Druhé nečekané vítězství Häkkinena

Daniel Šupa, 15. července 2007, 18:29 Google+

Mika Häkkinen získal v dnešním pozdně odpoledním závodě své druhé letošní vítězství poté, co startoval z hloubi druhé desítky, ale znovu vytěžil ze žluté fáze maximum. U Audi si vybrali další smolný den, prapor nesl pouze Ekström.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Häkkinen, Mika

Häkkinen, Mika | foto: dtm.de

Sdílejte článek

Startovní manévr zvládli tři nejrychlejší piloti letošních Audi předpisově, ale čtvrtý Scheider ho zkazil. Následně se snažil nesportovně bránit pozici před Spenglerem a ještě v prvním kole pak vyjel z dráhy aby v boxech nakonec vzdal.

Vedení patřilo Ekströmovi, jehož následoval týmový kolega Tomczyk a Kristensen. S menším odstupem jel Spengler, Green, Premat, Rockenfeller, Schneider, di Resta, Winkelhock, Paffett, la Rosa, Abt a čtrnáctý Häkkinen.

V průběhu prvních zastávek v boxech chybovali mechanici Audi v případě Kristensena, kterému špatně připevnili kolo. Ve 13. kole rozbil svůj Mercedes Margaritis a na dráhu vyjel safety car, čehož využili u HWA v případě Häkkinena, který jako jediný zamířil do boxů podruhé.

Po seřazení vozů a ještě pod žlutou fází zamířili k mechanikům poté i ostatní, což však katapultovalo dvojnásobného šampiona F1 do čela závodního pole. Další hrubku si odbyli u Audi při zastávce Tomczyka, který vyjel i s tankovacím barelem. Ale ani u Mercedesu bitvu nervů nezvládli bez ztráty kytičky a nedostatečně stihli připevnit zadní kolo obhájci titulu Schneiderovi.

Po restartu závodu patřilo vedení Häkkinenovi, následoval Ekström, di Resta, Spengler, la Rosa, Rockenfeller, Winkelhock, Premat, Kristensen. Za body byl i Tomczyk, který nezvládl smyk a narazil do Paffetta, jenž následně vyřadil ze závodu ještě Abta.

Na dráze zůstalo v závěru závodu pouze dvanáct vozů, přičemž první trojice ujížděla před čtvrtým Spenglerem, který dnes působil takřka jako zpomalovací vůz pro jezdce za jeho zády.

Deset kol před cílem Ekström prudce zrychlil a snažil se dostat Häkkinena pod tlak, nicméně Fin se chyby nedopustil a přestože byl jeho severský kolega z Audi zřejmě rychlejší, nebyl dost rychlý na bezpečné předjetí. Proto raději neriskoval a kalkuloval s body za druhé místo pro boj o titul.

Třetí místo získal zaslouženě po bezchybném výkonu znovu di Resta. Oběma jezdcům Mercedesu na stupních vítězů se tak splnilo jejich přání před závodem. Häkkinen přes špatnou startovní pozici věřil i ve vítězství a di Resta v návrat na stupně vítězů.

Pátek i sobota patřila jednoznačně Audi, bohužel v dnešním závodě čtyři kruhy opět zklamaly na celé čáře. Nevyrovnaný Tomczyk znovu zahodil šanci být rovnocenným kolegou profesionálnímu Ekströmovi a Kristensena poškodili mechanici v boxech. Zástavu tak znovu nesl osamocený Švéd.


Vytisknout

Diskuze: Druhé nečekané vítězství Häkkinena

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Enge, Tomáš

Závod v Nashville odložen

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud