A1GP má nový vůz, Ferrari přes kopírák + FOTO

Pavel Stavebník, 13. května 2008, 14:26 Google+

Už při prvním pohledu je zřejmé, že jsme tenhle vůz někdy a někde viděli. A že jsme ho měli na očích více než dost, pro některé! Majitel seriálu zveřejnil první oficiální obrázek nového monopostu, připravovaného pro čtvrtý ročník 2008-2009.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Enge, Tomáš

Enge, Tomáš | foto: A1 Grand Prix Media

Sdílejte článek

Digitální obraz je zveřejněn těsně před prvními testy skutečného vozu v jižní Anglii. Za jeho volant by měl usednout expilot F1 a současný komentátor John Watson.

Základem nového šasi není nic méně úspěšného, než legendární Ferrari F2004, se kterým italská stáj získala v roce 2004 nejen suverénní vítězství v Poháru konstruktérů formule 1, ale i titul mistra světa zásluhou Michaela Schumachera. O převaze svědčí i to, že německý jezdec spolu s týmovým kolegou Barrichellem získali v daném roce osmkrát double!

A1GP má však svoji základní koncepci, časté předjíždění ve vyrovnaném startovním poli, pro kterou bylo šasi upraveno. Redukována tak byla aerodynamická účinnost snižující přítlak dalšího vozu v závěsu. Přípravu novinky má na starosti technický ředitel John Travis a konzultantem není nikdo jiný, než konstruktér F2004 Rory Byrne.

Na přípravu a výrobu motorů Ferrari pro A1GP dohlíží další odborník na slovo vzatý, Jean Jacques His. Francouz je znám jako autor plochého desetiválce Renault s úhlem válců 111°, který měl sice nízké těžiště, ale problémy s vibracemi neumožnily využít plně jeho potenciál. Po odchodu z Renaultu pracoval His pro Maserati, vlastněné Ferrari.

Spolupráce mezi A1GP a Ferrari byla oznámena 11. října 2007 a zahrnovala čtyřletou dodávku motorů a poradenství při přípravě šasi. Oficiální představení nového monopostu nás čeká podle zakladatele A1GP Teixeiry brzy...

Vytisknout

Diskuze: A1GP má nový vůz, Ferrari přes kopírák + FOTO

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

56

Airbag na motorce!

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud