WEC - Silverstone: Jednou jsi dole, jednou nahoře...

iMotorSport.cz, 18. dubna 2017, 16:30 Google+

V Silverstone patřily v kategorii GTE Pro oba Fordy GT mezi nejrychlejší vozy. Také začátek závodu zastihl obě posádky v dobrém tempu, ale pak se objevily nečekané potíže.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ford GT posádky Andy Priaulx, Pipo Derani, Harry Tincknell

Ford GT posádky Andy Priaulx, Pipo Derani, Harry Tincknell | foto: Adrenal Media

Sdílejte článek

Zlato a brambory, tak by se dal jednoduše charakterizovat výkon tovární dvojice Fordů GT v prvním závodě letošního ročníku World Endurance Championship, který hostil okruh v Silverstone. Po kvalifikaci se z prvního bodíku radovala posádka #67 ve složení Harry Tincknell, Andy Priaulx, Luis Felipe Derani. Sesterský vůz #66 s trojicí Olivier Pla, Stefan Mücke, Billy Johnson startoval do závodu ze 4. místa. Ovšem hned po startu se Stefan Mücke rychle dotáhl na svého týmového kolegu Andyho Priaulxe a oba společně sváděli poměrně tvrdé souboje o čelo kategorie GTE Pro. Místy se až nechtělo věřit tomu, že oba dva vozy patří do jednoho týmu. Náhlá technická indispozice zapříčinila, že #67 muselo navštívit mechaniky v boxech Fordu tak zvaně „mimo pořadí“. Od té chvíle jely obě dvě posádky s odlišnou strategií. Na čele se usadil Ford GT #66 a druhá posádka se pomalu probojovávala startovním polem vzhůru. V závěrečné třetině závodu, kdy na trať vyjel safety car, se situace obrátila. Vůz #66 ztratil svůj v té době 30 sekundový náskok a propadl se na 4. pozici, kdežto vůz #67 se náhle ocitl zpátky na čele závodu. Oba vozy si své pozice následně udržely až do konce závodu.

George Howard-Chappell, týmový šéf: „Byl to báječný začátek sezóny. Tak nějak jsme si to představovali. Vyhraná kvalifikace i závod v podání #67, to je úžasné, možná ještě lepší, než jsme doufali. Na druhou stranu to byla smůla pro #66. Byli na tom dobře, ale jen do chvíle, než se objevil safety car. Ale nestěžuji si, i když jsme to zpočátku měli velmi dobře rozjeté. Jsem velmi spokojený s prací, kterou jsme v zimní přestávce odvedli. Zvláště se nám povedlo správně nastavit vůz, na čemž má svůj velký podíl i Michelin.

Andy Priaulx, Ford GT #67: „Při prvním stintu jsme začali dobře, ale pak jsme se najednou propadli dolů. Ale nevzdali jsme to. Ve svém druhém stintu jsem se na to snažil hodně tlačit. Dost nám samozřejmě pomohl safety car, ale vždy potřebujete mít také trochu štěstí. Díky tomu se nám podařilo vrátit se na  čelo a my jsme naše pole position proměnili ve vítězství.

Pipo Derani, Ford GT #67: „Nebylo to pro mne vůbec jednoduché. Všechno je pro mne nové a musím se učit spoustu věcí. To platí i o pneumatikách, které jsou u GT trochu jiné, než jsem byl zvyklý u LMP2. Byl to ale nakonec dobrý závod. Po těch problémech na začátku jsme vůbec nečekali, že by to takto mohlo skončit. Kluci ale odvedli skvělou práci, celý tým byl fenomenální a zaslouží si toto vítězství.

Harry Tincknell, Ford GT #67: „Seděl jsem v našem trucku a chatoval s Andym, když jsem najednou uslyšel „Harry, přilbu!“. Vůbec jsem neměl čas na přípravu. Ale nakonec jsem si jízdu užíval. Měl jsem dlouhý stint a tak jsem se jen soustředil na správný ritmus. Snažil jsem se kroužit pokud možno stále stejná kola, abych to dovezl domů. A to se nakonec podařilo. Zvítězit v domácím závodě, před zraky mé rodiny, přátel i lidí z továrny, to je fantastické. Dal jsem do toho absolutně všechno a doufám, že budeme pokračovat až k vítězství v šampionátu.

Stefan Mücke, Ford GT #66: „Začátek závodu pro nás vypadal velmi dobře. Podařilo se mi dobře odstartovat a ocitl jsem se až u Andyho. Potom jsme spolu bojovali o čelo, než Andyho potkaly problémy a musel do boxů. I já jsem cítil nějaké vibrace, musíme to ještě prošetřit, protože to hodně ovlivnilo naše vyvážení. Ale přes to se mi dařilo držet se na čele. Zastávky proběhly v pořádku, a když jsem po dvojitém stintu předával auto Billovi, tak jsme měli dobrou pozici. Bohužel později jsme díky safety caru naši výhodu ztratili a propadli jsme se. Je to opravdu velká škoda, ale i tak získal tým, díky druhému vozu, výborný výsledek. Bohužel my jsme po dlouhém čase ve vedení ztratili pozici a propadli se až na čtvrté místo. Dnes jsme to měli ve svých rukou, ale nepodařilo se nám to. Příště jistě budeme silnější.

Vytisknout

Diskuze: WEC - Silverstone: Jednou jsi dole, jednou nahoře...

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Prototyp LMP2 Oreca 07 týmu Jackie Chan DC Racing

WEC - Silverstone: Historický triumf pro Jackie Chan DC Racing

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud