Donington Park: Shrnutí 125, 250ccm a MotoGP

iMotorSport.cz / mediafax, 28. července 2009, 10:42 Google+

DONINGTON PARK, SHRNUTÍ VÍKENDU; Nedělní Velká cena Velké Británie silničních motocyklů v našem souhrnu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
371

| foto: www.motogp.com

Sdílejte článek

125ccm:
Španělský motocyklový závodník Julian Simon se stal vítězem nedělní Velké ceny Velké Británie silničních motocyklů ve třídě do 125 ccm. Český zástupce Lukáš Šembera ani na okruhu v Donington Parku nedosáhl na první bodový zisk v mistrovství světa, skončil totiž sedmnáctý.

Šembera se po nepříliš úspěšné kvalifikaci postupně propracoval až na 15. příčku, která by mu zajistila jeden bod do pořadí mistrovství světa. Jenže poté začalo silně pršet a závod byl přerušen. Přestávky jezdci využili k výměně pneumatik a postavili se na start v pořadí, jaké bylo na trati před pauzou. Český jezdec své postavení ve zbytku závodu neudržel.

V čele bojovali o prvenství Simone Corsi, Julian Simon a Marc Marquez, který se o pozici na stupních vítězů chyboval a po pádu z první pozice se propadl do druhé desítky.



250ccm:

Český motocyklový závodník Lukáš Pešek obsadil v nedělní Velké ceně Velké Británie silničních motocyklů ve třídě do 250 ccm dvanáctou příčku. Druhý český zástupce Karel Abraham skončil čtrnáctý, z vítězství se radoval japonský závodník Hiroši Aojama.

Vedoucí muž mistrovství světa si díky plnému bodovému zisku upevnil postavení v čele seriálu, druhý dojel s více než pětivteřinovým mankem Španěl Alvaro Bautista, třetí Mattia Pasini ztratil kvůli havárii víc než půl minuty. Z českých zástupců byl úspěšnější Pešek, Abraham po pádu a výměně pneumatik získal dva body do MS.

Velká cena Velké Británie:
Do 250 ccm: 1. Aojama (Jap./Honda) 45:17,516, 2. Bautista (Šp./Aprilia) +5,723, 3. Pasini (It./Aprilia) +36,161, 4. Simoncelli (It./Gilera) +36,776, 5. Di Meglio (Fr./Aprilia) +41,418, ...12. L. PEŠEK +1:21,665, 14. ABRAHAM (oba ČR/Aprilia) +1 kolo.

MotoGP:
Italský motocyklista Andrea Dovizioso v neděli vyhrál na okruhu v Donington Parku Velkou cenu Velké Británie v prestižní kategorii MotoGP. Zazanmenal tak svoje první vítězství v nejsilnější kubatuře v kariéře, informace přinesl server motogp.com.

Dovizioso triumfoval poté, co v předchozích třech velkých cenách nezískal ani bod. V Donington Parku ale předvedl suverénní a bezchybnou jízdu a oslavil letošní první vítězný závod.

Start vyšel výborně Toni Eliasovi, který se z osmého místa na startovním roštu propracoval až do čela. Pak ale začalo úřadovat počasí a jezdecké chyby. Elias se propadl na třetí místo, vzápětí najel na bílou krajnici a s motocyklem ve vysoké rychlosti havaroval. Podobný osud potkal o dvě kola dál Jorge Lorenza, aspiranta na mistrovský titul a největšího rivala lídra šampionátu Valentina Rossiho. Lorenzo také najel na bílou čáru a na kluzkém podkladu upadl. Oba Španělé odešli do boxů po svých, ale se zklamaným výrazem, neboť nedělní závod nedokončili.

Rossi ale také nakonec musel spolknout hořkou pilulku v podobě pádu. Lídr šampionátu však dokázal znovu nasednout a i když se propadl až na jedenácté místo, stíhací jízdou se ale propracoval až na konečnou pátou příčku.

Potupného momentu se dočkal Australan Casey Stoner. Tomu Rossi už v polovině závodu, ještě před svým pádem, nadělil jedno celé kolo. Stoner v Donington Parku vyhořel, obsadil až 14. místo, což je jeho nejhorší letošní umístění. Dovizioso v posledních kolech kontroloval velký náskok a i když zejména Colin Edward předvedl velkou stíhací jízdu, nenechal si Ital vítězství už vzít.

Velká cena Velké Británie:
MotoGP: 1. Dovizoso (It./Honda), 2. Edwards (USA/Yamaha) + 1,360, 3. De Puniet (Fr./Honda) + 1,600, 4. De Angelis (San Marino/Honda) + 8,958, 5. Rossi (It./Yamaha) + 21,622, 6. Toseland (Brit./Yamaha) + 22,465, 7. Melandri (It./Kawasaki) + 35,284, 8. Canepa (It./Ducati) + 38,769.

Průběžné pořadí MS (po 10 závodech z cekových sedmnácti): 1. Rossi 187, 2. Lorenzo (Šp./Yamaha) 162, 3. Stoner (Austr./Ducati) 150, 4. Pedrosa (Šp./Honda) 115, 5. Edwards 103, 6. Dovizioso 94, 7. Melandri 79, 8. De Puniet 74.

Vytisknout

Diskuze: Donington Park: Shrnutí 125, 250ccm a MotoGP

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

56

Smrž v Brně devátý, vyhrál Spies

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud