2016 IndyCar Series at Mid-Ohio Race Broadcast (85:51) | video: youtube.com

Do závodu v Poconu odstartoval poprvé v kariéře z pole position Rus Michail Aljošin. Na start závodu si ale musel počkat o den déle. Závod původně plánovaný na neděli musel být totiž kvůli vytrvalým bouřkám přesunut na pondělí. IndyCar potrápilo počasí už podruhé v sezóně. Právě tento víkend je přitom na programu závod v Texasu, který byl v červnu přerušen a přesunut na konec srpna. 

Hned první kolo přineslo první karambol. Ve zdi skončil pilot týmu legendárního závodníka A.J. Foyta Takuma Sató. Od prvních kol ale postupoval dopředu Ryan Hunter-Reay. Pilot, který kvůli nehodě v tréninku musel vynechat kvalifikaci a startovat z poslední příčky, se v 49. kole z celkem 200 ujal vedení. Zdatně mu sekundovali Newgarden a Aljošin. Na chvíli se na druhé příčce objevil také vítěz prvního letošního závodu na 500 mil, legendární pětistovky v Indianapolisu, Alexander Rossi. 

Jeho cesta ale skončila při druhých zastávkách v boxech v 64. kole. Při výjezdu od mechaniků mu zkřížil cestu Charlie Kimball, který do boxů zajížděl. Rossiho vůz katapultoval na vůz Brazilce Castronevese. Rossi doslova přejel Castronevesovi po hlavě. Naštěstí piloti jsou v monopostech dobře chráněni a Brazilci se nic nestalo. Přitom právě tady před rokem vyhasl život Justina Wilsona, kterého do hlavy zasáhl těžký úlomek jiného vozu. Castroneves byl také po nehodě řádně otřesený.

Power se v této fázi závodu trápil s vozem, který v provozu nefungoval tak, jak by si Australan představoval. Ani výrazně pomalejší piloty nedokázal Power předjet. Závody na 500 mil jsou ale maratonem se sprintem na konci, jak kdysi poznamenal Tony Kanaan, a trpělivost se Powerovi vyplatila. Tým postupně při pit stopech měnil nastavení vozu. Australan se navíc posouval díky tomu, že motor chevrolet v útrobách jeho formule měl lepší spotřebu než konkurenční hondy, a Power mohl k mechanikům zajíždět později a později. 

A tak se po pit stopech ve 128. kole objevil na čtvrtém místě a po dalším kole zastávek v boxech už s vteřinovým náskokem závod vedl! O náskok rychle přišel, když jeho hlavní rival v boji o titul, Francouz Simon Pagenaud, najel do nečistot a skončil ve zdi.

Po restartu v 164. kole přišel další klíčový okamžik závodu. Ryan Hunter-Reay sice předjel Powera a ujal se vedení, pak ale prudce zpomalil, týmu bezmocně hlásil, že najednou ztratil výkon. Při průjezdu boxovou uličkou se mu podařilo vůz oživit. Pomohl kompletní restart celé elektroniky vozu. Jenže Hunter-Reay při tom ztratil celé jedno kolo. 

Šanci na dobrý výsledek mu dal rozpadající se vůz Tonyho Kanaana. Najednou se na trati objevil úlomek z Kanaanova monopostu, ležel přímo v závodní stopě a tak IndyCar nezbylo, než v 176. kole poslat znovu na trať zpomalovací vůz. Hunter-Reay se díky tomu vrátil do stejného kola jako lídr závodu. 

Tím byl Power. Mezi ním a rychlým Aljošinem navíc byli ještě Bourdais Newgarden a Kanaan. Hunter-Reayovi patřila jedenáctá příčka. Na to, aby s tím něco udělal, měl přesně 20 kol. Aljošin se během tří kol dostal za Powera, na skvělého Australana ale už neměl. Ačkoliv jej dokázal stáhnout na pouhé dvě desetiny vteřiny, už se mu nepodařilo zaútočit. 

Vzadu ale Hunter-Reay rozjel pořádnou stíhací jízdu. Ta mu nakonec vynesla stupně vítězů, když se mu v předposledním kole podařilo překonat Josefa Newgardena. I tak v cíli litoval, že mohl dosáhnout ještě lepšího výsledku nebýt těch nenadálých obtíží.

Jak to po pěti závodech letošní sezóny vypadalo, že šampionát bude mít pevně v rukou Simon Pagenaud, který nejprve dvakrát dojel druhý a pak tři závody v řadě vyhrál, od závodu v Detroitu má fenomenální formu Will Power. Tomu vstup do sezóny nevyšel. V St. Petersburgu získal pole position, ale kvůli nemoci musel závod vynechat. V druhém závodě v Detroitu přišel zlom a první letošní vítězství. Pak Power vyhrál následující závod na okruhu Road America, v Iowě skončil druhý, vyhrál v Torontu. Na okruhu Mid-Ohio jej sice dokázal Pagenaud porazit, teď ale Australan většinu jeho náskoku smazal a v posledních třech závodech jej zřejmě ještě potrápí. Poslední závod sezóny se navíc jede o dvojnásobné body! 

Šampionát IndyCar Series pokračuje v noci ze soboty na neděli závodem v Texasu. Ten byl začátkem června nejprve přeložen na druhý den a pak kvůli dešti po 71 kolech zastaven a přeložen na poslední srpnový víkend. Nezúčastní se jej třetí muž průběžného pořadí šampionátu Josef Newgarden, který v červnu havaroval. Závod začíná v neděli v 3:15.

Pořadí v cíli závodu:

1. Will Power (Team Penske)
2. Michail Aljošin (Schmidt Peterson Motorsports) - + 1.1459
3. Ryan Hunter-Reay (Andretti Autosport) - + 5.9076
4. Josef Newgarden (Ed Carpenter Racing) - + 7.0750
5. Sebastien Bourdais (KVSH Racing) - + 7.5285
6. Scott Dixon (Chip Ganassi Racing) - + 7.8896
7. Carlos Muňoz (Andretti Autosport) - + 11.5938
8. Juan Pablo Montoya (Team Penske) - + 13.4345
9. Tony Kanaan (Chip Ganassi Racing) - + 13.7955
10. James Hinchcliffe (Schmidt Peterson Motorsports) - + 14.2235
11. Graham Rahal (Rahal Letterman Lanigan Racing) - + 14.3471
12. Marco Andretti (Andretti Autosport) - + 16.3334
13. Max Chilton (Chip Ganassi Racing) - + 17.1907
14. Jack Hawksworth (A.J. Foyt Enterprises) - + 18.5585
15. Charlie Kimball (Chip Ganassi Racing) - + 1 kolo
16. Conor Daly (Dale Coyne Racing) - + 2 kola
17. Pippa Mannová (Dale Coyne Racing) - + 3 kola
18. Simon Pagenaud (Team Penske) - Havárie
19. Hélio Castroneves (Team Penske) - Havárie
20. Alexander Rossi (Andretti Herta Autosport) - Havárie
21. Ed Carpenter (Ed Carpenter Racing) - Porucha
22. Takuma Sató (A.J. Foyt Enterprises) - Havárie

– iMotorSport.cz / mediafax

reklama