Test Hondy X-ADV, napříč třídami

Petr Boháč / AutoRoad.cz, 6. října 2021, 19:22 Google+

Sezóna se pomalu chýlí ke konci, ale přesto se ještě podíváme na Hondu X-ADV. Jedná se o křížence skútru a cestovního endura. Jak se tvůrcům podařilo spojit tyto dvě naprosto odlišné třídy motocyklů se můžete dočíst v následujícím článku.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Honda X-ADV

Honda X-ADV | foto: Petr Boháč

Sdílejte článek

Úvod
Ve světě motocyklů se nestává často, aby někdo přišel s neobvyklou myšlenkou, která položí základ zcela novému typu stroje. Značka Honda je však průkopníkem v oblasti inovací a v roce 2016 proto představila zcela novou, nečekanou koncepci – X-ADV.

Jak vůbec takový stroj vznikl? Nejprve byly zváženy všechny atributy běžného enduro motocyklu – robustní dobrodružný vzhled, vzpřímená pozice poskytující vynikající výhled či špičková variabilita a užitná hodnota pro práci i pro zábavu. Poté byl zohledněn typický uživatel, který na motocyklu dojíždí do zaměstnání. Bez ohledu na to, zda používá skútr nebo motocykl, musí se v obou případech jednat o snadno ovladatelný, hbitý a pohodlný stroj s nízkou spotřebou a s praktickým odkládacím prostorem. Progresivní inženýři značky Honda proto oba tyto požadavky zkombinovali a vzniklo z toho něco neobvyklého.

Stroj, který takto vznikl, se vyznačoval robustním a stylovým SUV image, ale přitom je jako doma i v městské džungli. A kromě široké škály prémiových funkcí, které usnadňují život ve velkoměstě, nabídl atraktivní vzhled, výkonný motor i podvozek, které každé jízdě dodávají příslib dobrodružství.

U modelu X-ADV se podařilo zachytit esenci svobody na dvou kolech v atraktivních nových tvarech a přilákat pozornost armády jezdců z celé Evropy hledajících něco nového. Díky tomu se tento stroj stal skutečným prodejním úspěchem. A na důkaz svých terénních schopností se lehce modifikovaná verze tohoto stroje v rukou italského jezdce Renata Zocchiho zúčastnila náročné 7 000kilometrové Gibraltar Rally 2019, kde tento stroj dosáhl celkového vítězství ve třídě 2.

A X-ADV neusíná na vavřínech. Do roku 2021 tento stroj Honda vstupuje s výkonnějším motorem, nižší hmotností , ještě výraznějším stylem a vyšší praktičností. Díky tomu se X-ADV stává ještě atraktivnější a žádoucí.

img-responsive

Honda X-ADV | foto: Petr Boháč


Vzhled a výbava
Unikátní styling modelu X-ADV, za jehož originálním pojetím stojí italský výzkumný a vývojový tým značky Honda, byl pro rok 2021 ještě více přiostřen a zeštíhlen. Silueta stroje zůstává vzpřímená, každý panel kapotáže byl však přepracován s důrazem na ostřejší a výraznější proporce. Porovnání nového a končícího modelu jasně ukazuje, o kolik výraznější je nový styling. Agresivnější, ostřejší a atraktivnější. Jinými slovy - více X-ADV.

Přepracované zdvojené LED světlomety jsou vybaveny světly pro denní svícení (DRL), která se automaticky přizpůsobují intenzitě okolního světla a díky svému jasu a vysoké viditelnosti přispívají k vyšší bezpečnosti při jízdě. Všechna světla jsou vybavena LED diodami.

Z hlediska ergonomie má jezdec díky sedlu ve výšce 820 mm a širokým řídítkům ve výšce 910 mm zajištěný vynikající výhled. Sedlo má nový tvar se štíhlejšími boky, díky čemuž jezdec snáze dosáhne na zem. Nový plexi štít u X-ADV lze pro dojíždění do zaměstnání i pro dlouhé cesty nastavit bez použití nástrojů do jedné z 5 poloh, v nichž nabízí slabší, nebo silnější proudění vzduchu. Celkový výškový rozdíl je 139 mm a úhel sklonu mezi koncovými polohami dosahuje 11°.

Součástí rozhraní u modelu X-ADV, které je dostupné prostřednictvím 5palcového TFT displeje, je i nový systém hlasového ovládání Honda Smartphone Voice Control, který jezdci nabízí možnost propojení s jeho telefonem a umožňuje hlasové ovládání telefonních hovorů, e-mailů, přehrávání hudby a navigace. Pro využití této funkce je zapotřebí komunikátor v přilbě. Telefon se k přístrojovému panelu připojí prostřednictvím technologie Bluetooth. Ovládání systému je možné také prostřednictvím tlačítek na levé rukojeti.

Robustní plastové chrániče rukou chrání jezdce před větrem i deštěm a při jízdě v terénu napomáhají k lepší ochraně rukou i páček před odlétajícími kameny. Spodek stroje je chráněn brokovaným, 2,5mm silným hliníkovým ochranným krytem.

Objem schránky pod sedlem vzrostl o 1 l na 22 litrů, takže schránka bez problémů pojme integrální přilbu. Schránka je navíc osvětlená integrovaným LED světlem, jehož povrchová textura zajišťuje rovnoměrné osvětlení bez oslňování. Nabíjecí USB zásuvka nahrazuje dosavadní 12voltovou autozásuvku a nachází se v zadní části schránky. Parkovací brzda byla přemístěna z pravé kapotáže níže na pravou rukojeť, čímž se uvolnil prostor pro užitečnou a snadno přístupnou schránku na rukavice. Součástí standardní výbavy je středový stojan s náklonovým čidlem, který umožňuje X-ADV zaparkovat na svahu, aniž by hrozilo jeho převrácení.

Pro ještě více pohodlí využívá model X-ADV inteligentní klíč, který má jezdec po celou dobu v kapse a pro ovládání zapalování, víčka palivové nádrže a sedla jej nemusí vyndávat. Má-li jezdec inteligentní klíč u sebe, lze jedním stiskem hlavního tlačítka na stroji odemknout řízení a zapnout zapalování, zatímco pomocí dvou kolébkových spínačů se ovládá víčko palivové nádrže a zámek sedla. Praktická je také funkce „odpovědi“, která umožňuje snadné nalezení stroje na větší dálku pomocí zablikání směrových světel, a pomocí tlačítek se také zamyká a odemyká volitelný „chytrý“ horní kufr. Spojkový mechanismus v hlavním spínači zabraňuje násilnému odemknutí řídítek.

img-responsive

Honda X-ADV | foto: Petr Boháč


Pohonná jednotka
Honda X-ADV používá kapalinou chlazený, 4taktní, 8ventilový, řadový 2 válec SOHC splňuje EURO5 o objemu 745 ccm. Motor je naladěný 43,1 kW při 6 750 ot./min. a točivý moment dosahuje 69 Nm při 4 750 ot./min. Na přání je možné omezení výkonu na 35 kW. Motor spolupracuje se 6stupňovou dvouspojkovou převodovkou DCT. Zadní kolo je poháněno řetězem.

První setkání
Popis od Hondy máme za sebou , a tak se podíváme, jaký je tenhle enduro skútr ve skutečnosti. Na první pohled vypadá X-ADV dobře. Působí na mě jako by Forza 750 prožila noc plnou vášní s Africou Twin. Výsledek je sice zvláštní, ale tak nějak se mi vzhled zamlouvá. Snad za vzhledem nebudou zaostávat její vlastnosti.

Sedám za rovná enduro řidítka a ejhle, první zádrhel. Sedlo je široké a je 820 mm vysoko. Z toho plyne, že s mým průměrným vzrůstem (181 cm) dosáhnu na zem jen tak tak. Slečny a nebo pánové menšího vzrůstu budou mít na X-ADV poměrně problém. Bezklíčové startování tlačítkem je bezva. Stačí mít klíče někde v kapse a může se jet. Odpadá nemotorné hledání klíčů po kapsách v rukavicích, což je opravdu super, když člověk pospíchá. Na volič automatické převodovky volím "D" a můžeme jet. Hned po prvních metrech zjišťuji další nepříjemnost. Prostor pro nohy je extrémně úzký. Ne že by z něj nohy vyloženě padaly, ale pár centimetrů bych uvítal.

img-responsive

Honda X-ADV | foto: Petr Boháč

Jak se jezdí
Ve městě se cítí X-ADV jako ryba ve vodě. Sedím tak vysoko, že vidím přes střechy osobních automobilů a dvouválec jde ochotně za plynem. Hustým městským provozem se Honda proplétá jako štika. Tady bezva, co za městem?

Na okreskách taky paráda. Když má člověk na paměti, že se jedná o kombinaci skútru a cestovního endura, tak mu odpustí těch pár koní, co občas postrádá. Není to žádný závodník, ale jízda je na něm svižná a co víc, opravdu pohodlná. Podvozek filtruje nerovnosti českých okresek druhé třídy (občas bych řekl spíše páté až šesté třídy...) dobře a jen tak něco ho nerozhodí.

Slabší je to na dálnici. Oněch 60 koní opravdu není moc, ale cestovní tempo okolo tachometrových 140 km/h zvládá Honda statečně. Také aerodynamika odvádí slušnou práci a na jezdce není kladen téměř žádný aerodynamický odpor.

Těšil jsem se na jízdu v terénu, ale hned jak jsem opustil asfalt a vjel na štěrkovou cestu plnou velkých kamenů, narazil jsem na zásadní problém. Stupačky jsou za příplatek cca 8000 Kč a bez nich to zkrátka v terénu nejde. Skútr posez rozhodně nenabízí dostatečnou jistotu pro nějaké motokrosové radovánky. Bez stupaček je jízda mimo zpevněné komunikace "velká špatná"

img-responsive

Honda X-ADV | foto: Petr Boháč

Výjezd

Říká se po práci legraci a tak jsem s X-ADV vyrazil po práci z Prahy na Moravu. Cesta vedla asi 1/3 po dálnici a ze 2/3 po okreskách. Cesta byla plná uzávěrek, objížděk a omezení. Ani ne 250 km mi trvalo předlouhé 4 hodiny. Původní plán byl jet Moravu na otočku, ale přestože 4 hodiny za řidítky nebyly na těle téměř znát, tak hlavě se, po pracovním dni a 4 hodinách jízdy, která nebyla z těch nejlepších co jsem kdy zažil, prostě nechtělo, a tak jsem se rozhodl, že domů pojedu až druhý den. To se ukázalo jako velká chyba. Jestli cesta na Moravu byla co se týče počasí v pohodě (polojasno a okolo 20 °C), pak druhý den okolo 5. hodiny ranní, kdy jsem musel vyjíždět, abych byl v práci včas, bylo počasí o hodně horší. Teplota byla ani ne 10 °C a hlavně silný déšť. Z deštivé cesty jsem si odnesl pár poznatků. Určitě bych zainvestoval do vyhřívaných rukojetí. Nepomohla ani zastávka na benzínové pumpě a aplikace "rukavic na rukavice". Jinak kromě zmrzlých prstů jsem byl díky velkému plexi a dobré kapotáži takřka suchý. Jedině protijedoucí kamióny mě sem tam odhodily, ale za to Honda nemůže. Navíc mě překvapilo chování i v poměrně hluboké vodě. Lepší stabilitu a ovladatelnost za deště jsem doposud u žádné motorky nezažil. I za hustého deště se dalo udržet svižné cestovní tempo, což jsem opravdu nečekal. Za chování na mokru u mě palec nahoru.

Po zbytek týdne už to bylo jen ježdění okolo komína a užívání si univerzálnosti stroje. Hodí se jak na cestování po městě, do práce či obchodu, tak i na dlouhé výlety , a se stupačkami možná i na nějakou expedici. Ale... Ale vše to dělá s určitými kompromisy, jako to mají crossovery v automobilovém světě. Také zvládají spojit běžné auto a SUV. Ale třeba takový hatchback bude jezdit lépe, než crossover a to samé platí pro SUV v terénu. Takže Honda X-ADV se hodí pro někoho, kdo chce stroj na denní ježdění i dovolenou, ale nemá v garáži místo pro dva stroje.

Zájemce o X-ADV musí počítat s vyšší cenou, která činí 309 900 Kč , příplatek za stupačky a vyhřívané rukojeti však není možností volby, ale nutností. Za to na oplátku dostane motocykl, který v podstatě nemá přímého konkurenta a až na pár much je vlastně celkem příjemným společníkem pro jakýkoliv druh ježdění. Navíc spotřeba okolo 3,5 až 4 litrů je na váhu stroje a obsahu motoru příjemným bonusem.

Plusy:
- univerzálnost
- ochrana před nepříznivým počasím
- chování na mokru

Mínusy:
- kompromisy
- nehodí se pro jezdce menšího vzrůstu
- cena

Vytisknout

Diskuze: Test Hondy X-ADV, napříč třídami

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Subaru Forester

OFF ROAD TEST: Subaru Forester – jak zvládá náročný terén ?

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

reklama

Doporučujeme

Peugeot 308

Peugeot novou 308 slaví 130 let výroby automobilů

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud