VIDEO: Crash test - Audi Q7 vs Fiat 500

ilustrační foto

ilustrační foto | foto: ADAC

ADAC, renomovaná zkušebna ze Spolkové republiky Německo, se rozhodla demonstrovat, že na velikosti opravdu záleží. Postavila proti sobě dva naprosto různé automobily, Audi Q7 a Fiat 500. Výsledek je skličující.

Na velikosti záleží. Tento starý fakt opět potvrdili odborníci ze zkušebny ADAC. Náraz velkého SUV Audi Q7 a Fiatu 500 nemohl ani dopadnout jinak.

Všichni víme, že organizace EuroNCAP testuje a hodnotí bezpečnost aut. Nedostatečným porozuměním testu ale dochází k tomu, že lidé srovnávají výsledky napříč třídami, což je nesmysl. Dokáže to tento test.

Fiat 500 (necelá tuna) získal u Euro NCAP 5 hvězdiček, Audi Q7 (2,3 tuny) pouhé čtyři. Jak dopadne srážka Goliáše a Davida? Asi každý odhadne výsledek. Nebezpečí byli vystaveni cestující i v druhé řadě sedadel Fiatu, zatímco v Audi Q7 by všichni přežili bez úhony. Přesto ADAC Audi nechválí. Naopak připomíná, že pro bezpečí posádky Fiatu mohli technici udělat mnohem více.

Test byl klasický, rychlost 56 km/h, přesah, čelní náraz. Fiatu 500 navíc selhal airbag, který se velmi brzo roztrhl, což mohlo způsobit další zranění, určitě však neochránil tak jak by měl.

 

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu