MotoGP vyhrál v Brně italský jezdec Rossi

iMotorSport.cz / mediafax, 17. srpna 2009, 01:16 Google+

BRNO, ZÁVOD MOTOGP; Valentino Rossi z Itálie se stal v neděli vítězem GP České republiky silničních motocyklů ve třídě MotoGP a upevnil si pozici v čele průběžného pořadí mistrovství světa.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
371

| foto: Archiv MOTO365.cz

Sdílejte článek

Jeho největší soupeř a týmový kolega Španěl Jorge Lorenzo pět kol před koncem upadl z druhé pozice a nebodoval.

Dvojice Rossi - Lorenzo jezdící v barvách Fiat Yamaha Teamu byla nejlepší už během sobotní kvalifikace, v níž si vybojovala nejvýhodnější pozice na startu. Svou formu potvrzovala i v samotném závodě, který byl vyvrcholením víkendové Velké ceny České republiky.

Rossi dlouho držel vedení, ovšem šest kol před koncem se před něj natlačil Lorenzo, který na Masarykově okruhu časem 1:56,67 vytvořil traťový rekord na jedno kolo. Jenže vzápětí prokázal silnější nervy jeho zkušenější kolega, který se opět prosadil do čela a Lorenzo svou vinou skončil mimo trať. Kvůli poškozenému motocyklu už nemohl pokračovat v závodě, takže přišel o možnost bodovat.

"Od této chvíle jsem jel uvolněně. Připadal jsem si na trati jako turista," citovala agentura Reuters Rossiho, který měl po odstoupení Lorenza více než desetivteřinový náskok na další pronásledovatele a v závěrečných kolech mohl jet na jistotu.

Osminásobný světový šampion se v Brně postavil po stošedesáté v kariéře na stupně vítězů a nyní má v čele průběžného pořadí mistrovství světa už padesátibodový náskok na Lorenza. Na Masarykově okruhu se radoval selkově posedmé. Poprvé na tamním závodišti uspěl už v roce 1996, kdy startoval ve třídě do 125 ccm, o tři roky později zvítězil i ve čtvrtlitrech a od roku 2001 posbíral v MotoGP pět triumfů.

Kvůli Lorenzově zaváhání se dostal na druhou pozici jeho krajan Dani Pedrosa, třetí skončil další Španěl Toni Elias.

Velká cena České republiky silničních motocyklů:

MotoGP: 1. Rossi (It./Yamaha) 43:08,991, 2. Pedrosa +11,766, 3. Elias (oba Šp./Honda) +20,756, 4. Dovizioso (It./Honda) +21,418, 5. Capirossi (It./Suzuki) +21,538.

Pořadí MS: 1. Rossi 212 bodů, 2. Lorenzo (Šp./Yamaha) 162, 3. Stoner (Aus./Ducati) 150, 4. Pedrosa 135, 5. Edwards (USA/Yamaha) 112.

Vytisknout

Diskuze: MotoGP vyhrál v Brně italský jezdec Rossi

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

56

Brno: Simoncelli hrdinou třídy 250ccm

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud