner, Audi R8 (P900), 116 kol
2. Chris Dyson / Andy Wallace, Lola EX257/AER MG (P675), 114 kol
3. Scott Maxwell / Gunnar Jeannette, Panoz LMP01/EPP (P900), 114 kol
4. Ron Fellows / Johnny O'Connell, Chevrolet Corvette C5-R (GTS), 112 kol
5. Tomáš Enge / Peter Kox, Ferrari 550 Maranello (GTS), 112 kol
6. Jan Magnussen / David Brabham, Ferrari 550 Maranello (GTS), 111 kol
7. David Saelens / Olivier Beretta, Panoz LMP01/EPP (P900), 109 kol
8. Emanuele Naspetti / Domenico Schiattarella, Ferrari 550 M (GTS), 106 kol
9. Jorg Bergmeister / Timo Bernhard, Porsche 911 GT3 RS (GT), 106 kol
10. Ralf Kelleners / Anthony Lazzaro, Ferrari 360 Modena (GT), 105 kol

Vytisknout

Diskuze: Mosport: Vítězem dramatického závodu Joest Audi

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Kentucky: Hornish jr. s přehledem zvítězil - anotační foto

Kentucky: Hornish jr. s přehledem zvítězil

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud