Pikes Peak: Franchitti – jednomílový král

ar1, 24. srpna 2004, 05:54 Google+

Úsměv v cíli závodu Daria Franchittiho hovořil sám za sebe. Po loňském zklamání, kdy prodělal těžkou havárii na motocyklu si zaslouženě vychutnal letošní druhé vítězství na jednomílovém oválu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Franchitti, Dario

Franchitti, Dario | foto: Ron McQueeney/IRL

Sdílejte článek

To první přišlo na ovále v Milwaukee. Vítězný Franchitti (Andretti Green Racing) nechal za sebou v Pikes Peak druhého Adriana Fernandeze celých 2,2429 sekund, což je po delší době opět vítězství s jasným náskokem. Jednomílový ovál byl jakoby domácím prostředím pro vozy a jezdce stáje Andretti Green Racing. Za druhým Fernandezem (Fernandez Racing) se umístil Dan Wheldon (Andretti Green Racing) a čtvrtý byl Darren Manning s vozem týmu Chip Ganassi Racing. Pátý skončil opět vůz týmu Andretti Green Racing, se kterým jel průběžný vedoucí jezdec Tony Kanaan.

Loni v červnu zde na ovále startoval poprvé Franchitti po své dubnové motocyklové nehodě. Odstartoval sedmý a skončil čtvrtý. To bylo jeho nejvyšší umístění v sérii tří závodu. Pak se rozhodl ukončit své působení v sezóně, aby mohl podstoupit stabilizační zákrok, kdy si nechal zpevnit páteřní obratel.

„Loni jsme zde byli také dobří, ale mnoho věcí se od loňského roku změnilo,“ řekl Franchitti. „Dobře jsem zajel v Milwaukee a moji inženýři odvedli dobrou práci, protože mi připravili skvělé auto pro zdejší podmínky. Jel jsem v dobrém rytmu, zdejší nízký grip vyhovuje mému jezdeckému stylu.“

Jezdci týmu Andretti Green Racing zatím vyhráli všechny tři závody na jednomílových tratí letošní sezony (Kanaan v Phoenixu a dva závody Franchitti).

Franchitti letos zaznamenal již šesté top 10 umístění.

Po předjetí Sama Hornish jr. v úvodu závodu, Franchitti v 85. kole zamířil do boxů pro rutinní výměnu pneu a doplnění paliva. Při odjezdu z boxů tankovač Mike Miller nemohl odpojit tankovací zařízení od Franchittiho vozu. To se nakonec podařilo, ale zadní kolo udeřilo Mikeho do nohy. Ten upadl a poškodil si koleno. Franchitti navíc ztratil cenných nicméně pro výsledek nic neznamenajících 10 sekund.

Žlutá vlajka ve 120. kole dopomohla Franchittimu se dostat do vedoucí skupiny jezdců. Ve 132. kole znovu předjel Hornish jr. a později bylo pro něj i výzvou předjetí Fernandez a Kanaana. Franchitti, jenž startoval ze čtvrté pozice, vyhrál a v závodě vedl solidních 128 kol.

Fernandez, jenž minulý týden v Kentucky oslavil své debutové vítězství v seriálu IRL IndyCar Series, v neděli dojel na skvělé druhé pozici.

„Byl to fantastický den, obzvlášť po prvním vítězství minulý týden,“ řekl Fernandez, jenž startoval sedmý. „Byl to pro mne jeden z nejlepších závodů letošní sezony. Povrch tratě se v průběhu závodu měnil. V jistých chvílích jsem jel až příliš tvrdě. Na začátku závodu jsem jel vyváženě, ale na konci závodu jsem ztratil. Měl jsem být víc trpělivý a šetřit pneumatiky.“

„Moje auto spolupracovalo. Díky tomu jsem předjel druhého jezdce, ale na Daria to nestačilo. Dnes jel velmi dobře. Myslím, že kdyby nebyl v naší skupině, mohl jsem opět vyhrát.“

Wheldon zaznamenal jeho třetí umístění na třetí pozici. Nejlepší nováček loňské sezony odstartoval z první řady společně s Tonym Kanaanem.

Manning zase těsně ztratil své první pódium letošní sezony. Ale na druhou stranu, jeho čtvrtá pozice je letos tou nejlepší.

Vytisknout

Diskuze: Pikes Peak: Franchitti – jednomílový král

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Enge, Tomáš

Dvojice Audi potvrdila roli favoritů

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud