Že jsou elektromobily nudné? Podívejte se, jak legendární závodník naučil BMW i3 driftovat

Legendární finský rally závodník Rauno Aaltonen naučil BMW i3 driftovat

Legendární finský rally závodník Rauno Aaltonen naučil BMW i3 driftovat | foto: youtube.com

BMW i3 je kompaktní elektromobil s futuristickým vzhledem, jehož domovem se měla stát hlavně města. Vše na tomhle autě bylo podřízeno funkčnosti, maximálnímu dojezdu a samozřejmě také vzhledu. Emoce byste zde však hledali marně, tedy pokud nejste legendární finský rally závodník.

Finsko, stejně jako další země Skandinávského poloostrova, jsou enormně bohaté na dvě věci: nádherné přírodní scenérie a legendární závodní jezdce. Jedním z nich je i Rauno Aaltonen, který patřil v šedesátých a sedmdesátých letech k nejlepším jezdcům světa, vysloužil si označení jednoho z "létajících Finů" a často se mu také přezdívá "profesor Rally."

Posadit takto zkušeného závodního jezdce, který během své kariéry zažíval obrovský rozmach motorsportu a závodní techniky, do malého elektrického autíčka jako je BMW i3 může znít bláznivě, ovšem nakonec to skončilo překvapivě dobře.

BMW i3 sice bylo stvořeno hlavně k proplouvání městskou zástavbou, ucpanými silnicemi a omezení negativních dopadů spalovacích motorů na lidské zdraví a životní prostředí, ovšem ve správných rukou se dokáže proměnit v elegantně driftující hračku.

„Jakmile tomu porozumíte, je to úžasná zábava," pronesl Aaltonen na dresu BMW i3. „Je to stejný pocit, jako byste jeli v autě s tisícem koní," dodal legendární pilot v narážce na schopnost elektromotorů podat maximální točivý moment již od nulových otáček.

Legendární finský závodník driftuje s BMW i3 | zdroj: youtube.com

A právě to je velice důležité pro schopnost držet auto v řízeném smyku a dokázat ho během něj kontrolovat. „Driftovat s i3 je jednoduché, krásné," pronesl Aaltonen. „Miluju to." Něco takového jsme upřímně nečekali, ovšem při pohledu na ty futuristické tvary řítící se bokem, zatím co se úzké pneumatiky zakusují do prašné cesty - ten pohled má zkrátka něco do sebe a člověka dokáže pobavit. 

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu