Ekström si v sobotu na Red Bull Ringu připisuje svoje letošní první vítězství

-haj / iMotorSport.cz, 23. září 2017, 20:41 Google+

Mattias Ekström si v sobotu v Rakousku vyjel svoje letošní první vítězství, díky čemuž upevnil svoje průběžné vedení v šampionátu DTM. V Rakousku se přitom jede už předposlední závod sezony.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Mattias Ekström udělal dnes velký krok směrem k titulu - slavit může teoreticky už zítra

Mattias Ekström udělal dnes velký krok směrem k titulu - slavit může teoreticky už zítra | foto: dtm.de - HOCH ZWEI

Sdílejte článek

Švéd do závodu startoval z druhého místa, když vítězem kvalifikace byl jeho značkový kolega, Jamie Green. Greena přitom následoval skoro celý závod, když jej až pět kol před cílem poměrně hladce předjel na rovince před 3. zatáčkou. Ingolstadtská značka přitom na Red Bull Ringu dnes poměrně dominovala, když cílem projela formace tří speciálů RS5 DTM ve složení Mattias Ekström, Jamie Green a Nico Müller. Tento výsledek navíc přišel poté, co DTM upustilo od kontroverzního pravidla váhových handicapů. 

Nejlepším ze zbytku pole byl Robert Wickens s Mercedesem, ten ale za nejlepší trojicí zaostal o přibližně čtvrt kola. Nadvláda Audi byla dokonce taková, že si čtyři kruhy mohly dovolit trochu pozměnit výsledek závodu tak, aby více nahrál Ekströmovi, který po dnešku jasně vede šampionát. Müller se napřed vůbec nebránil předjetí ze strany Ekströma ve druhém kole závodu. Pak se Nico dostal před Mattiase díky zastávce v boxech, ale opět jej bez jakýchkoliv problémů pustil. 

Tou dobou byla v čele o asi 4,8 vteřiny Audi RS5 týmu Rosberg pilotovaná Jamiem Greenem. Brit zastavil o tři kola později než Švéd a po prvním kole na nových pneumatikách měl k dobru 4,6 vteřiny. Během čtyř kol ale dokázal Ekström odstup stáhnout na 1,2 vteřiny. Pak se odstup stále držel kolem 1,5 vteřiny až do doby, kdy se Green Ekströmem nechal předjet. 

Čtvrté místo si připsal, jak jsme již psali, Robert Wickens, který předvedl moc pěkný závod. V prvním kole dokázal poskočit ze sedmé příčky až na čtvrtou. První stint závodu strávil tím, že odrážel útoky Marco Wittmanna na BMW M4 DTM a René Rasta na Audi RS5 DTM. Pak zajeli Wickens s Wittmannem společně do boxů, ale pořadí se neměnilo. Rast sice zastavil o něco později, což jej posunulo před oba konkurenty, ale díky studeným gumám nebyl schopen ustát jejich tlak a propadl se zpět. 

Wickens si při strkanici trochu poškodil auto, ale dokázal dojet až do cíle. René Rast ztratil svoje šance na dobrý výsledek a pravděpodobně i titul kolizí s Maxime Martinem na BMW, když se po sjezdu z kopce ve 4. zatáčce, kde se BMW pokoušel překonat, roztočil. Wickense pak čekaly náročné momenty, když většinu druhého stintu musel za svými zády udržet hned několik protivníků (až 12!, tedy 3/4 startovního pole), to se mu povedlo a získal zasloužené čtvrté místo. Následovali jej Marco Wittmann, Maxime Martin, Mike Rockenfeller, Lucas Auer, Edoardo Mortara a Timo Glock. Rozestup v cíli mezi Wickensem a Glockem byl pouhé 4 vteřiny, mezi Wickensem na 4. místě a Tomem Blomqvistem na 16. příčce to bylo jen 11 vteřin! 

Aktuálně tedy vede celkové pořadí se slušným náskokem Ekström, jeho nejbližším rivalem do dnešního závodu byl Lucas Auer, ten po dnešku a svém domácím závodě ale ztrácí už 31 bodů a je v tabulce třetí. Průběžně druhý je Jamie Green, jehož dnešní druhé místo posunulo v tabulce z páté příčky až na druhou (na Ekströma ale ztrácí 28 bodů).

Výsledky sobotního závodu naleznete zde.

Vytisknout

Diskuze: Ekström si v sobotu na Red Bull Ringu připisuje svoje letošní první vítězství

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Wickens, Robert

Wickens v neděli na Nürburgringu oslavil letošní první vítězství

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud