Škoda Charouz Racing System startuje...

Martin Hájek, 12. dubna 2007, 12:29 Google+

Česká závodní stáj Škoda Charouz Racing System-Lola/Judd vstoupí o víkendu 13.-15. dubna 2007 v italské Monze do šampionátu Le Mans Series. Sestava vyrazí s továrním speciálem Lola B07/10 Judd.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Enge, Tomáš

Enge, Tomáš | foto: BPA sport marketing, a.s.

Sdílejte článek

Při premiéře se budou v závodě na 1000 kilometrů střídat Jan Charouz a Němec Stefan Mücke. Třetím pilotem týmu je Malajec Alex Yoong, který na legendární trati u Milána nemůže startovat kvůli svým povinnostem v čínském závodě A1 Grand Prix.

Série LMS čítá šest závodů, všechny evropské mají stejnou délku 1000 kilometrů, časový limit je šest hodin. Listopadové finále v brazilském Interlagosu bude měřit 1000 mil. Letos se přihlásila největší konkurence v dějinách, 51 vozů, přičemž 26 je sportovních prototypů tříd LMP1 a LMP2, zbytek patří strojům Grand Turismo ve třídách LM GT1 a LM GT2.

České stáji se dostalo velké pocty, že byla přijata do závodu 24h Le Mans bez toho, že by prošla nelehkým kvalifikačním sítem. „Je to pro nás velká čest, něco takového se nestává často,“ říká šéf týmu Antonín Charouz. „Zásadně nám pomohly skutečnosti, že jsme továrním týmem značek Lola a Judd, tedy firem, které mají v Le Mans své jméno.“

Škoda Charouz Racing System-Lola/Judd je ve vrcholné třídě LMP1 a patří tedy k okruhu uchazečů o nejvyšší příčky, v Le Mans Series i ve vrcholu sezony 24h Le Mans. Ve třídě LM GT2 se představí další Čech, Jarek Janiš. V továrním Spykeru C8 Squadron se bude střídat s Nizozemcem Peterem Koxem.

Soupiska elitních prototypů nabízí řadu kvalitních stájí i jednotlivých pilotů. Na závodní tratě se například vrátil tovární tým Peugeot Sport, za kterou během roku pojede i exmistr světa F1 Jacques Villeneuve. Kromě něj se za volanty supersilných prototypů (výkon kolem 700 koní) představí nejméně dalších osm bývalých jezdců Grand Prix. Vyrazí slavné sestavy jako jsou Pescarolo, Courage či Dome.

Popularita LMS rok od roku roste, přímé televizní přenosy se vysílají po celém světě, přibývá diváků podél tratí. Scéna sportovních vozů, tedy i FIA Grand Turismo, American Le Mans Series či pestrá paleta národních mistrovství vozů GT, procházejí renesancí a začíná připomínat nejlepší roky bývalé skupiny C v 80. letech minulého století. Tehdejší MS sportovních prototypů WSC nebo zámořská série IMSA byly řadu sezon velmi úspěšné a populární.

V Monze se mistrovství LMS jelo dvakrát, v letech 2004 a 2005. Při premiéře vyhrála dvojice Britů Johnny Herbert a Jamie Davies (Audi R8), předloni triumfoval francouzský tandem Jean-Christophe Bouillon, Emanuel Collard (Pescarolo-C60 Hybride). Ve třídě LM GT1 se z 2. místa radovala trojice Čechů Tomáš Enge, Jarek Janiš, Robert Pergl (Ferrari 550 Maranello).

V Monze a ve Spa-Francorchamps (18.-19. srpna) bude vedle řady rámcových závodů k vidění i nabitý šampionát shodných formulí World Series by Renault.

Nedělní šestihodinový závod 1000 km v Monze odvysílá v sérii přímých přenosů Galaxie Sport (začátky 12.55, 15.45, 17.00 a 18.15).

Tisková zpráva BPA sport marketing, a.s.

Vytisknout

Diskuze: Škoda Charouz Racing System startuje...

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Tracy, Paul

Zmena termínu pretekov Belgicku

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud