GMC Granite - jako vytesaný ze žuly

Granite

Granite | foto: Archiv AutoRoad.cz

Studie crossoveru GMC Granite představená na autosalonu v Detroitu, ukazuje tohoto tradičního výrobce velkých pick-upů ve zcela novém světle. A to jako výrobce kompaktních automobilů evropského střihu. GMC chce evidentně získat nové mladé perspektivní zákazníky.

Koncept GMC Granite připomíná žulový kvádr jak názvem, tak speciální barvou. Jeho rozměry jsou na americké poměry skutečně miniaturní – délka 4097 mm, šířka 1786 mm, výška 1536 mm a rozvor 2631 mm. To odpovídá v evropském měřítku například Merivě. Pohonná jednotka je postavena v duchu downsizingu, 1,4 litrový přeplňovaný zážehový čtyřválec poskytující výkon 138 koní. Výkon je přenášen na dvacetipalcová kola pomocí šestistupňové manuální převodovky.

Interiér vozu je koncipován jako čtyřmístný. Je navržen v duchu maximální variability vyhovující především mladým „aktivním“ zákazníkům, pro něž je primárně určen. Zajímavostí konstrukce jsou dveře otevírající se proti sobě a eliminující použití „B“ sloupku. Interiér vyvedený v hnědostříbrné kombinaci působí moderně, ale jak je u konceptů obvyklé poněkud přetechnizovaně.

GMC neuvedlo, zda uvažuje o sériové výrobě, nebo jde-li jen o pouhé designové cvičení. Sériové provedení by si jistě našlo své zákazníky i na evropském kontinentu, kde by mohlo zdatně konkurovat vozům jako Urban Cruiser od Toyoty nebo korejskému Soulu.

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu