Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Robert RoBertino Pavelka, 25. března 2024, 19:15 Google+

Na startu Grand Prix Austrálie stálo tentokrát pouze devatenáct vozů - Logan Sargeant pouze přihlížel v boxech. V historii F1 není výjimkou, že jeden z pilotů stáje poskytne tomu druhému vůz, podívejme se tedy na pozadí celého případu u stáje Williams.

Počet komentářů:  2 komentáře (Poslední 26.03. 01:47) Napište svůj názor
Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta | foto: Williams F1 Team

Sdílejte článek

Celá kritická anabáze pro tým začala v pátečním prvním tréninku, kdy Alex Albon v zatáčce 7 ztratil vládu nad vozem a pořádně ho omlátil o bariéry v další části trati. Když byl vůz dovezen do garáže, bylo zjevné, že ho do druhého tréninku rozhodně nepůjde opravit.

Šéf týmu James Wowles konstatoval, že převodovka je na dva kusy, uložení motoru je zničené a samotná pohonná jednotka nefunkční. Pravý přední roh podvozku, kde je uchyceno přední zavěšení, bylo utrženo a dle Wowlese tam byla díra o šířce prstu.


Proč chyběl náhradní vůz

Týmy obvykle vozí záložní šasi plus náhradní díly, ale to Williams v Melbourne neměl. Obvyklé to nebývá, ale ani výjimečné. Příprava vozů na začátku roku často znamená určité výdaje a to se právě promítlo do situace v Austrálii. "Když jsme loni v únoru začínali, bylo v plánu mít pro rok 2024 tři šasi. Ale museli jsme prosazovat změny v organizaci, výkonnostní a technologické. Měli jsme omezené zdroje, pokoušeli jsme se vymanit z neefektivní struktury a nutná transformace nám působila problémy. To se nutně muselo promítnout v oblasti koncových komponentů. Proto se práce na třetím šasi začalo zpomalovat a zpožďovat a nakonec práce na něm začaly příliš pozdě. Takže třetí podvozek jsme neměli. Ony odklady vedly k odkladu práce na něm," popisoval situaci Wowles.

Z toho důvodu stál šéf stáje před těžkým rozhodnutím - zda nechá v boxech Albona, jenž loni získal kromě jediného všechny body Williamsu, nebo "suspenduje" Sargeanta. Wowles věděl, co musí udělat. Dobře věděl, že pětice Red Bull, Ferrari, McLaren, Mercedes a Aston Martin většinou uzme všechny body. Je proto nutné využít jakoukoli příležitost. Jako to udělal Hülkenberg na Haasu v Saúdské Arábii. Proto se konala týmová porada a poté komunikace se sponzory - a samozřejmě i s právníky. "Než takové rozhodnutí učiníte, musíte mít jistotou, že máte ve všech směrech krytá záda, zejména ohledně smluvních podmínek," vysvětluje Wowles.


Sargeant v boxech

Málokomu je příjemné sdělit někomu nemilou věc. Teď to čekalo šéfa stáje: "V pátek jsem Logana požádal, aby za mnou přišel a krok za krokem mu vysvětlil situaci. Poukázal jsem na jeho výkon v druhém tréninku a řekl, kde by měl být. Zdůraznil jsem onu pravděpodobnost zisku bodů a pak jsem apeloval na potřeby týmu. On to je jeden z nejpodivnějších sportů, ale to je jeden z důvodů, proč mě tak baví. Týmový sport, kde dva piloti bojují proti sobě..." vykresluje situaci Wowles.

Sargeant se s nastálou situací vyrovnával těžce, ale v sobotu podpořil tým svou přítomností v boxech a stejně tak se zachoval i v neděli. Byl svědkem Albonova statečného boje, jenž skončil po Russellově havárii v samotném závěru těsně za body. Mnoho nechybělo a Wowlesova předpověď by vyšla.

img-responsive

Alex Albon nakonec skončil těsně za bodovanými příčkami | foto: Stake F1 Team


Situace před Japonskem

Už v sobotu bylo jasné, že Albonův monopost bude přímo v boxech Albert Parku neopravitelný, proto putoval do továrny v Grove, kam dorazil v pondělí ve dvě hodiny ráno. Zda se podaří všechno stihnout, záleží na posouzení odpovědné směny: "Dokud neuvidí monopost, bude velmi obtížné posoudit, jak významné ty škody jsou. Zatím měli k dispozici pouze fotografie, ale máme také čtyři nebo pět variant, jak dát věci do pořádku," popisuje stav renovace Wowles.

Je tu také nepominutelná otázka rozpočtového stropu, určitých termínů a modernizace - Willams plánoval do Suzuky přivézt nové přední křídlo, ovšem práce na novém podvozku mohou tento záměr ovlivnit; nelze ani vyloučit, že se rezervní šasi nepodaří připravit ani pro Japonsko.

"Není v plánu nemít náhradní vůz, je nepřijatelné, aby na trati nebojovaly dva naše vozy bok po boku. Bohužel musím připustit, že jsme s mnoha věcmi pozadu. Procházíme určitým procesem, systémem, transformací, něco bylo upozaděno - a v tomto případě se to týká třetího šasi. Máme naplánované některé aktualizace a další položky, ale teď musíme změnit preference a vrhnout veškeré síly na uvedení podvozku do provozního stavu, aniž bychom ale ztratili dynamiku na dalších aktualizacích," uzavírá Wowles.

Kdy tedy bude onen tolik diskutovaný náhradní podvozek připraven? U Williamsu předpokládají, že by měl být k dispozici pro Grand Prix Číny, následujícím závodě po Japonsku. Ovšem otázkou zůstává, zda tyto práce neovlivní další plánovaná vylepšení.

Vytisknout

Diskuze: Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 2, poslední 26.03.2024 01:47 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 2 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  3. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  4. SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

  5. "Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud