Silverstone: Corvette rychlejší, vítězí Aston

Daniel Šupa, 20. dubna 2008, 18:26 Google+

SILVERSTONE - ZÁVOD; První závod nové sezony poznamenaly nepříznivé povětrnostní podmínky, které však přinesly souboji vozů grand tourismo správné koření. O vítězi nebylo rozhodnuto do poslední chvíle, ale nakonec se radoval tým Jetalliance nasazující domácí stroje Aston Martin DBR9.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Sharp/Wendlinger

Sharp/Wendlinger | foto: DPPI / FIA GT

Sdílejte článek

Už včerejší kvalifikace naznačila, že největšími favority jsou stroje Chevrolet Corvette, jejichž hlad po vítězství byl pochopitelný i s ohledem na skutečnost, že se jim na legendárním britském okruhu nepodařilo dosud nikdy zvítězit. Nicméně za deště a mlhy šel hned po startu do vedení Wendlinger s Astonem před dvěma Corvette a druhým vozem Jetalliance pilotovaným Müllerem.

S postupem času však americké vozy zrychlovaly a britské ztrácely cenné metry. Výsledkem byly hodiny obou zmíněných Astonů a na čele se objevily tři Corvette vedené Fässlerem s 12vteřinovým náskokem před Bouchutem a Hezemansem. Díky souboji o druhé místo se však Wendlinger opět dotáhnul. S osychající tratí šel první pro slicky Rakušan a na risku vydělal, nicméně se znovu ukázalo, že na nových gumách je sice Aston nejrychlejší, konzistentnosti Chevroletů se však rovnat nemůže a i Maserati byly v tomto ohledu lepší.

Wendlinger klesl postupně za Fässlera a poté i za Bouchuta, přičemž sedm nejrychlejších vozů zůstávalo stále v kontaktu i po střídání jezdců, které přišlo díky měnícím se podmínkám na dráze až nezvykle pozdě. Fässlerův kolega Deletraz ztratil vedení ve prospěch Sharpa, který vystřídal Wendlingera i ve prospěch Maasena, jenž nastoupil na pozici Bouchuta. Deletrazovi se vůbec nedařilo a jeho Corvette padal polem dále, naopak nahoru se posouvaly obě Maserati.

Vedení kontroloval Aston stáje Gigawave pilotovaný Peterem, jehož náskok narostl na 40 vteřin díky urputnému souboji za jeho zády. Později však Sharp a Maasen přidali a začali se mu blížit velmi rychle. Safety car přišel pro Petera právě včas a umožnil mu dotankovat potřebné palivo. Peter sice dělal po restartu co mohl, ale výborný a na brzdy jasně lepší Sharp i Bartels s rychlejším Maserati ho odsunuli na třetí místo.

Z vítězství se radovala dvojice Wendlinger/Sharp, druhá byla posádka Bertolini/Bartels a třetí Simonsen/Peter. Závěr závodu sice patřil fenomenálně jedoucímu Gollinovi, který byl proti soupeřům o dvě vteřiny na kolo rychlejší, jeho Corvette se však musel spokojit až s pátou pozicí. Třídu GT2 ovládl Vilander a Bruni s Ferrari F430 týmu AF Corse.

Klasifikace 1. závodu v Silverstone

Vytisknout

Diskuze: Silverstone: Corvette rychlejší, vítězí Aston

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Vojtěch, Štěpán

Posádka Vojtěch, Heyer vyhrála v Anglii

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud