Zandvoort: Ekström kráčí za titulem

Daniel Šupa, 5. září 2004, 17:42 Google+

Švéd zvýšil svůj bodový náskok v čele šamionátu a Peter Dumbreck vyvázl z hrůzostrašné havárie.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ekström, Mattias

Ekström, Mattias | foto: dtm.de

Sdílejte článek

Bezchybným startem se v čele startovního pole udržel i po zhasnutí startovních světel nejrychlejší muž včerejšího SuperPole Mattias Ekström s Audi.

Při startovním manévru ztratil z druhého místa startující Gary Paffett, jehož v první zatáčce předjel po vnější stopě Bernd Schneider.

Za Ekströmem tedy následoval Schneider, Paffett, Tomczyk, Abt, Kristensen, Albers, Reuter, Scheider a Fässler. Ve 3. kole vyjel z dráhy Laurent Aiello, ale pokračoval dále. Tentokrát se první kola obešla bez větších kontaktů a technických problémů.

Na konci pátého kola zamířili vedoucí jezdci k první zastávce u mechaniků. V tu chvíli vystoupil z červeného a kouřícího Opel Vectra Heinz Harald Frentzen, jenž byl prvním, pro koho holandský závod skončil. Podle slov expilota F1 byla příčinou porucha na hydraulickém systému.

Ve vedení setrval i po dotankování a výměně pneumatik Ekström, na něhož tlačil Schneider se ztrátou jen málo přes vteřinu. Paffett se u mechaniků zdržel a propadl se za Tomczyka, Kristensena i Abta, jehož však brzy předjel.

Za pomalejším žlutým Audi A4 týmu Abt Sportsline se poté sjeli Albers, Scheider a Reuter. Domácí Albers využil chyby Abta a dostal se na pátou pozici.

V polovině závodu začali zajíždět piloti ke druhým zastávkám v boxech a Ekström přidával jedno nejrychlejší kolo za druhým. Ukázalo se, že Abt ztrácel na soupeře díky problémům, jež vyvrcholily dýmem z kabiny při zastávce v boxech a následným odstoupením.

Schneider svoji druhou pozici po výjezdu z boxů neudržel a prohrál bitvu kolo na kolo s Martinem Tomczykem, týmovým kolegou vedoucího Ekströma.

Paffett útočil co mohl, nakonec se před Kristensena dostal, ale jen díky tomu, že mu při brždění pomohl do smyku. Za tuto chybu byl vedením závodu penalizován a výrazně si zkomplikoval situaci v šampionátu.

Ve 23. kole byl závod zastaven po velice těžké havárii Petera Dumbrecka. Ze zcela zdemolovaného vozu Opel Vectra týmu OPC Holzer jezdec vystoupil s pomocí komisařů a byl odvezen do zdravotního střediska.

K nehodě došlo při výjezdu na cílovou rovinku, kdy Brit ztratil kontrolu nad vozem, jenž narazil levou přední částí do bariéry z pneumatik a po několika saltech skončil v oblaku střepin, prachu a písku na okraji dráhy.

Po odklizení Dumbreckova vozu byl závod restartován. Tým Abt s podporou Red Bull získal v Zandvoortu double, když za vítězným Ekströmem projel cílem jeho týmový kolega Tomczyk. Před Schneidera se na třetí místo dostali oba mladíci Mercedesu Albers a Paffett.

O poslední body se rozdělili Kristensen, Pirro a jediný bod pro Opel získal Manuel Reuter za 8. místo.


Vytisknout

Diskuze: Zandvoort: Ekström kráčí za titulem

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Bleekemolen, Jeroen

Opel opravuje v rekordním čase

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud