Mazda RX-8 s vodíkovým pohonem

RX-8 Hydrogen

RX-8 Hydrogen | foto: Mazda Motor

Mazda RX-8 Hydrogen s Wankelovým rotačním motorem byla opět podpůrným vozidlem pro mužský Marathon v Japonské Hiroshimě.

Jako doprovodné vozidlo pro štafetový marathon konaný v Hiroshimě se opět stala mazda RX-8 Hydrogen, ta se svým vodíkovým pohonem dokazuje použitelnost v každodenním provozu a zároveň šetří životní prostředí.

Dvojí palivová soustava, která pouhým přepnutím tlačítka změní z benzínového pohonu na vodíkový je prvním vozidlem mazdy použitým na veřejných cestách. Mazda RX-8 Hydrogen má dvojí nádrž, jak pro vodík, tak pro benzín. Rotační motor je skvělou kombinací s vodíkem a nabízí maximální ohled k životnímu prostředí, výfukové emise oxidu uhličitého jsou nulové. Přitom jízdní pocity jsou stejné jako u klasického spalovacího motoru.

Mazda získala schválení od japonského ministerstva na testovací jízdy a pro urychlení celého projektu již v roce 2004. Motorové díly a výrobní zařízení již existují v mazdově inventáři a tento inovační systém je připraven k sériové výrobě s vysokou spolehlivostí a za relativně nízkou cenu.

zdroj: mazda motor

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu