Haug: Týmová režie u Mercedesu nemá co dělat

iM2, 2. ledna 2011, 00:21 Google+

Norbert Haug přirovnává v otázce týmové režie tovární tým Mercedesu v DTM, H.W.A., k Red Bull Racingu z F1. Šéf Mercedesu pro motorsport se snaží navíc vysvětlit výhody této metody.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Haug - Häkkinen

Haug - Häkkinen | foto: dtm.de

Sdílejte článek

Během finále sezony v čínské Shanghai měli ještě stále tři jezdci Mercedesu šanci na titul – byli jimi Paul di Resta, Gary Paffett a Bruno Spengler, zatímco Audi už tento boj sledovalo z uctivé vzdálenosti. Zatímco v období od roku 2007 do roku 2009 putoval vždy titul do Ingolstadtu, v letošním roce se karta obrátila. Audi v uplynulé sezoně navíc neustále používalo týmovou režii, ale ani ta nevedla k zisku titulu.

Podle Norberta Hauga by si takhle Mercedes nepřál vyhrát: „Nikdy jsme nejeli jen na jednoho jezdce. Dokonce i kdyby nás to mělo stát titul, to není naše filozofie.“ Haug vidí další takový podobný příklad v F1, kde tým Dietricha Mateschitze, Red Bull, také nepoužívá týmovou režii. „Jsme jako Red Bull v F1,“ říká Haug.



Podle Norberta může týmová režie v krátkodobém horizontu pomoci, ale její dlouhodobé používání by mohlo uškodit týmu: „Koncentrovat se na jednoho jezdce je pouze krátkodobá metoda. Z dlouhodobého hlediska je to špatná metoda, v týmu se nevytvoří správná motivace. Nemluvím pouze o jezdcích, ale také o inženýrech a mechanicích. Všichni, kteří v motorsportu pracují, jsou velmi konkurenceschopní. My se musíme postarat o to, aby to tak zůstalo.“



„Mohli jsme si tím i uškodit, že jsme nechali naše jezdce o titul bojovat. Mohli se navzájem obírat o body. Ale to je naše strategie,“
zakončil Haug.



Kuriózní na tom je, že Mercedes před 8 lety na A1-Ringu v Rakousku sklidil velkou vlnu kritiky, za to že tehdejší jezdec Mercedesu, Jean Alesi, musel na pokyn týmu před sebe pustit Bernda Schneidera, který poté závod vyhrál. Francouz Alesi vedl až do poslední chvíle, zabrzdil těsně před cílovou čárou, ale Marcel Fässler (také na Mercedesu) týmovou režii nepochopil, a tak se nakonec místo Schneidera z vítězství radoval Švýcar Fässler. Alesi byl až třetí. Dokonalý chaos... Pro připomenutí zmíněného posledního kola přikládáme video:
Vytisknout

Diskuze: Haug: Týmová režie u Mercedesu nemá co dělat

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Scheider, Timo

Bývalý pilot F1, Grosjean, by měl testovat A4

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud