GP Monaka: Wirdheim daroval vítězství Kiesovi

ar1, 1. června 2003, 00:40 Google+

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor

Sdílejte článek

Závod vyvrcholil v dramatickém okamžiku. Švédský pilot a jeden z favoritů šampionátu Bjorn Wirdheim začal oslavovat předčasně. Když zpomalil svůj monopost kolem boxové zídky s mechaniky příliš brzy, na druhém místě jedoucí Kiesa si na cílové čáře připsal 10 bodů. Raffaele Giammaria doplnil nejúspěšnější trojici.

Wirdheim startující z pole position nedal druhému Ricardo Speraficovi šanci a v první zatáčce se ujal vedení. Před Vitantonia Liuzziho se na třetí místo protáhl Enrico Toccacelo.

Pilot stáje Arden International se začal rychle vzdalovat dvojici bojující za ním. Na Sperafica se dotáhl Giorgio Pantano, ale k úspěšnému ataku došlo až po polovině závodu za zatáčkou Rascasse. To již měl Wirdheim náskok 18 vteřin. Sperafico ještě ztratil pozici ve prospěch Toccacela.

Prvním, kdo odstoupil byl Američan Phil Giebler, a to hned po prvním kole pro technické problémy. Další Američan Derek Hill odstoupil také, ale z jiného důvodu. Za pomoc traťových komisařů mu byla vystavena černá vlajka znamenající konec závodu.

V druhé polovině Grand Prix byl k vidění pěkný souboj o třetí pozici mezi Toccacelem a Liuzzim. Prvně jmenovaný byl penalizován průjezdem boxy za zkrácení šikany při souboji kolo na kolo, ale oba spolu kolidovali ještě předtím, než se Toccacelo v rámci penalizace mohl projet boxy. Ani jeden z pilotů nebyl zraněný, ale Liuzzi z místa nehody odkulhal.

Závod byl restartován ve chvíli, kdy do cíle zbývalo pouhých 8 kol. Monackému dramatu však ještě zdaleka nebyl konec. Za suverénním Wirdheimem probíhal boj o druhou pozici mezi Pantanem a Speraficem. Brazilec zapříčinil nehodu, díky které musel Ital odstoupit ze závodu a byl potrestán taktéž černou vlajkou. Na druhé místo se dostal Kiesa a díky v úvodu zmíněné hrubce vedoucího Švéda si nakonec se štěstím vyjel 10 bodů za vítězství.

Na bodovaných pozicích skončili i oba piloti týmu ISR-Charouz. Jaroslav Janiš dojel těsně pod stupni vítězů a týmový kolega Yannick Schroeder si připsal na své konto 2 body za 7. místo.

Vytisknout

Diskuze: GP Monaka: Wirdheim daroval vítězství Kiesovi

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Úspěšný první den v Barceloně - anotační foto

Úspěšný první den v Barceloně

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud