Minibike - hit posledních let?

Martin Juřička, 28. prosince 2008, 12:29 Google+

Co jsou minibike a co všechno tyhle malé motocyklu umí? Posledních pár let se obchody s minibiky u nás rozrostly jako houby po dešti. Jak je to s jejich kvalitou a bezpečností? Vybrat dobrý minibike není v dnešní době nikterak jednoduché.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
371

| foto: Archiv MOTO365.cz

Sdílejte článek

Co to vlastně ten minibike je? Hlavním a zřejmým rozdílem je velikost těchto prcků. Jsou to jakési zmenšeniny opravdových motorek. Výrobci se doslova předhánějí v modifikacích jednotlivých druhů modelů. Jedná se o minibiky nebo o minicrossové motrečky (někdy i chopery a čtyřkolky), které mají výkon kolem 2 - 3kW u silnějších a to především závodních kusů je výkon individuální. Ve své podstatě šlo na počátku konstrukce o to aby se svět velikých motorek přiblížil dětem a ty mohli již od útlých let zkoušet krásu jednostopých vozítek. Nicméně, posléze někoho napadlo, že by to nemusela být až tak špatná zábava pro dospělé a začalo se experimentovat s výkonem a nastavením těchto ministrojů.

Jedním z nejznámějších výrobců u nás je firma Blata z Blanska, která vyrábí opravdu kvalitní stroje jak pro nejmenší, tak pro opravdové závody. Ano, pokud by měl někdo zájem, tak stačí zakoupit motocykl, nějaké to oblečení a může trénovat a účastnit se celorepublikových závodů různých věkových kategorií. Jak jsme již zmínili, tak firma Blata vyrábí dobré a celosvětově uznávané stroje a v kontextu s tímto jsme si ji zapamatovali při boji s levnou čínskou konkurencí, která nabízí stejné druhy motocyklů ale rozdílných kvalit.

Minibiky jako takové jsou v podstatě ve většině dvoutaktní motocykly, které unesou i dospělého. Jejich cenový rozsah je dán jednak výrobcem a také na to na co bude použit. Kromě jednostopých minibiků jsou k dostání i tzv. mini-čtyřkolky, které mají podobné vlastnosti jako minibiky ale jsou dvoustopé. Cenový rozptyl je u nejlevnějších kusů, a bereme jak kvalitní českou produkci nebo levnou východní, do cca 10 tisíc korun. Pokud by měl někdo zájem o kvalitnější stroj,tak záleží pouze na financích. Za střední kvalitu lze utratit kolem 15 - 30 tisíc. Opravdová špička, se kterou by jste se nemuseli stydět závodit je v ceně od 40 tisíc výše.

Minicross je kapitolou samotnou pro sebe. Jsou to krosové zmenšeniny. Tak jako u minibiků byly původně pro malé závodníky ale poslední dobou si své místo vydobyli také u dospělých. Zejména freestyle se stal pro tyto ministroje domovem, protože triky na nich jsou poměrně snadné. Jelikož záleží na kvalitě, tak u těchto typů je zásadní. Protože jsou to terénní stroje, je nutné počítat s vyšší náročností na opotřebení materiálu a proto se doporučuje u těchto typů investovat do kvality. Ona zulomená vidlice a následný pád není nic příjemného.

Kdo by měl zájem o tento minisport, tak není nic jednoduššího než sednout k internetu a prohledat nejbližší prodejce, kteří vám ochotně pomohou vybrat ten správný stroj. Vhodným místem jsou minibikové okruhy, kterých není u nás mnoho ale například na okruhu pro motokáry si užijete také až až. No a pak už nebrání nic tomu sednout na prcka a jít se bavit na cestu nebo do terénu..... :-)
Vytisknout

Diskuze: Minibike - hit posledních let?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Tomczyk, Martin

Tomczyk posouvá svůj cíl

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud