Texas 500: Al Unser Jr. se zase dočkal

Daniel Šupa, 10. června 2003, 12:05 Google+

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor

Sdílejte článek

Al Unser Jr. musel o své vítězství v závodě Bombardier 500 bojovat do poslední zatáčky. Vítězství bylo definitivně jeho až v okamžiku, kdy se mu vůz Tonyho Kanaana za poslední zatáčkou ve zpětných zrcátcích zmenšil. Vítězstvím si vynahradil dvě těsné porážky na tomto okruhu. V loňském roce mu 30. září sebral vítězství Sam Hornish Jr. o 0,0024 vteřiny a přesně před rokem prohrál cílový souboj s Jeffem Wardem o 0,0111 vteřiny. Jeho nedělní vítězství o 0,0810 vteřiny je 8. nejtěsnějším rozdílem v 8leté historii IRL.

Unser a Kanaan vjížděli do posledního rozhodujícího kola v těsném závěsu. Kanaan zaútočil a dostal se na vnější stopu, kde pokračovaly oba monoposty bok po boku, aby nakonec výhodnější závodní stopy využil zkušený Al Unser k těsnému vítězství. „Texas Motor Speedway je dráhou, která je charakteristická svými těsnými časovými rozdíly v cíli. Je to ohromný okruh, byl jím i v předchozích dvou sezonách a je jím i po mém letošním vítězství. Minulé dva závody jsme byli velmi blízko vítězství, ale tentokrát se to skutečně podařilo,“ prohlásil Al Unser Jr.

„Čekal jsem za Alem na poslední kolo, ve kterém jsem chtěl zkusit projet kolem něj, ale hlídal si výborně stopu a výsledek jste viděli,“ řekl k poslednímu útoku Tony Kanaan.

Devět kol před cílem došlo k nepříjemné havárii v boji o třetí pozici, na kterou měli spadeno Tora Takagi, Felipe Giaffone a Scott Sharp. Sporným okamžikem bylo přejetí bílé čáry monopostem japonského pilota a havárií obou soupeřů, kteří skončili v betonové zdi lemující dráhu.

Přes přijetí kritiky svého počínání v závěru závodu je Takagi přesvědčen, že jiné řešení nebylo. „Byl jsem úplně dole a snažil jsem se jet ještě níž, abych se vyhnul Scottovu vozu, proto jsem přejel onu čáru,“ vysvětlil v cíli Japonec. Očekávaná penalizace udělena nebyla a Tora Takagi ve svých 40 letech nastartoval comeback mezi elitu.

Vítěz kvalifikace Tomas Scheckter měl smolný závod, když nejprve odjel z boxů s ještě vsunutou tankovací pistolí v monopostu a následně po technických problémech na zádi vozu ztratil kontrolu a ve smyku skončil ve zdi. „Máme nejlepší vůz, ale já to nedokázal proměnit ve vítězství,“ prohlásil Scheckter, který vedl 145 z 200 kol sobotního nočního závodu.

Vytisknout

Diskuze: Texas 500: Al Unser Jr. se zase dočkal

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Generals Motors a Ford před dohodou? - anotační foto

Generals Motors a Ford před dohodou?

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud