Počty nehod na silnicích stále rostou, prosinec bývá zvlášť kritický pro chodce a seniory

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 10. prosince 2018, 10:59 Google+

Celostátně roste počet nehod, mrtvých i zraněných. Bohužel také citelně narostl počet mrtvých motocyklistů i chodců. Velké rozdíly také panují mezi kraji – největší nárůst mrtvých zaznamenali statistiky ve Středočeském kraji, naopak výrazný pokles se udál na Ústecku.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

Sdílejte článek

Do konce letošního listopadu došlo v České republice k celkově 96 355 dopravním nehodám vyšetřovaným Policií ČR, při kterých přišlo o život 514 osob. Dalších 2 271 utrpělo zranění těžké a 23 456 lehké. Oproti stejnému období roku 2017 narostl počet nehod o 1 296 (tj. o 1,4 %). Zvýšil se i počet jejich obětí, a to o 57, tedy 12,5 %. O 79 (3,6 %) více bylo i těžce zraněných a o 723 (3,2 %) narostl i počet zraněných lehce.

Během prvních jedenácti měsíců letošního roku zemřelo na českých silnicích celkem 267 cestujících v osobních automobilech. Dále pak zahynulo 99 chodců a 89 motocyklistů (vč. jezdců na malých motocyklech a mopedech). „Sami chodci zavinili smrtelnou nehodu v 19 a motocyklisté v 57 případech,“ upřesňuje dopravní expert Roman Budský. Dále pak zahynulo 37 cyklistů, 20 osob jedoucích v nákladních automobilech a 2 v autobusech.

Více mrtvých bylo z řad cestujících v osobních vozidlech (o 35), na motocyklech (o 25) a chodců (o 12). Naopak o 6 méně obětí bylo z řad cyklistů a o 5 méně z řad osob jedoucích v nákladních automobilech. „Dlouhodobě platí, že viníci ujedou od zhruba každé šesté vyšetřované nehody. Tak tomu bylo v průměru i za letošních jedenáct měsíců. Bohužel však letos o 4 narostl počet jejich obětí, a to na celkových devět,“ říká Roman Budský.

Alkohol asistoval u 4 206 dopravních nehod. To bylo o 314 případů více než loni. Při těchto nehodách přišlo o život 28 osob, meziročně o 13 méně. Ve 22 případech byla hladina alkoholu vyšší než 1 promile, nicméně meziročně došlo k poklesu o 13 usmrcených. Alkohol ve spojení s drogami byl zjištěn u dalších 45 nehod, o život přišla 1 osoba. Samotné drogy pak asistovaly u 226 nehod, jejich následkem zemřeli 4 lidé.

Počet mrtvých meziročně vyšší v osmi krajích

V osmi krajích se počet obětí nehod zvýšil, v šesti snížil. Nejvíce lidí zemřelo na silnicích Středočeského kraje (98), zde také došlo k největšímu nárůstu, a to o 37 případů. Celkem 55 mrtvých si vyžádaly nehody v Jihočeském kraji (meziročně více o 13 případů, což je druhý největší nárůst v rámci celé ČR). Dalších 48 lidí zahynulo v Moravskoslezském a 43 v Jihomoravském kraji. Na Plzeňsku zemřelo 40 osob, to je ovšem o 10 méně než loni. Na Vysočině přišlo o život dalších 34 a na Olomoucku 32 lidí. Po 30 mrtvých bylo na Pardubicku a Ústecku (nicméně v tomto kraji to bylo obětí o 14 méně, což je v rámci celé ČR nejlepší výsledek). Následuje Praha s 27 usmrcenými a kraje Zlínský (21 mrtvých), Karlovarský (20 usmrcených) a Královéhradecký (19 obětí). Nejméně se umíralo na Liberecku, zde zaznamenaly statistiky celkově 17 usmrcených, což je meziročně o 4 méně.

img-responsive

Nehody a celkové počty usmrcených a zraněných při dopravních nehodách, ke kterým došlo do konce listopadu 2018, vč. meziročních změn (zdroj: PČR) | foto: Roman Budský, dopravní expert

V prosinci bývají nejohroženější chodci a starší lidé

Z dlouhodobých statistik vyplývá, že poslední měsíc roku je nadprůměrně nebezpečný pro chodce a dále pak pro osoby v seniorském věku. „Chodci by opravdu měli pamatovat na své zviditelnění pro řidiče pomocí kvalitních reflexních doplňků. Nadprůměrně často si vybírají svou smrtelnou daň i nehody, jejichž příčinou je nepřiměřená rychlost jízdy. Možná překvapivě je prosinec měsícem, kdy je podíl lidí usmrcených při nehodách s asistencí alkoholu či jiných omamných látek na celkovém počtu obětí nehod nejnižší,“ uzavírá Roman Budský.

Vytisknout

Diskuze: Počty nehod na silnicích stále rostou, prosinec bývá zvlášť kritický pro chodce a seniory

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Subaru Forester

OFF ROAD TEST: Subaru Forester – jak zvládá náročný terén ?

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

reklama

Doporučujeme

Ilustrační fotografie

Chcete zlepšit své řidičské umění? Vyzkoušejte amatérské závody pro každého!

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud