Škoda vyrobila dvoumilionté SUV

AutoRoad.cz, 2. března 2021, 01:35 Google+

V hlavním výrobním závodě společnosti ŠKODA AUTO v Mladé Boleslavi dnes sjel z linky dvoumiliontý vůz kategorie Sports Utility Vehicle (SUV). Jubilejní automobil je současně 250 000. vůz modelové řady ŠKODA KAMIQ. Velký úspěch aktuálních modelových řad značky ŠKODA z kategorie SUV dokládá i pohled na dodávky zákazníkům v roce 2020 – modely ŠKODA KODIAQ, KAROQ a KAMIQ představují zhruba 40 procent všech celosvětově vyrobených vozů automobilky.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Škoda Kamiq Monte Carlo

Škoda Kamiq Monte Carlo | foto: Škoda Auto

Sdílejte článek

Michael Oeljeklaus, člen představenstva společnosti ŠKODA AUTO za oblast výroby a logistiky, vysvětluje: „Dosažení hranice dvou milionů vyrobených SUV „made by ŠKODA“ je skvělým dokladem osobního nasazení a schopností našich zaměstnanců. Dvoumiliontý automobil je zároveň i 250 000. vůz modelové řady ŠKODA KAMIQ – díky tomu představuje toto výrobní jubileum zcela mimořádný milník.“

Se světovou premiérou modelu ŠKODA YETI v roce 2009 položila automobilka základní kámen svých úspěchů v segmentu SUV. Až do ukončení výroby v roce 2017 sjelo z linek 685 500 kusů tohoto oblíbeného modelu. Na počátku své SUV ofenzívy představila společnost ŠKODA AUTO v témže roce i modely ŠKODA KODIAQ a ŠKODA KAROQ. S klasickými přednostmi vozů značky ŠKODA – emocionálním designem, velkorysou nabídkou prostoru a vysokou praktičností – navázaly oba tyto automobily na úspěchy modelu ŠKODA YETI: Do dnešního dne vyrobila automobilka ŠKODA celkem 593 600 vozů ŠKODA KODIAQ a 454 800 vozů ŠKODA KAROQ.

Máte rádi auta? Hledáme nové lidi do redakce. Napište nám na redakce@autoroad.cz a staňte se naším redaktorem.

V roce 2019 doplnil modelové portfolio automobilky model ŠKODA KAMIQ, který paletu SUV značky ŠKODA rozšířil do segmentu SUV třídy A0. V dynamicky rostoucím segmentu městských SUV spojuje typické přednosti automobilů této kategorie – má větší světlou výšku, vyšší pozici sezení, agilitu kompaktního vozu a pro značku typický emocionální design. Tyto vlastnosti oceňují zákazníci na celém světě, a tak je i díky tomu dvoumilionté vyrobené SUV značky ŠKODA zároveň i 250 000. vozem modelové řady ŠKODA KAMIQ. Kromě výbavových řad Active, Ambition a Style je v nabídce i verze ŠKODA KAMIQ MONTE CARLO*, jež se vyznačuje dynamickým sportovním designem. Nedávno bylo představeno i provedení ŠKODA KAMIQ SCOUTLINE s robustním offroadovým vzhledem.

V září 2020 měl světovou premiéru zcela mimořádný model kategorie SUV: ŠKODA ENYAQ iV s čistě elektrickým bateriovým pohonem je prvním modelem české automobilky, postaveným na základě modulární elektrifikované platformy koncernu Volkswagen. S tímto vozem učinila značka ŠKODA důležitý krok v realizaci své strategie elektromobility. ŠKODA ENYAQ iV je navíc také jediným automobilem na bázi modulární elektrifikované platformy (MEB), který vzniká v Evropě mimo území Německa. Kromě pohonu zadních nebo všech kol si může zákazník zvolit ze tří velikostí baterií a pěti výkonnostních stupňů elektromotoru od 109 do 225 kW (148 až 306 k). Dojezd více než 520  kilometrů** zcela vyhovuje pro běžné využití.. Společnost ŠKODA AUTO ve svém závodě v Mladé Boleslavi dosud vyrobila zhruba 1100 vozů řady ENYAQ iV.

V České republice vyrábí společnost ŠKODA AUTO své modely kategorie SUV v závodech v Mladé Boleslavi a v Kvasinách. V hlavním výrobním závodě společnosti v Mladé Boleslavi vedle modelu ŠKODA KAMIQ vznikají i modely ŠKODA ENYAQ iV a ŠKODA KAROQ. Tento model vyrábí ŠKODA také v závodě Kvasiny, kde kromě něj sjíždí z linky i ŠKODA KODIAQ. Mimo Českou republiku vyrábí automobilka své modely kategorie SUV i v Číně, Rusku, Indii, na Ukrajině a na Slovensku. Na svém celosvětově největším trhu – v Číně – nabízí značka ŠKODA navíc i dva pro tento trh specifické deriváty KAMIQ GT a KODIAQ GT. Čína je tak jediným trhem, na kterém aktuální modelové portfolio značky ŠKODA zahrnuje celkem pět modelů kategorie SUV. V březnu bude mít v Indii světovou premiéru model ŠKODA KUSHAQ, který je jako první sériový model automobilky postaven na platformě MQB-A0-IN, tedy na verzi modulární platformy s příčně umístěným motorem, kterou společnost ŠKODA AUTO upravila speciálně pro tamní trh. Jako první z několika kompaktních modelů v rámci projektu INDIA 2.0 představuje ŠKODA KUSHAQ pro automobilku v Indii vstup do nové éry. Jeho světová premiéra se uskuteční 18. března 2021.

* Monte-Carlo je zapsaná ochranná známka Monaco Brands.
** Předběžné hodnoty

Vytisknout

Diskuze: Škoda vyrobila dvoumilionté SUV

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Subaru Forester

OFF ROAD TEST: Subaru Forester – jak zvládá náročný terén ?

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

reklama

Doporučujeme

Toyota Yaris

Prestižní anketa evropské Auto roku 2021 zná vítěze

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud