V USA byla zahájena stavba mostů a cestiček

iM3, 14. prosince 2009, 17:45 Google+

Indy Racing League vytvořilo důležitý podpůrný program pro nadějné talentové piloty, čímž zjednodušilo cestu do série IndyCar. Program s názvem Road to Indy propojí série USF2000, Star Mazda a IndyLights s konečnou destinací jménem IndyCar.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Wilson, Justin

Wilson, Justin | foto: IndyCar Media

Sdílejte článek

Série IndyLights už několik let funguje jako juniorka IndyCar, ale pokud se podíváme do historie, funkčnost IndyLights pokulhávala. Od založení v roce 2002 pod hlavičkou IRL získalo titul šampióna devět jezdců (poslední je J. R. Hildebrand), z nich se významněji prosadili akorát A. J. Foyt IV a Raphael Matos. Šampión roku 2003 Mark Taylor absolvoval v IndyCar pouze jednu sezónu, Jay Howard má na kontě pět startů (příští rok bude v týmu Sarah Fisher Racing), Alex Lloyd má za sebou tři starty, Thiago Medeiros startoval jednou na Indianapolis a šampión roku 2005 Wade Cunningham se v IndyCar neobjevil vůbec.

Situace by se měla počínaje rokem 2010 změnit. Nyní už vedou cestičky i z USF2000 a Star Mazda. „Cílem Road to Indy je tvorba mostu mezi hlavní závodní ligou a juniorskými sériemi. Jde o to, zajistit kariéru mladým talentovaným jezdcům,“ popisoval projekt sportovní ředitel IRL Brian Barnhart.

„Jezdci mají možnost zdokonalovat své jezdecké schopnosti v úvodní fázi své kariéry. Naskytla se jim šance pilovat svou profesionalitu na okruzích, které hostí i sérii IndyCar,“ pokračoval Barhnart.

Star Mazda a USF2000 budou součástí příprav na slavný závod Indianapolis 500. Měsíc květen plný tréninků a kvalifikací doplní i tyto juniorské série, mladíčci tak budou mít možnost předvést řidičské umění před zraky šéfů stájí IndyCar.

IndyCar, IndyLights, USF2000 a Star Mazda se společně představí ještě v St. Petersburgu a Iowě. USF2000 a Star Mazda pak budou pokračovat vlastním kalendářem závodů.

Vytisknout

Diskuze: V USA byla zahájena stavba mostů a cestiček

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

de Silvestro, Simone

Simona de Silvestro má za sebou úspěšné testy

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud