Lexus a aktivní bezpečnost. Jak je na tom s vývojem?

AutoRoad.cz, 19. července 2019, 23:46 Google+

Skvělý design, moderní infotainment nebo zchlazení interiéru klimatizací během několika vteřin. To jsou věci, pro které milujeme moderní auta. Ještě větší dojem však udělá nejvyšší možná bezpečnost. Automobiloví výrobci, jako je Lexus, vynakládají obrovské částky na zlepšování systémů, které chrání řidiče, posádku i další účastníky silničního provozu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Lexus intenzívně pracuje na systému aktivní bezpečnosti Safety System+

Lexus intenzívně pracuje na systému aktivní bezpečnosti Safety System+ | foto: Toyota

Sdílejte článek

Ochrana před srážkou
Klíčovým prvkem systému aktivní bezpečnosti Safety System+ značky Lexus je předkolizní systém PCS (Pre-Collision System), který neustále sleduje, co se děje před vozem. Když zjistí riziko srážky, automaticky upozorní řidiče a začne brzdit, v některých situacích i zcela zastaví auto. Poslední generace bezpečnostního systému Lexusu má funkci rozpoznávání chodců během dne, ale i v noci a navíc ve dne dokáže detekovat i cyklisty. I když PCS nezabrání kolizi, může významně snížit její důsledky.

img-responsive

Lexus intenzívně pracuje na systému aktivní bezpečnosti Safety System+ | foto: Toyota

Mimo jízdní pruhy
Druhým důležitým prvkem systému Lexus Safety System+ je asistent jízdy v pruzích nazvaný LTA (Lane Tracing Assist). Při zapnutém tempomatu systém automaticky udržuje vůz mezi čárami, což usnadňuje řízení. LTA se také připojuje k varovnému systému předcházejícímu opuštění jízdního pruhu LDA (Line Departure Alert). Tento systém upozorní řidiče, když vůz nekontrolovaně vybočí ze správného pruhu, a pomáhá vrátit se do příslušného směru. V druhé generaci Lexus Safety System+ rozpozná nejen bílé a žluté pruhy, ale i okraje vozovky, a chrání tak před neúmyslným sjetím ze silnice. Je to další systém, který může
uchránit před nebezpečnou srážkou.

Rozpoznávání dopravních značek
Jak název RSA (Road Sign Assist) napovídá, systém je navržen tak, aby informoval řidiče o značkách na silnici, včetně omezení rychlosti nebo zákazových značek. Díky tomu snižuje riziko, že dostaneme pokutu za překročení rychlosti, ale také může zabránit tomu, abychom vjeli do jednosměrky v protisměru.

Komplexní bezpečnost
V automobilech japonské značky najdete také systém varování řidiče při únavě nebo aktivní tempomat, který zajišťuje správnou vzdálenost od vozu vpředu. Součástí LSS+ je také automatický systém dálkových světel AHB (Automatic High Beam), který pomocí kamery detekuje světla vozidel vpředu a přepíná z dálkových na potkávací. Jeho rozšíření AHS (Adaptive High-beam System) nasměruje paprsek světla tak, aby neoslňoval ostatní řidiče a zároveň posvítil na silnici. Současně svítí do stran, v místě špatně osvětleném při použití standardních potkávacích světel. V nejnovějším modelu Lexus RX se představí další evoluce tohoto systému – BladeScan AHS, který si s nasvícením strategických oblastí na silnici poradí ještě lépe.

img-responsive

Lexus intenzívně pracuje na systému aktivní bezpečnosti Safety System+ | foto: Toyota

V modelu Lexus UX jsou parkovací senzory vpředu i vzadu s funkcí automatického zastavení. Ta chrání před nárazem do překážky nebo osoby stojící vedle vozu. Podobně funguje systém detekce pohybu v příčném směru vzadu za vozem s funkcí samočinného zastavení, která snižuje riziko kolize, například při výjezdu z parkoviště. S těmito systémy je propojen systém BSM pro sledování mrtvého úhlu. Upozorní, pokud se další vozidlo nachází mimo zorné pole řidiče.

Posádka v bezpečí
Ani ty nejinteligentnější systémy neumí zabránit všem možným rizikům nebo situaci, kdy někdo nabourá do vás. Auto tedy musí chránit i lidi uvnitř. Nejrozšířenějším způsobem jsou airbagy, ale ty nestačí. U nových aut jsou konstrukce vybaveny speciálními výztuhami na strategických místech, které zlepšují chování vozů na silnici a zvyšují jejich odolnost. Lexus u svých modelů používá také přední sedadla, jejichž konstrukce snižuje pravděpodobnost úrazu krku a hlavy v případě srážky.

Vývoj však ještě neskončil. Japonská značka právě v Austrálii testuje automobilový komunikační systém navazující spojení s jinými vozidly a infrastrukturou, což umožní efektivně oznamovat problémy na silnici v reálném čase. V USA se pak Lexus Safety System+ stane od modelového roku 2020 součástí standardní výbavy každého modelu značky Lexus.

Vytisknout

Diskuze: Lexus a aktivní bezpečnost. Jak je na tom s vývojem?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Chevrolet Corvette C8 2020

Chevrolet Corvette C8 JE TADY! "Americké ferrari" má po premiéře...

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud