Enge poprvé v cíli závodu IRL

Daniel Šupa, 18. října 2004, 21:21 Google+

Tomáš Enge se v dramatickém a nehodami nabitém závodu IRL v Texasu dokázal vyhnout všem nástrahám a poprvé v této sérii dokončil závod, v cíli byl odmávnut na 13. místě.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Enge, Tomáš

Enge, Tomáš | foto: Shawn Payne/IRL

Sdílejte článek

Závodní víkend v Texasu provázelo teplé a slunečné počasí, které na tribuny přilákalo 70 000 diváků, kteří viděli dramatickou podívanou. Enge do závodu odstartoval z 15. místa, protože Dario Franchitti musel po včerejší nehodě použít náhradní vůz a byl proto odsunut na konec startovního pole. Po většinu závodu se na čele závodu držel Helio Castroneves, který nakonec dokázal proměnit pole position ve vítězství. Hned v úvodu závodu došlo ke žluté fázi, když Ed Carpenter očesal po kontaktu se zdí svůj vůz. Podstatně dramatičtější situace se odehrála 13 kol před cílem, kdy v cílové zatáčce ztratil Franchitti kontrolu nad svým vozem a stáhnul s sebou i Alexe Barrona. Oba jezdci i přes hrůzostrašně vyhlížející nehodu vyvázli bez zranění. Enge jel po většinu závodu osamoceně, vlastnosti vozu mu neumožňovaly jet v těsném kontaktu se svými soupeři. Český jezdec dokázal zůstat stranou všech problémů a na své konto si připsal první dokončený závod IRL, v cíli mu patřilo 13. místo.

Tomáš Enge, 13.
Splnil jsem primární cíl pro tento závod. V tomto ohledu jsem spokojen, ale jinak to nebylo ono. Vůz se nechoval úplně ideálně, zvláště záď byla trochu nervózní a většinou trvalo několik kol po výměně pneumatik nebo restartu, než se vše srovnalo. Tento problém byl obzvláště patrný při jízdě v závěsu za jiným vozem. Zhruba po polovině závodu jsem měl horkou chvilku na výjezdu z první zatáčky a potom jsem se už raději soustředil hlavně na dojetí do cíle. V průběhu závodu jsem se naštěstí dokázal vyhnout všem kolizím, ačkoliv zvláště v závěru při středu Barrona a Franchittiho to bylo těsné. Spotter mě sice varoval, že došlo ke kolizi, ale musel jsem přejet přes nějaké trosky a proto jsme raději hned preventivně vyměnili pneumatiky. Dokončení závodu určitě znamená zisk cenných zkušeností, což je dobrý vklad do příští sezony.

Steve Newey, manažer týmu
Byl to těžký závod, vůz se nechoval zcela ideálně a také motor asi neměl ideální výkon. Tomáš odvedl dobrou práci, dojel do cíle a získané zkušenosti se budou hodit v příští sezoně.

Antonín Charouz, Engeho manažer
Osobně jsem spokojený, protože Tomáš dojel do cíle a to je pro něj v této chvíli nejdůležitější. Tyto závody se výrazně liší od toho, na co je zvyklý a musí sbírat zkušenosti. Od týmu jsem měl pozitivní ohlasy na jeho vystoupení. Hlavním smyslem letošních startů byla příprava na příští sezonu a myslím, že tento účel byl splněn, protože všichni vědí, na čem musí do budoucna hlavně zapracovat.


Zdroj: BPA a.s.
Foto: Shawn Payne/IRL
Vytisknout

Diskuze: Enge poprvé v cíli závodu IRL

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Enge, Tomáš

ITR lituje rozhodnutí Opelu

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud