124 Spider od Abarthu je nádherná, potěší také použitou technikou

ar6, 2. března 2016, 11:05 Google+ Geneva International Motor Show 2016

Letos se na většinu trhů vrátí jméno 124 Spider, které patří dvoumístnému roadsteru od Fiatu. V jeho nejnovějším vydání jde o dvojče Mazdy MX-5, jejíž přítomnost ale odhalíte nanejvýš v interiéru. Nyní navíc přichází další odlišnost v podobě sportovního provedení od Abarthu. A vedle silničního modelu představil italský škorpión také verzi pro automobilové soutěže.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Abarth 124 Spider má jen něco málo přes tunu a výkon 170 koní.

Abarth 124 Spider má jen něco málo přes tunu a výkon 170 koní. | foto: Abarth

Sdílejte článek

základní 124 Spider se Fiatu hodně povedla, Abarth však dvojče MX-5 pozvedl na ještě další úroveň. Přitom k tomu stačilo použít matně černou kapotu a víko kufru, respektive difuzor se čtyřmi koncovkami výfuku. Povedená jsou 17palcová litá kola v šedém odstínu Forgiato. Stejnou povrchovou úpravu mají také rám předního skla a zadní ochranné oblouky. Nový nárazník s červenou lištou a voštinová maska chladiče už jen podtrhují vizuální přitažlivost modelu. Na výběr bude pět odstínů karosérie, jejichž názvy vycházejí z úspěchů značky v rally. Základními odstíny jsou bílá Turini 1975 a červená Costa Brava 1972, ty doplňují metalická modrá Isola d'Elba 1974, šedá Portogallo 1974 a černá San Marino 1972. Sluší se rovněž podotknout, že vpředu i vzadu jsou LED světlomety.

Troufám si tvrdit, že toto auto bude většinu času hlavně o řidiči a jeho schopnostech. Proto potěší nejen anatomická kožená sedadla, umožňující napřímený a zároveň nízký posez, ale také volant s malým průměrem a vyznačenou ideální polohou. Přístrojovému panelu dominuje centrální otáčkoměr s červeným pozadím. Palubní deska, kulisa řadící páky nebo kulisa ruční brzdy (ano, klasická manuální, ne elektronická) mohou být čalouněny Alcantarou, což dodává pocit, že sedíte v závodním voze. A pokud se snad na fotkách děsíte sedmipalcového displeje multimediálního systému s navigací, pak vězte, že v základu je „obyčejné“ audio se čtyřmi reproduktory.

Pod kabátkem se ukrývá platforma s pohonem zadních kol, mechanickým samosvorným diferenciálem a ideálním rozložením hmotnosti 50:50. Abarth 124 Spider mimochodem váží pouhých 1060 kilogramů. Zavěšení je tvořeno lichoběžníkovou nápravou s dvěma příčnými rameny vpředu a pětiprvkovou nápravou vzadu, která byla odladěna pro lepší brzdný výkon a stabilitu v zatáčkách. Tlumiče pérování dodal Bilstein, upraveny byly dále stabilizátory i elektrický posilovač řízení. Zastavení mají na starosti kotouče Brembo s hliníkovými třmeny a odolností proti vadnutí.

V útrobách vozu najdeme přeplňovanou čtrnáctistovku MultiAir o výkonu 170 koní s točivým momentem 250 Nm. Především kvůli nízké hmotnosti sprintuje Abarth z 0 na 100 km/h za 6,8 sekundy a dosáhne maximálně na 230 km/h. Jak již bylo zmíněno, poháněna jsou zadní kola, jimž navíc asistuje mechanický samosvorný diferenciál, na potencionálním majiteli je potom volba mezi šestistupňovou manuální nebo automatickou převodovkou s řazením pádly pod volantem. Standardem je výfuk Record Monza, z něhož se bude linout daleko lepší hudba než z příplatkového audiosystému Bose. Zkušené jezdce potěší možnost odpojit stabilizaci a ovládat auto pouze volantem a plynem. Co potěší méně, to je základní cena 40 000 euro (cca 1 082 000 korun), za níž bude auto od září dostupné.

S modelem 124 Rally slavil Abarth v minulosti velké úspěch na poli mistrovství světa v automobilových soutěží, s novou 124 Spider se pak logicky chce pokusit o něco podobného. Proto se v Ženevě ukázal koncept rallyového speciálu na základech dvoumístného roadsteru, který má homologaci FIA pro kategorii R-GT. Ta vyžaduje nejen vyztužení karosérie, ale také instalaci bezpečnostní klece. Podvozek má vpředu dvojité lichoběžníky a vzadu víceprvkovou nápravu, oboje vyladěné s co největším důrazem na precizní řízení, rychlé projíždění zatáček a dokonalou přilnavost. Té pomáhají také nastavitelné tlumiče.

K pohonu vozu s kódovým označením SE139 slouží zážehová osmnáctistovka „bialbero“ s přeplňováním turbodmychadlem a přepracovaným mapováním. Výsledkem je 300 koní při 6500 ot./min, přenášené na kola prostřednictvím šestistupňové sekvenční převodovky s pádly pod volantem a mechanického samosvorného diferenciálu. Na rozdíl od sériového modelu nemá „závodnička“ ideální rozložení váhy. Za mírné favorizování zadní nápravy může instalace pevné střechy z kompozitu nebo použití lehčího materiálu pro stavbu kokpitu a motorového prostoru. Těžiště se posunulo o trochu níž, 124 Spider by tak měla mít lepší jízdní vlastnosti. Vůz s divokým zbarvením se na závodních tratích objeví v příštím roce, objednávky už Abarth přijímá.

Vytisknout

Diskuze: 124 Spider od Abarthu je nádherná, potěší také použitou technikou

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Amarok

TEST Volkswagen Amarok Aventura – lepší i levnější, než první generace, bravo!

Subaru Forester

OFF ROAD TEST: Subaru Forester – jak zvládá náročný terén ?

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

reklama

Doporučujeme

Nejžádanější akce roku je tady!

Nejžádanější akce roku je tady!

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. TEST Volkswagen Amarok Aventura – lepší i levnější, než první generace, bravo!

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud