BMW ukázalo safety car i8 Roadster pro Formuli E, inspiruje se v minulosti

BMW i8 Roadster

BMW i8 Roadster | foto: BMW

FIA Formula E Championship je čistě elektrickou variací na populární závody formule 1. Stejně jako samotné závodní stroje je žádoucí, aby se elektrifikovala i další auta používaná pořadateli. Proto BMW ukázalo nový safety car na bázi modelu i8.

Jak ale asi víte, i8 je ve skutečnosti plug-in hybrid, takže se BMW bude příště muset více snažit, aby nabídlo vůz opravdu v duchu Formule E. Závodní vozy Spark SRT05e, používané v současném ročníku soutěže, jsou plně elektrické, s výkonem 270 koní a baterií o kapacitě 54 kWh. Doposud Formule E využívala jako safety car BMW i8 v uzavřené verzi.

img-responsive

BMW i8 Roadster | foto: BMW

V předvečer závodu v Monaku BMW ukázalo nový safety car, který bude využíván na budoucích závodech. Základem se stalo BMW i8 ve verzi Roadster, avšak s několika změnami. Tou nejviditelnější je absence plnohodnotného předního okna, které nahradil nízký štít, který z vozu dělá dnes velmi neobvyklý speedster. A dle tiskové zprávy také vůbec první safety car na světě, který se může používat se zcela otevřeným kokpitem.

Kromě toho se na záď nastěhovalo mohutné křídlo, do interiéru ochranný rám a pro safety car nezbytné zaváděcí světla za sedačkami. Oproti sérii také speedster sedí o 15 mm níže, jinak ale technika zůstala původní. To znamená benzínový tříválec o výkonu 228 koní, spolu s elektromotorem o výkonu 141 koní, což znamená celkévý výkon 368 koní a pohon všech kol. 

img-responsive

BMW i8 Roadster | foto: BMW

BMW i8 Roadster Safety Car vzniklo jako projekt kontruktérů z divize BMW i, kteří na něm pracovali ve svém volném čase. V akci jej snad budeme moci vídat na budoucích závodech série Formule E.

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu