Český tým MENX bude ve Spa posílen

Daniel Šupa, 23. července 2003, 12:24 Google+

Český tým MENX se těší na svou premiéru ve 24 hodinovém závodě. Ve Spa Roberta Pergla doplní jezdci týmu Superfund I.S.R. Charouz Jarek Janiš a Yannick Schroeder.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor

Sdílejte článek

Pergl se již zotavil po nedávných zdravotních problémech, které mu zabránily v účasti v posledním závodu v Doningtonu a je připraven na spolupráci s novými kolegy. Stálý jezdec týmu Tomáš Enge má totiž o víkendu naplánován závod ALMS s týmem Prodrive Ferrari. Vzhledem k délce závodu bylo zapotřebí doplnění dvěma jezdci a těmi se stali Janiš se Schroederem. Oba talentovaní jezdci pravidelně dokazují své umění v Mezinárodním šampionátu FIA F3000 a svými výkony a zkušenostmi by měli být přínosem. MENX je podle předběžné startovní listiny jediným českým zástupcem ve startovním poli.

Jarek Janiš: "Spa patří mezi mé nejoblíbenější okruhy, vždy jsem tam rád startoval a čtyřiadvacítka není výjimkou. S Ferrari 360 Modena jsem nikdy nezávodil, neměl by to však být velký problém - několikrát jsem závodil s Mercedesem DTM, takže mám zkušenosti i s cestovními vozy. Nicméně tak dlouhý závod jsem nikdy nejel, určitě se naučím pár nových věcí. Jednou z nich bude jízda v noci, protože za tmy jsem v podstatě ještě nezávodil. Doufám, že budeme mít spolehlivý vůz a budeme si moci vychutnat závod. V každém případě to bude zajímavá zkušenost."

Yannick Schroeder: "Bude to můj první závod se sportovním vozem a těším se na něj. Okruh ve Spa mám velmi rád, je to nádherná trať a i díky tomu jsem uvítal možnost startu ve 24h závodu, protože formule na něm letos nejedou. Pokud jde o mé zkušenosti s vytrvalostními závody, v roce 2001 jsem se zúčastnil dvanáctihodinového závodu v Atlantě s vozem LMP675, takže jsem si vyzkoušel i jízdu v noci. Věřím, že přestup z formule do sportovního vozu zvládnu bez větších problémů, hlavní rozdíly jsou v aerodynamice a hmotnosti, což ovlivní brždění a manévrování vozu. Těším se na nový zážitek, určitě získám hodně zkušeností a užiji si závod."

Robert Pergl: "Už se cítím lépe a doufám, že se tréninkový výpadek způsobený zdravotními problémy neprojeví. Na závod se hodně těším, vždy jsem snil o účasti ve čtyřiadvacítce. Okruh ve Spa se mi velmi líbí, v podobném duchu budou určitě hovořit i další jezdci. Se závody za tmy mám už nějaké zkušenosti a nemyslím si, že to bude problém. Asi nejtěžší je poznat podle světel, zda je za vámi rychlý či pomalý vůz. Závod bude dlouhý a půjde o spolehlivost vozů i jezdců. Budu mít nové týmové kolegy, jsem si však jistý, že budeme dobře spolupracovat. I přes svůj věk mají hodně zkušeností a určitě budou rychlí. V prvé řadě chceme dokončit závod a pak se uvidí."

Ivo Horn: "Bude to pro celý tým nová zkušenost a moc se na tento závod těšíme, zvláště když jsme museli vynechat Donington. Čtyřiadvacetihodinovku jsme nikdy nejeli a určitě nás bude čekat mnoho nových věcí. V přípravě jsme udělali maximum, hlavním cílem je spolehlivý vůz. Pokud vydržíme až do cíle, pak se může stát cokoliv. Je škoda, že s námi nepojede Tomáš, jeho zkušenosti z Le Mans by byly nedocenitelné. Ale budeme mít místo něj dva špičkové jezdce z F3000 a jsem přesvědčený, že přechod na sportovní vůz zvládnou bez problémů. Víme, že nás čeká náročný týden, ale jsme na něj připraveni."

Čtyřiadvacetihodinový závod ve Spa je součástí šampionátu FIA GT, má však svá specifika. Jedním z nich je to, že každý jezdec se musí do závodu kvalifikovat zvlášť a zároveň musí za noční kvalifikace odjet minimálně tři kola v daném limitu 130 % průměrného času nejlepších tří vozů různých značek dané třídy. Další odlišností je to, že do závodu mohou nastoupit nejen vozy tříd GT a N-GT, ale také vybrané cupové vozy. Jezdec může odjet maximálně tři hodiny v kuse a celkem nesmí odjet více než 12hodin.


Tisková zpráva www.jarek-janis.cz
Vytisknout

Diskuze: Český tým MENX bude ve Spa posílen

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Formule 3000 se změní na Formuli 2 - anotační foto

Formule 3000 se změní na Formuli 2

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud