W.Glen: Dixon vítězí, Wheldon korunován!

ar1, 25. září 2005, 22:08 Google+

Scott Dixon zvítězil v historicky prvním závodě IndyCar Series ve Watkins Glen. Zároveň již v pátek byl korunován Dan Wheldon za letošného šampióna!

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Dixon, Scott

Dixon, Scott | foto: IndyCar Media

Sdílejte článek

































Šampionát IndyCar Series zavítal na další klasický přírodní okruh, kterým je Watkins Glen, kde se psala i historie Formule 1. Dnešní závod je předposledním v letošní sezoně.

Už díky absolvování prvního volného tréninku Dana Wheldona jej tato skutečnost pasovala do role nového šampióna IndyCar Series 2005 a to díky automatickému přírůstku 12 bodů na jeho konto, pokud by nedokončil závod. Jde o pravidlo, že jezdec, když započne volný trénink, je i klasifikován s 12 body v závodě.

Na start se na pozici Pole position postavil Helio Castroneves a v letmém startu si tuto pozici dokázal uhájit a dokonce poodjel všem ostatním jezdcům. Skvěle se na druhou pozici propracoval Tony Kanaan a naopak ztratil několik pozic Giorgio Pantano. Tomáš Enge se od startu začal také prokousávat startovním polem, když zdolal Vitora Meiru. V pátém kole se o první žlutou fázi postaral kolega Engeho v týmu, Tomas Scheckter, kterému před jednou ze zatáček praskl levý závěs kola a skončil v pískové záchytné zóně.

Mimo prvních sedm jezdců, všichni tuto žlutou fázi využili na zastávku v boxech pro dotankování. Na konci žluté fáze, tedy v 9. kole, byl proveden restart, ve kterém udělal menší chybu Enge, který se malinko smýkl, dokázal se ale vrátit za Meiru zpět.

V 16. kole bylo tedy průběžné pořadí následující: Castroneves, Kanaan, Dixon, Carpentier, Franchitti, Pantano, Enge, Wheldon a desítku uzavíral Sam Hornish jr.

V 19. kole nádherným způsobem na cílové rovince Dixon předjel druhého Kanaana, kterého na konci před zatáčkou vybrzdil. Kanaan po manévru malinko ztratil a Dixon se mohl soustředit na stíhání Castronevese. V zápětí začaly zastávky v boxech jezdců, kteří v první žluté fázi nevyužili možnost dotankování a výměnu pneumatik. Tuto zastávku nyní aboslvoval Pantano, Meira, Carpentier a Enge. Toto čekalo i Dixona, Franchittiho s Castronevesem. Pantano svoji zastávku moc nezvládl, když přejel mechanikům hadici se ztlačeným vzduchem, za což dostal penalizaci.

Kanaan s Franchittim počkali se zastávkou v boxech ještě o jedno kolo později. Dan Wheldon, jenž měl jinou strategii, se dostal do čela závodu, za ním na dréhé pozici jel Hornish jr a třetí Kosuke Matsuura. Castroneves se vrátil na 4. pozici. Enge se díky poslední zastávce propadl až na 15. místo. Hornish jr. kolem 22. kola začal Wheldona dojíždět a schylovalo se k boji o vedení.

Ve 26. kole začaly další zastávky v boxech, kde se ukázali Rice, Matsuura, Hornish a další. Buddy Rice na studených pneumatikách při výjezdu z boxů narazil do svodidla, kdy poškodil své zavěšení a ulomil levou část předního křídla. Ve stejném kole skončila také Danica Patrick, která měla technické potíže a její Panoz zůstal na trati stát. Bohužel, zastavila v nebezpečném místě a tak na trať musel vyjet Safety Car, což znamenalo druhou žlutou fázi. I když Danici se podařilo svůj vůz záhy nastartovat, Safety Car na trati zůstal.

Druhou žlutou fázi využil k zastávce v boxech Dan Wheldon, Bryan Herta, Roger Yasugawa a Danica Patrick, která si nechala přenastavit přední křídlo. Při odjezdu měla opět problémy a musela být znovu ručně nastartována.

Po restartu se před Kosuke Matsuuru a Sama Hornishe jr dostal náš Tomáš Enge, jenž se přesunul na 6. místo. Po zastávkách v boxech se po 30. kole dostal do vedení Helio Castroneves, za ním jezdil druhý Scott Dixon a třetí příčku si hlídal Tony Kanaan, čtvrtý pak Dario Franchitti a pátý Patrick Carpentier. Dixon se brzy dostal před temperamentního Brazilce a vedl startovní pole.

Vitor Meira měl technické potíže v boxech se svým vozem, kde ztrávil mnoho času a ztratil 4 kola.

Ve 41. kole nastartovali třetí zastávky v boxech tito jezdci: Barron, Castroneves, Sharp, Enge, Matsuura a další. O kolo později navštívil boxy i vedoucí jezdec Scott DIxon. Závodu hrozil déšť, protože nad tratí byla velmi zatažená obloha. Kanaan a Franchitti opět zůstali na trati nejdéle.

O osmou pozici bojoval Patrick Carpentier, jenž velmi tlačil na před ním jedoucího Helia Castronevese. Ve 44. kole podnikli zastávku nakonec i Kanaan s Franchittim. A zde se tvořily výsledky závodu. Kanaan svoji pozici před Franchittim udržel. Franchitti měl dokonce kontakt s Dixonem, když jej Dixon předjel v pravotočivé zatáčce vnějškem a Franchitti chtěl v další levotočivé zatáčce rychle zavřít prostor, kde už ale byl Dixon. V zápětí Dixon na cílové rovince předjíždí i Kanaana a to stejným způsoběm, jako poprvé.

10 kol před cílem závodu bylo pořadí následující: 1. Dixon, 2. Kanaan, 3. Franchitti, 4. Carpentier, 5. Castroneves, 6. Pantano, 7. Hornish jr., 8. Wheldon, 9. Enge a desítku uzavíral Scott Sharp.

7 kol před cílem závodu se postaral o žlutou fázi Alex Barron, který svůj vůz v jedné pravotočivé zatáčce přetočil a zůstal stát nosem dovnitř. Safety Car na sebe nenechal dlouho čekat. Barron nakonec svůj vůz ještě za pomocí traťových komisařů nastartoval a do závodu se vrátil.

Safety Car daroval jezdcům poslední 4 kola závodu, kdy byl závod opět restartován. Dixon si své vedení již udržel až pod šachovnicovou vlajku, i když pod žlutou fází v posledním kole, o kterou se postaral Tomáš Enge, který zkusil předjet v posledním kole i Helia Castronevese a vzájemě si zkřížili dráhu. To byl pro české barvy neuvěřitelně špatný finiš.

Druhý v cíli skončil Tony Kanaan, třetí Dario Franchitti, čtvrtý Giorgio Pantano a pátý Dan Wheldon. Scott Dixon vyhrál tedy třetí závod v kariéře, naposledy však v Richmondu roku 2003.

Poslední závod sezony se pojede 16. října na ovále v California Speedway.

Watkins Glen - závod >>> výsledky
Průběžné hodnocení jezdců 2005

Foto: IndyCar Media

Vytisknout

Diskuze: W.Glen: Dixon vítězí, Wheldon korunován!

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Piquet Jnr, Nelson

BrandsHatch(2): Víťazom opäť Brazília

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud