Extrémní Tatra Tigon? Hasičský speciál, který se dostane kamkoliv

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 8. srpna 2018, 19:33 Aktualizováno 9.8.2018, 12:23 Google+

Kopřivnická Tatrovka se během uplynulých let podílela na stavbě několika působivých hasičských speciálů, mezi které se není hrdě zařadí i model Tigon. Ten je určený do toho nejextrémnějšího průmyslového odvětví, jako jsou rafinérie, letiště doly nebo ropná pole. Díky legendárnímu podvozku Tatra si totiž Tigon dokáže poradit i s extrémním terénem a jeho nástavba pak poskytne hasičům dostatek vybavení i zásob hasiva.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Tatra Tigon: Spojením osvědčeného podvozku Tatra a nástavby od společnosti Rosenbauer vznikl naprosto výjimečný hasičský speciál

Tatra Tigon: Spojením osvědčeného podvozku Tatra a nástavby od společnosti Rosenbauer vznikl naprosto výjimečný hasičský speciál | foto: Rosenbauer

Sdílejte článek

Základem nového hasičského speciálu Tigon se stalo osvědčené šasi z kopřivnické Tatry, které již prokázalo své přednosti v průmyslu i mnoha armádách světa. Speciální hasičskou nástavbu pak přidala společnost Rosenbauer, která se specializuje na hasičské vybavení. Jako celek tak Tigon představuje jedno z nejuniverzálnějších, nejextrémnějších a současně nejodolnějších hasičských vozidel, jaké můžeme na světě najít.

Ostatně již na začátku si obě společnosti stanovili jasný cíl, kterým byl maximální hasičský výkon bez ohledu na náročnost terénu. A právě tady se opět geniálně uplatnila tatrovácká konstrukce v podobě centrální nosné roury a nezávisle zavěšených výkyvných náprav.

Čtyřnápravový speciál působí impozantně již na první pohled, ovšem skutečný údiv přichází v momentě, kdy se dostává na technická specifika. Stroj posazený na 21 palcových ráfcích totiž měří 12 285 mm na délku, jeo šířka je 2 900 mm a do výšky byste mu naměřili 3 700 cm. Ráfky v podbězích pak mají průměr 21-palců.

Jak už je z rozměrů jasné, tahle Tatrovka se zkrátka nejlépe uplatní v náročném terénu - ostatně s její šířkou a váhou okolo 43 tun by nebylo zrovna rozumné jezdit s ní do města. I přes hřmotné rozměry se však Tatra dokáže rozpohybovat vcelku svižně, za což vděčí 16.12  litrovému motoru Volvo o výkonu 700 koní (515 kW). Ten je spojen s automatickou převodovkou Allison 4800 a přídavnou převodovkou Tatra.

To pravé pro hasiče

U hasičského speciálu bychom ale neměli zanedbávat ani jeho hlavní smysl existence. Nástavba, kterou dodala společnost Rosenbauer, disponuje dvěma nádržemi: jedna pojme až 9 000 litrů vody a druhá až 3 500 litrů pěnidla - v případě potřeby je však možné v obou polypropylenových nádržích možné převážet i pitnou vodu.. Nástavba vyrobená z hliníku řezaného laserem je umístěna na pomocném rámu prostřednictvím silentbloků.

Na palubě vozu, jehož originální čtyřdveřová kabina Force pojme 5 hasičů (1+2+2 jak uvádí Tatra) jsou přítomna dvě čerpadla: standardní s pracovním tlakem 10 barů a kapacitou až 8000 l/min. a vysokotlaké s pracovním tlakem 40 barů a kapacitou 500 l/min.

Tatra Tigon | zdroj: youtube.com

Hasební prostředky je navíc možno vypouštět prostřednictvím dvou speciálních hasících věžiček - střešní s pokrytím 360 ° o výkonu až 9500 l/min, která dokáže dopravit hasicí prostředky až do vzdálenosti 100 metrů, nebo pomocí děla nad předním nárazníkem, které má výkon 2 000 l/min., jeho rotace se pohybuje okolo 330 ° a jeho dosah je až 70 metrů. Obě děla se ovládají elektronicky prostřednictvím joysticků. Díky speciální Rosenbauer převodovce a systému PTO navíc vůz dokáže hasit i při jízdě ve vysoké rychlosti.

Díky obrovské komplexnosti, fantastické prostupnosti terénem, schopnosti dosahovat vyšších rychlostí a masivnímu výkonu hasičské techniky je tak Tigon naprosto úchvatným a univerzálním hasičským speciálem, který může najít uplatnění i v dolech, rafinériích, na letištích nebo přímo na ropných polích. 

Vytisknout

Diskuze: Extrémní Tatra Tigon? Hasičský speciál, který se dostane kamkoliv

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Subaru Forester

OFF ROAD TEST: Subaru Forester – jak zvládá náročný terén ?

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

reklama

Doporučujeme

Ford slaví významné výročí, na silnice již vyslal přes 10 000 000 Mustangů

Legenda jménem Mustang slaví výročí, z pásů již sjelo přes 10 000 000 vozů

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud