Návštěva papeže kolaps nezpůsobila

Transporter

Transporter | foto: Archiv AutoRoad.cz

Ne každý rok se u nás kvůli organizačním důvodům uzavírá úsek nejvytíženější komunikace v zemi, dálnice D1. Ovšem z důvodu návštěvy papeže Benedikta XVI. v České republice bylo k tomuto výjimečnému kroku přikročeno, a tak se nemálo řidičů předem děsilo, co to bude znamenat pro průjezdnost nejen dálnice, ale také samotného města Brna, kterým byla vedena objízdná trasa.

Dálnice D1 byla uzavřena v úseku 196.-203. kilometru a posloužila jako parkovací plocha pro tisíce autobusů, které přivážely poutníky a návštěvníky mše, kterou papež celebroval na brněnském letišti v Tuřanech. Doba uzavírky byla avizována od sobotních 18:00 do dnešních 20:00.

Policie ve spolupráci s organizátory byla připravena nejen řídit dopravu na objízdné trase, vedené po městském okruhu v Brně, ale také organizovat příjezd a odjezd všech návštěvníků. Odhadovalo se, že přijede až 40 tisíc automobilů, a pro ty byly nachystány dostatečně rozsáhlé parkovací plochy. Objízdná trasa pak v takřka celé délce byla vedena dvěma pruhy pro každý směr jízdy.

Uzavírka skutečně začala v sobotu přesně v 18:00, a objízdné trasy byly vesměs dobře značené; na hlavních křižovatkách pak byli policisté připraveni řídit dopravu v případě potíží ručně. Naštěstí i díky bohatým zkušenostem brněnské Policie s organizací příjezdu a odjezdu návštěvníků každoroční Velké ceny motocyklů nedošlo k žádným komplikacím, a navzdory masivní účasti přes 120 tisíc věřících se podařilo dálnici D1 opět zprovoznit s významným časovým předstihem; dnes již v 18:00 byla dálnice D1 opět plně průjezdná v obou směrech a pracovníci dopravní údržby již pouze odstraňovali zbytky dočasného dopravního značení.

Nezbývá tedy než vyslovit všem zúčastněným policistům a organizátorům, jakož i všem návštěvníkům papežovy návštěvy a také všem řidičům, kteří v této době projížděli Brnem, veliké uznání za profesionální výkon a ohleduplnost vůči ostatním účastníkům silničního provozu. Obavy se nenaplnily a přejme si, aby si Policie ČR vždy počínala tak úspěšně, jako včera a dnes.

Zdroj: www.autoroad.cz

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu