Srovnání týmových kolegů 2021: dominance Verstappena a Schumachera, vyrovnaní Alonso s Oconem

Petr Hlawiczka, 31. prosince 2021, 07:00 Google+

Na sklonku roku 2021 se podíváme na to, jak si vedli piloti v rámci vnitrotýmových duelů. V grafickém přehledu si porovnáme jejich výsledky v závodech, v kvalifikacích, počty získaných bodů a nejlepší vybojované pozice během sobotní jízd i v samotných velkých cenách.

Počet komentářů:  25 komentářů (Poslední 03.01. 00:06) Napište svůj názor
Jezdci na konci sezóny 2021 v Abú Zabí

Jezdci na konci sezóny 2021 v Abú Zabí | foto: Alpine F1 Team

Sdílejte článek

Mercedes

Bottas vstupoval do letošní sezóny s tím, že u Stříbrných šípů bude zřejmě jeho poslední, což se nakonec potvrdilo, když jej v nadcházejícím ročníku vystřídá Russell. Fin dostal od Hamiltona naloženo zřejmě nejvíce za pět let společného působení (5:17 v kvalifikacích a 3:14 v dokončených závodech - v oficiální grafice statistika dle finální klasifikace).

Lewis naproti tomu bojoval až do posledního kola v Abú Zabí o titul s Verstappenem. Před svým týmovým kolegou strávil 933 kol, za ním 173. Mercedes však i díky Valtteriho podpoře získal 8. konstruktérský titul v řadě za sebou.

Výsledky pilotů Mercedesu

Výsledky pilotů Mercedesu | zdroj: Formula1.com

Red Bull

Aby rakouská stáj mohla pomýšlet na titul i mezi konstruktéry, musela by mít oba piloty, kteří by pravidelně sbírali slušnou porci bodů. Pérez však zklamal, podobně jako předchůdci, přestože musel začínat od nuly. Vyhrál sice v Baku po defektu svého týmového kolegy, jenže často měl problémy se dostat na pódium.

Verstappen s ním zametl 20:1 v kvalifikacích (Mexičanovi nepočítám na rozdíl od oficiálních stránek Formule 1 vítězství v Rusku, kde Max startoval po výměně motoru z konce roštu, v kvalifikaci nezajel ani jedno měřené kolo) a 17:1 v dokončených závodech, přitom získal více než dvojnásobek bodů a mistrovský titul mezi jezdci.

Výsledky pilotů Red Bullu

Výsledky pilotů Red Bullu | zdroj: Formula1.com

Ferrari

V Maranellu se rozhodli před sezónou 2021 zbavit se Vettela a odvážně jej nahradili Sainzem. Ten zpočátku ztrácel na svého týmového kolegu, nakonec se s vozem sžil a Leclerca o pět a půl bodu předstihl, byť měl Charles navrch v kvalifikacích (13:9) i v dokončených závodech (14:6). V závěru oba dojížděli konzistentně na bodech a nakonec mezi konstruktéry porazili v boji o třetí příčku McLaren.

Výsledky pilotů Ferrari

Výsledky pilotů Ferrari | zdroj: Formula1.com

McLaren

Tým se sídlem ve Wokingu o svou třetí pozici nakonec přišel, přesto se pro něj jednalo o výbornou sezónu. Posílil je Ricciardo, ale ve voze se necítil komfortně a až do konce bojoval s jeho chováním, zejména při brzdění a nájezdu do zatáček.

Často se neprobojovával ani do závěrečných fázích kvalifikací, proto v nich s mladším Norrisem prohrál 7:15, totéž v dokončených závodech (6:14) i v celkovém zisku bodů (115:160). Zadostiučiněním mu bylo překvapivé vítězství ve Velké ceně Itálie a snad i to, že v celkovém pořadí skončil osmý před Gaslym.

Výsledky pilotů McLarenu

Výsledky pilotů McLarenu | zdroj: Formula1.com

Alpine

U francouzské stáje došlo k vyrovnané bitvě. Do F1 se po dvouleté přestávce vrátil zkušený Alonso, jemuž to pár závodů trvalo, než se sžil s novým vozem. Skóre v kvalifikacích (11:11) i v dokončených závodech (9:9) má s Oconem vyrovnané.

O 15 let mladšího kolegu však předčí v počtu mistrovských bodů (81:74), přestože Esteban dokázal nečekaně vyhrát Velkou cenu Maďarska po úvodní hromadné havárii způsobené Bottasem a strategickou chybou Mercedesu.

Výsledky pilotů Alpine

Výsledky pilotů Alpine | zdroj: Formula1.com

AlphaTauri

Jeden ze tří nováčků letos nastupoval za juniorku Red Bullu a měl se co učit. Cunoda za Gaslym zaostával až o půl sekundy a často chyboval. V kvalifikacích byl zkušenějším Francouzem deklasován 19:1 (Gaslymu na rozdíl od oficiální statistiky nepočítám body za Imolu a Francii, kde Cunoda nezajel žádné měřené kolo), v dokončených závodech 13:3.

Japonec tu a tam předváděl záblesky slušné rychlosti, sezónu zakončil úspěšným představením až v Abú Zabí, kde se kvalifikoval do první desítky a závod dokončil na výtečné 4. pozici před Gaslym.

Výsledky pilotů AlphaTauri

Výsledky pilotů AlphaTauri | zdroj: Formula1.com

Aston Martin

Bývalý Racing Point po přejmenování a angažování zkušeného Vettela zažil v sezóně 2021 zklamání, když se mezi týmy propadl až na 7. místo. Sebovi se sice nedařilo tolik v závodech (dokončené 7:10), v Ázerbájdžánu však vybojoval stříbro, což se pozitivně odrazilo v bodové bilanci (43:34).

Stroll se čtyřnásobným šampionem prohrál i v kvalifikacích (8:13), nejvíce se mu dařilo v Kataru, kde dojel šestý. Šlo ale o poslední podnik, kde jeho tým bodoval. Před svým týmovým kolegou ujel 623 kol, za ním 522 kol.

Výsledky pilotů Aston Martinu

Výsledky pilotů Aston Martinu | zdroj: Formula1.com

Williams

Ještě po Maďarsku to vypadalo, že by Latifi mohl sezónu zakončit s větším bodovým ziskem na svém kontě, pak ale přišla Belgie, kde se bez náznaku závodění rozdělovaly poloviční body a Russellovi jich za druhé místo připadlo devět.

Jasně měl navrch v dokončených závodech (14:3) i v kvalifikacích (19:3), před svým týmovým kolegou se držel po 909 kol vs. 186 kol za ním. Příští rok se může těšit na mistrovskou techniku u Mercedesu, jeho místo zaujme pilot Red Bullu Alexander Albon.

Výsledky pilotů Williamsu

Výsledky pilotů Williamsu | zdroj: Formula1.com

Alfa Romeo

Švýcarský tým z Hinwilu podporovaný Ferrari se těší na zcela nové jezdecké složení Bottas - Zhou. Räikkönen se před rokem rozhodl odejít do důchodu, zřejmě ve správný okamžik, byť mladšího týmového kolegu předčil v dokončených závodech 10:8 i v bodovém zisku (10:3).

Giovinazzi zaujal především v kvalifikacích (13:6 - Kimimu nepočítám Baku, kde Antonio nezajel měřené kolo), v první části sezóny dominoval dokonce 8:1, než se Fin trochu vzmátořil. Ital získal první body pro tým v Monaku a frustrace prožil v Mexiku, kde před svou zbytečně brzkou zastávkou jezdil na 7. místě, pak finišoval jako 11. za svým týmovým kolegou. Zklamaný opouští F1 s tím, že se do ní v roce 2023 bude chtít vrátit.

Výsledky pilotů Alfy Romeo

Výsledky pilotů Alfy Romeo | zdroj: Formula1.com

Haas

Americké stáji bylo jasné, že se bude s nováčky letos učit poté, co se loni rozloučila se zkušenou dvojicí Grosjean - Magnussen. S nekonkurence-schopným a těžkým vozem se její mladíci bodově ani jednou neprosadili.

Úspěšnější byl Schumacher, jenž předčil Mazepina 20:0 v kvalifikacích (Nikitovi na rozdíl od oficiální statistiky nezapočítávám body za Monako a Maďarsko, kde Mick v sobotu vůbec nenastoupil) a v dokončených závodech 11:3.

Těžko po této sezóně ale určit, jak velký talent syn sedminásobného šampiona má. Schumacher, jenž bude letos plnit také roli rezervního jezdce Ferrari, měl totiž podle ruského jezdce preferenční přístup a často i dispozici i lepší techniku.

Výsledky pilotů Haasu

Výsledky pilotů Haasu | zdroj: Formula1.com



Pro zajímavost přikládám pár dalších statistik týkajících se jezdců za sezónu 2021:

Jezdec dne

Fanoušci mohli v průběhu závodů hlasovat o "Jezdce dne." Nejčastěji v této anketě zvítězil Pérez - povedlo se mu to čtyřikrát. Třikrát u diváků uspěli Norris s Verstappenem, dvakrát Alonso, Hamilton, Leclerc a Vettel.

Jezdci dne dle hlasování fanoušků během závodů

Jezdci dne dle hlasování fanoušků během závodů | zdroj: Formula1.com

Power rankings

V pozávodním hodnocení si u odborníků známkujících od 1 (nejhorší) po 10 (nejlepší výkon) vedl nejlépe Verstappen se skóre 8,9 následovaný Hamiltonem (8,4) a Norrisem (8,2).

Nejlepší piloti dle hlasování fanoušků

Nejlepší piloti dle hlasování fanoušků | zdroj: Formula1.com


U fanoušků je v tomto ohledu pořadí na prvních dvou místech stejné, před Norrise ovšem zařadili Sainze i Gaslyho, naopak Leclerca odsunuli až na devátou příčku, kdežto Péreze na šestou (Mexičan experty moc nezaujal).

Nejlepší jezdci dle fanoušků

Nejlepší jezdci dle fanoušků | zdroj: Formula1.com


Konečné výsledky šampionátu 2021

Konečné pořadí šampionátu 2021

Konečné pořadí šampionátu 2021 | zdroj: FIA

Vytisknout

Diskuze: Srovnání týmových kolegů 2021: dominance Verstappena a Schumachera, vyrovnaní Alonso s Oconem

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 25, poslední 03.01.2022 00:06 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 25 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

McLareny ve Velké ceně Austrálie

Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

  • Pátek

    • Trénink (18:30 - 19:30)
    • Kvalifikace (22:30 - 23:14)
  • Sobota

    • Závod (18:00 - 19:00)
    • Kvalifikace (22:00 - 23:00)
  • Neděle

    • Závod (22:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Sebastian Vettel se svou trofejí za druhé místo v Baku

"Byl skvělý!" Šéf Aston Martinu po sezóně 2021 chválí Vettela, který předjel…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. "Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

  2. Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud