WSBK: V Assenu vládli Britové

Jakub Strnádek, 25. dubna 2010, 20:59 Google+

ASSEN; Fantastické počínání v Assenu završil Jakub Smrž dvěma sedmými místy v cíli. Holandský okruh měl ale jiného hrdinu. Jonathan Rea si po triumfu v superpole a strhujícím výkonu v závodě odváží double, ale v celkové klasifikaci WSBK dále vede Leon Haslam.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
371

| foto: www.worldsbk.com

Sdílejte článek

Jakub Smrž stejně jako loni zopakoval druhou startovní pozici a potvrdil tak, že okruh Assen je mu přímo šitý na míru. Tímto získal svoji první letošní trofej. Starty měl parádní a byl vepředu mezi továrními jezdci velmi aktivním hráčem. Dvě sedmá místa a celkem osmnáct holandských bodů je skvělým počinem.

Takřka v Britské mistrovství se proměnily obě nedělní jízdy. Ostrované dokonce nenechali žádné z pódiových umístění nikomu jinému. Ten nejvyšší post si nenechal utéct Jonathan Rea. Jeho tým se prakticky po skončení závodů ve Valencii přesunul do Assenu a piloval zde na svůj domácí závod. Jak je vidět, přípravy zužitkovali velmi dobře. Rea neměl přesvědčivý start do sezony, ale tohle double je určitě příslibem do dalších závodů.
 
Útok na čelní příčky vyhlásil před Assenem James Toseland a to také splnil. Druhé a třetí místo pro Yamahu postupně vrací loňské výsledky Bena Spiese. První jízda se ale vůbec nepovedla stále vedoucímu jezdci šampionátu Leonu Haslamovi, kdy dokončil až jedenáctý. Do druhé jízdy provedl tým Alstare Suzuki několik změn v nastavení a odpoledne Leon těžce vybojoval druhé místo, v jízdě, kterou si superbikové mistrovství bude dlouho pamatovat a což také zdobí tento šampionát.

Celkové druhé místo drží Max Biaggi na Aprilii, ale po jedenácté startovní pozici to dnes přes skvělé starty na lepší, ale stále skvělé než čtvrté a šesté místo, nestačilo. Poprvé v sezoně ho ale porazil dravý týmový kolega Leon Camier a připsal si dokonce premiérové podium, v druhé jízdě ale z přemíry snahy z průběžné třetí příčky ne poprvé doslova rozložil svoji Aprilii RSV4 Factory.

Ve velmi dobrém světle se ukázal Troy Corser a BMW. Vždy byl na čele a dvě pátá místa jsou pro bavorskou značku velmi důležitá. Tovární tým Xerox Ducati opět zklamal, nejlepší jedenácté místo Hagy dává ještě větší podmět k zamyšlení před domácím závodem v Monze.

Jakub Smrž ve své TZ zhodnotil počínání v Assenu: „Víkend bych celkově zhodnotil jako povedený, protože se nám dařilo a dvě sedmá místa navíc pár sekund od prvního v tak nabité konkurenci nelze nijak podceňovat. Vím však, že ve hře bylo mnohem víc, i přesto, že jsem v první jízdě udělal chybu a ocitl jsem se v trávě a tím trošku ztratil a já musel znovu dotahovat. Nakonec však rozhodl problém s elektronikou, kdy uklepaný drátek elektroniky řazení zapříčinil, že motorka začala vynechávat a já se propadl až na sedmé místo. Nebýt toho troufám si říct, že o bednu se opravdu dalo jet, což je škoda. Do druhé jízdy jsem měl znova povedený start a opět jsem se pohyboval na špici, ovšem na rovinkách jsem ztrácel. Pak jsem ještě před nájezdem do šikany udělal chybu při řazení a tím se přede mne dostalo pár soupeřů. Čekal mne tak znova tuhý boj o pozice směrem vpřed, přičemž jsem zajížděl jedny z nejrychlejších časů celého startovního pole. Jsem samozřejmě zklamaný, protože jsem měl navíc, minimálně v té první jízdě. Tým bych chtěl pochválit za super práci, ale to, že nám chybí výkon oproti továrnám je zjevné, nicméně jsem já i tým ukázal, že do úzké špičky rozhodně patříme."

Supersporty vyhrál Laverty
Jezdci Sofuoglu, Lascorz a Laverty mají svými výkony doslova předplacené pódium, což potvrdili i zde. Soustředivou jízdou si dojel pro druhé letošní vítězství Eugene Laverty na Hondě, za ním sváděli souboj o druhé místo Lascorz se Sofuoglem, které skvělým závěrem získal Španěl na Kawasaki a vede šampionát.

V závodě byl hodně vidět KL Intermoto Czech, kdy Gino Rea opět porazil svého týmového kolegu a dojel si pro sedmou příčku, Roccoli byl devátý.

Ježkova smůla
Litrový stockový závod se opět stal kořistí Ayrtona Badoviniho na BMW. Pokud bude tento jezdec pravidelně předvádět takovéto výkony, je možné že se tento dvacetičtyř letý Ital vrátí zpět mezi superbiky a to rovnou třeba i do boxu ke Corserovi. Je ale nutno dodat, že tým BMW Italia disponuje nejlepším zázemím ve startovním poli. Na stupních ho doplnil Maxime Berger a Davide Giugliano.
Obrovská smůla připravila Ondřeje Ježka o dvanácté místo, které si několik metrů před cílem srdnatě držel. Motocyklu Aprilia totiž došel benzín a Ondra musel odstavit svůj stroj těsně před cílovou šikanou. Michal Salač dokončil na posledním jednadvacátém místě.

Na WSBK čeká jeden z vrcholů sezony, za dva týdny závod v Monze.

WSBK Assen 1.jízda: 1.Rea (GBR/Honda),2.Toseland (GBR/Yamaha) +1.106, 3.Camier (GBR/Aprilia) +1.249, 4.Checa (ESP/Ducati) +1.548, 5.Corser (AUS/BMW) +2.738, 6.Biaggi (ITA/Aprilia 2.813, 7.Smrž (CZE/Ducati) +6.296, 8.Crutchlow (GBR/Yamaha) +12.022.

WSBK Assen 2.jízda: 1.Rea (GBR/Honda),2.Haslam (GBR/Suzuki) +1.942, 3.Toseland (GBR/Yamaha) +3.928,4.Biaggi (ITA/Aprilia) +4.067, 5.Corser (AUS/BMW) +4.176, 6.Checa (ESP/Ducati) +4.525, 7.Smrž (CZE/Ducati) +4.682, 8.Byrne (GBR/Ducati) +7.698.

Průběžné pořadí: 1.Haslam 148, 2.Biaggi 128, 3.Rea 110, 4.Checa 103, 5.Toseland 86, 6.Haga 85, 7.Corser 68, ..13.Smrž 38.

WSSP Assen: 1.Laverty (IRL/Honda),2.Lascorz (ESP/Kawasaki) +2.796, 3.Sofuoglu (TUR/Honda) +2.962, 4.Davies (GBR/Triumph) +23.040,5.Lagrive (FRA/Triumph) +26.338, 6.Harms (DEN/Honda) +32.544, 7.Rea (GBR/Honda) +36.591, 8.Fujiwara (JPN/Kawasaki) +36.697.

Průběžné pořadí: 1.Lascorz 85, 2.Sofuoglu 77, 3.Laverty 66, 4.Davies 46, 5.Harms 35, 6.Rea 33, 7.Salom 32, 8.Foret 28.

Vytisknout

Diskuze: WSBK: V Assenu vládli Britové

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Paffett, Gary

Vítěze Paffetta následují další tři Mercedesy

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud