Paul Newman 1925 - 2008

iM3, 27. září 2008, 20:19 Google+

Včera prohrál svůj marný boj s rakovinou Paul Newman. Herecká legenda účinkovala v desítkách filmech, ale smutek nezavládl jen ve filmovém prostředí. Paul Newman miloval i motosport a byl vlastníkem jednoho z nejúspěšnějších týmů v sérii Champ Car.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Newman, Paul

Newman, Paul | foto: IndyCar Media

Sdílejte článek

Americký herec se dožil úctyhodného věku třiaosmdesáti let, naposledy účinkoval ve známém "animáku" Auta (Cars), kde nadaboval jedno z roztomilých autíček. Posledních pár měsíců strávil doma, kde pomocí svého neutuchajícího elánu bojoval se zákeřnou nemocí. Alespoň v posledních okamžicích mohl oslavit vynikající úspěch vlastního týmu Newman / Haas / Lanigan Racing, jenž funguje v sérii IndyCar. Justin Wilson vyhrál předposlední podnik sezóny v Detroitu a vítězství samozřejmě věnoval svému jedinečnému zaměstnavateli.

Paul Newman tíhl ke sportům již od útlého dětství, po střední škole se chtěl stát válečným pilotem, ale při lékařské prohlídce odhalili doktoři jeho barvoslepost a sen se rozplynul. Avšak svět může děkovat za nepovedený pokus, jelikož od té doby přesunul své ambice do herectví. Všechny fanoušky motosportu bude určitě zajímat, že v roce 1969 natočil film z prostředí formulových závodů. Jednalo se o dvouhodinové drama zasazené do nejslavnějšího závodu světa Indianapolis 500. K motorismu se Newman nedostával pouze skrz filmy, on sám byl výborným závodníkem. V roce 1979 startoval na 24 Le Mans a v závodě dojel na druhém místě! O pár let později založil spolu s Carlem Haasem tým v sérii Champ Car a slavil jeden úspěch za druhým.

Paul Newman byl jedním z mála hercu, kterém nestoupla sláva a peníze do hlavy. Choval se naprosto přirozeně. Charismatický zevnějšek učaroval snad každého, kdo vyděl alespoň jeden jeho film. Je smutné, že nás Paul Newman navždy opustil, ale čas dožene každého bez rozdílu. Nezbývá nic jiného, než se s touto nešťastnou zprávou vyrovnat.

Carl Haas, spolumajitel týmu
Za celý Newman / Haas / Lanigan Racing, za mou ženu a za sebe, chci vyjádřit co nejupřímnější soustrast Joanne a celé jeho rodině, ztratili jsme neuvěřitelného člověka. Paul a já jsme byli partneři po 26 let. Objevil jsem jeho vášeň, humor, velkorysost a další vlastnosti. Jeho podpora jezdců a všech členů týmu je legendární. Jeho čisté nadšení z každé pole-position nebo vítězství bylo příkladem jedinečného ducha, kterého měl.

Vytisknout

Diskuze: Paul Newman 1925 - 2008

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

56

Lorenzo prekvapil, Stoner pred Rossim

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud