I DTM zná šampiona, titul obhájil Scheider

Daniel Šupa, 25. října 2009, 14:54 Google+

HOCKEHEIMRING – ZÁVOD; Infarktová první kola ukázala vyrovnanost startovního pole a odpověděla, proč je DTM tak divácky úspěšným seriálem. Vítězství sice vybojoval Paffett, ale průběžné pořadí vedoucí Scheider skončil hned za ním, čímž obhájil své loňské prvenství.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Scheider, Timo

Scheider, Timo | foto: dtm.de

Sdílejte článek

Startovní manévr se obešel bez problémů, nejrychleji akceleroval Scheider, jenž se po vnější stopě dostal sice před Paffetta, ale vedení si ubránil z pole position startující Ekström, za ním se po intenzivním trojboji seřadili jezdci bojující o titul Paffett a Schieder.

V průběhu prvního kola odstoupil Tomczyk a v DTM letos končící Kristensen se hodinami propadl až na konec závodního pole. Paffett byl v úvodní fázi rychlejší a po duelu kolo na kolo se dostal do vedení. Ukázalo se, že dnešní Hockenheimring vyhovuje stíhačům, neboť změnou pořadí zrychlil pro změnu Švéd a po dalším ataku převzal znovu vedení. Po chvíli však ztratil výkon a nečekaně brzy zamířil do boxů. Vyšlo najevo, že si při jednom z ataků Mercedesu před sebou poškodil chladič.

Třetím jezdcem odstoupivším ze závodu byl Ralf Schumacher, jemuž se zvedla po razantním skoku přes obrubníky kapota a neslavnou sezonu ukončil odstavením vozu mimo závodní dráhu. Zpoza zadních pozic se posunoval kupředu Spengler, ale jeho ztráta byla příliš velká, pozornosti se těšili junioři Audi Jarvis a Winkelhock.

Z ostře sledovaných vozů zamířil první do boxů Paffett, několik kol po něm Scheider, jehož jako stín sledoval di Resta. Na pořadí se nic nezměnilo, Brit svůj náskok ještě zvýšil a pitwall Audi požádal obhájce titulu udržovat pozici a nepouštět se do souboje s vedoucím vozem.

Ani druhé zastávky v boxech změnu na čelních pozicích nepřinesly. Do cíle směřovalo závodní pole v pořadí Paffett, Scheider, di Resta, Premat, Spengler, Jarvis, Winkelhock, Green, Rockenfeller, Engel, Kristensen, Lauda a další. Patnácté místo držel Čech Kostka, který opět udával tempo svým týmovým kolegům v dva roky starých vozech stáje Kolles.

Sedm kol před cílem odstoupily obě ženy. Legge zřejmě pro technické problémy, Stoddart nezvládla smyk a po kontaktu s bariérou ze starých pneumatik přetvořila sedan Mercedesu v hatchback. Na dráhu byl povolán bezpečnostní vůz, Susie po chvíli vystoupila a nic nenasvědčovalo možnému zranění.

Restart přinesl sprint na pět kol, který však na čele nic nezměnil. V poli to však vřelo adrenalinem a touhou po bodech. Bitvy mezi Jarvisem a Spenglerem lišácky využil Green, kontakt Kristensena s Laudou znamenal pro Mistra Le Mans dojezd nejen mimo bodů, ale s kulhajícím vozem i poslední pozici.

Gary Paffett dnes vyhrál zcela zaslouženě, v úvodních kolech bojoval jako lev a po zbytek závodu spolehlivě kontroloval první pozici. Čtyři letošní vítězství ho však k titulu nedostaly. Timo Scheider obhájil své loňské prvenství, také zajel výborně, když svoji bodovou výhodu plně zužitkoval, přitom neochudil diváky pouhým pasivním dojezdem, ale s přiměřeným rizikem zkoušel donutit soupeře k chybě. Triumf získal především vyrovnaností, ke dvěma vítězstvím přidal čtyři druhá místa. Třetí místo v dnešním závodě obsadil di Resta a střední část závodu vyšla výborně čtvrtému Prematovi. 

V průběžném pořadí přinášíme i hodnocení týmů, je však jasné, že jde v podstatě pouze o soutěž značek a v té vyhrálo Audi. Ačkoliv byl Mercedes v závěru sezony a především v závodech mnohdy konzistentnější, úvod sezony a kvalifikace rozhodly pro Audi.

Vytisknout

Diskuze: I DTM zná šampiona, titul obhájil Scheider

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

56

Valentino Rossi se stal mistrem světa

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud