Hockenheim: Paffett zvítězil v úvodním závodě sezony

ar1, 18. dubna 2004, 15:11 Google+

Gary Paffett v dramatickém závěru prvního závodu sezony na německém Hockenheimringu zvítězil při svém debutu v týmu HWA.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Paffett, Gary

Paffett, Gary | foto: dtm.de

Sdílejte článek

Po senzačním absolvování kvalifikace se na startu na první pozici objevil Jean Alesi. Ten také po startu vyrazil do závodu nejlépe. Na druhou pozici se protlačil také Gary Paffett, za něj se pověsil Bernd Schneider (oba vozy Mercedes-Benz týmu HWA). Albert bojoval s Mattiasem Ekströmem (Audi A4 DTM). Tomczyk se po své chybě propadla na 6. pozici. Český jezdec Jarek Janiš měl na startu potíže a tak se uvedení vozu v chod zařadil na poslední pozici startovního pole.

Hned od začátku jsme mohli vidět pro diváka mnoho příjemných tlačenic a to hlavně v jedné z pravotočivých zatáček, krátce po startu. V letošním ročníku se dozajista postará také nový systém zastávek v boxech, přičemž první povinná zastávka se může odehrát nejdříve poté, co vedoucí jezdec závodu dokončil šesté kolo. Pokud tedy dojde k dřívější zastávce, nepočítá se mezi dvě povinné. V průběhu zastávky se musí vyměnit všechna čtyři kola a může se dotankovat 20 litrů paliva. Po povinné zastávce se musí rozsvítit jedno oranžové identifikační světlo na voze, takže diváci na trati mají o počtu zastávek jednotlivých jezdců.

23 kol před cílem se ocitl první jezdec mimo trať, kterým byl Bernd Mayländer, jezdec z týmu Rosberg, kde jezdi i Jarek Janiš. V témže kole se mimo trať dostal také Marcel Fässler se svým vozem Opel Vectra GTS V8, který by po nárazu do bariéry značně poškozen. Ještě 31 kol před cílem však ze závodu odstupuje Christian Abt, jezdec stáje Audi Sport Team Abt Sportsline.

Jarek Janiš velmi dlouho vyčkával s první zastávkou v boxech a to dokonce i do doby, kdy jiní jezdci měli za sebou již dvě.

Jeana Alesiho po technických potížích předjíždí 15 kol před cílem Gary Paffett a zdá se, že Alesi má natolik poškozený vůz, že se bude propadat dál. Po zastávkách v boxech se do vedení dostal Bernd Schneider, následován Garym Paffettem, oba jsou jezdci týmu HWA s vozy Mercedes-Benz C-Klasse.

14 kol před cílem Alesi opět po technických potížích neudržel na stadionu svůj vůz v brzdné stopě a vyjíždí podruhé z tratě. Tentokrát se zdá, že problém je daleko horší, protože přítlačná lišta pravděpodobně znemožnila ideální přítlak předních kol a tím byl znemožněn brzdný účinek. Kles na 4. pozici. O tři kola později Alesi musel závod vzdát.

V poslední části závodu, přesněji, když zbývalo ještě něco kolem 7 kol do cíle, začal Paffett nahánět vedoucího může závodu Bernda Schneidera. Souboj to byl vskutku zajímavý, dalo by se říct kolo na kolo. Ve stejném okamžiku dochází k boji v hloubi startovního pole, kde bojoval o pátou pozici Peter Dumbreck s vozem Opel Vectra GTS V8 s Martinem Tomczykem (Audi A4 DTM). Nutno dodat, že Dumbreck startoval z poslední pozice na startu.

5 kol před koncem závodu skončil na stadionu Stefan Mücke v štěrkové zóně a to způsobem tzv. zapíchnutím auta do svodidel. Takřka ve stejném okamžiku před sebe pouští doposud vedoucí jezdec startovního pole Bernd Schneider před sebe svého kolegu Garyho Paffett. Důvod je jednoduchý. Uvolněné levé přední kolo. Schneider ještě zajíždí do boxů a mechanici zkoumají závadu. Schneider sám vše ukončí vystoupením z kokpitu vozu.

Úvod sezony tedy vyšel na výbornou. Dramatické okamžiky střídaly zápolení v boxech a trať se ani na chvíli nestala nudnou části zorného pole diváka.

Paffett je tedy po přestupu k týmu HWA na počátku sezony vedoucím mužem šampionátu a myslím, že jen málo kdo čekal takovýto výsledek. Ale to je na těchto závodech to nejlepší. Do poslední chvíle divák neví, kdo vyhraje.


Vytisknout

Diskuze: Hockenheim: Paffett zvítězil v úvodním závodě sezony

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Janiš, Jaroslav

Janiš odstartuje z deváté řady

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud