Čekají FIA GT velké změny?

Daniel Šupa, 7. června 2005, 22:44 Google+

Podle dostupných zpráv ano a přední automobilky údajně připravují závodní vozy pro Mistrovství světa Grand Tourismo.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Enge, Tomáš

Enge, Tomáš | foto: DPPI / FIA GT

Sdílejte článek

Během závodu FIA-GT v britském Silverstone informoval vedoucí organizátor šampionátu Stéphane Ratel, že bude intenzívně prosazovat přidělení oficiálního statutu mistrovství světa pro závody vozů GT.

V rámci toho měl i schůzku se zástupci továren Aston Martin, Maserati a Ferrari a následně odletěl s obchodními zástupci Corvette Europe do amerického Detroitu k jednání s vedením General Motors.

Ratel se snaží najít cestu, jak zachovat současné ceny, případně snížit náklady u cen, za které soukromé týmy kupují vozy GT1 od výrobců. Kromě tohoto nepřímého propojení s výrobci, které má udržet nezávislost série, plánuje Ratel i novou finančně méně nákladnou „pohárovou“ třídu pro menší vozy GT s výkonem okolo 500 koní.

Fréderic Dor, který stojí za projektem Aston Martin DBR9, již oznámil, že plánují výrobu méně výkonné a zjednodušené verze DBR9. Maserati pracuje na voze, odvozeném od Coupé Cambiocorse, právě pro tuto novou cenově dostupnou kategorii. A stejně bude zastoupen i Chevrolet se „zkrocenou“ verzí speciálu C6. Evropský importér již objednal 200 kusů nového modelu s označením Z06 a šest kusů bude okamžitě přestavěno do závodní verze pro tuto novou třídu. O nasazení se bude starat holandský tým GLPK Hezemans, který letos do šampionátu FIA-GT nasazuje „ostrou“ verzi Chevrolet Corvette C5R.

V kuloárech se živě hovoří i o dalších novinkách, které by se měly v tomto šampionátu objevit. BMW by mělo pracovat na novém voze pro vrcholnou kategorii GT1, odvozeném od velkého coupé M6. Nissan nasadí prostřednictvím britského importéra vozy 350Z ve třídě GT2. O vstupu do těchto závodů v kategorii GT2 vážně uvažují i Alfa Romeo a Toyota. V Americe již existuje závodní verze nového Fordu Mustang.

Nabídka konkurenčních závodních vozů různých značek za přijatelné ceny by jistě šampionát dále divácky zatraktivnila...


Zdroj: Tisková zpráva Automotodromu Brno
Foto: DPPI/FIA GT


Vytisknout

Diskuze: Čekají FIA GT velké změny?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Kox/Lamy

Rusové přezbrojují

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud