WEC: Ferrari vybralo náhradu za odcházejícího Gianmaria Bruniho

iM1, 19. února 2017, 17:30 Google+

Dlouholetý tovární jezdec Ferrari Gianmaria Bruni, který hájil maranellské barvy ve World Endurance Championship, se přesouvá k německé konkurenci a italská stáj musela hledat náhradu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Alessandro Pier Guidi má se závody GT bohaté zkušenosti i ve vozech sesterského týmu Maserati

Alessandro Pier Guidi má se závody GT bohaté zkušenosti i ve vozech sesterského týmu Maserati | foto: Maserati

Sdílejte článek

Jeden a půl měsíce před začátkem oficiálních předsezónních testů WEC 2017, které se odehrají první dubnový víkend na okruhu v italské Monze musela italská tovární stáj najít náhradu za svého dlouholetého vytrvalostního matadora Gianmaria Bruniho, který se rozhodl přestoupit k německému nově postavenému továrnímu týmu Porsche. Italové se ihned začali poohlížet po někom, kým by zaplnili uvolněnou sedačku ve voze Ferrari 488 GTE vedle Jamese Calada.

Podobně, jako právě u německé konkurence, se italská stáj rozhlédla po své velmi široké základně továrních a polotovárních jezdců, kteří hájí barvy italské značky v mnoha okruhových disciplínách doslova po celém světě. Poměrně rychle z případných kandidátů vykrystalizovala čtveřice Miguel Molina, Alex Riberas, Alessandro Pier Guidi a Nyck de Vries.

Dnes Ferrari oficiálně oznámilo, že do vozu Ferrari 488GTE #51 se vedle Jamese Calada posadí 34 letý zkušený Ital Alessandro Pier Guidi, který svou dosavadní okruhovou kariéru spojil s vozy Maserati a Ferrari.

Alessandro Pier Guidi se narodil 18. prosince 1983 a od svých 5 let začal závodit v motokárách. Z tradiční dětské disciplíny přestoupil v roce 2002 do italského mistrovství Formule Renault.

Od roku 2005 se jeho závodnická kariéra natrvalo spojila s vozy kategorie GT. Samozřejmě, že jako správný Ital, se Alessandro Pier Guidi posadil za volant vozu Ferrari, s modelem 360 Modena GTC začal kroužit po okruzích italského a španělského mistrovství GT. S Gianbattistou Giannoccarem vybojoval vítězství na španělských okruzích Jarama, Vallencia, Estoril a Barcelona, zatímco v Itálii se s Toni Vilanderem radoval z vítězství v Misanu, Magione a Mugellu. V roce 2006 přesedl do výkonnějšího F430 GTC a znovu se mu celkem dařilo, tentokrát v mezinárodní sérii GT Open s Michaelem Bartyanem vítězí v Monze, Magny Cours a v Barceloně. Rok 2007 znamená pro Alessandra Pier Guidiho přestup do série FIA GT, kde ve třídě GT1 usedá do vozu Maserati, se kterým vítězí v Zolderu a na pódium vystoupá také v závodě 24 hodin SPA-Francorchamps.

Sezóny 2008 - 2009 se v Guidiho podání odehrávají ve formulové Superleague, aby se v roce 2010 vrátil mezi GéTéčka. S Andreou Bertolinim získává ve voze Maserati kategorie GT4 vítezství v závodě 6 hodin Vallelunga.

Rok 2011 znamená návrat Guidiho ke značce Ferrari. Ve F430 s Juanem Maria Lopezem vítězí v mezinárodním seriálu GT Open v Barceloně. Následující sezóna znamená přesednutí do F458 Italia GT3 továrního týmu AF Corse, ve kterém společně s Luisem Machielsem, Niekem Hommersonem a Andreou Bertolinim vítězí ve 24 hodin SPA-Francorchamps. Závěrem roku si odskočí k týmu Estamotorsport, aby společně s Alessandro Balzanem a Alexandrem Skryabinem zvítězili v závodě 6 hodin Vallelunga.

Alessandro Pier Guidi získal svůj největší triumf v roce 2014 ve čtyřiadvacetihodinovce v Daytoně a opět to bylo za volantem Ferrari 458 Italia. Jinak tuto sezónu stráví ve stejném voze ukrajinského týmu bojujícího ve vytrvalostní sérii ELMS. Alessandro Pier Guidi, Andrij Kruglyk a Sergei Chukanov vítězí ve třídě GTC v závodě 4 hodiny Silverstone. Následují triumfy v závodech ELMS 2015 v Imole nebo 24 hodin SPA-Francorchamps, aby se v roce 2016 Guidi objevil, jako zástupce AF Corse, ve Ferrariho zákaznických týmech soutěžících ve třech kontinentálních vytrvalostních mistrovstvích. Vrcholem ročníku 2016 byla pro Alessanra Piera Guidiho účast v legendárním závodě 24 hodin Le Mans, ve kterém doplnil stabilní posádku Ferrari 488 GTE #51 ve složení Gianmaria Bruni, James Calado. V červnu 2016 však ještě nikdo netušil, že se za 7 a půl měsíce do stejného vozu natrvalo vrátí poté, co právě Gianmaria Bruni kývne na nabídku konkurenčního Porsche GT Teamu.

Vytisknout

Diskuze: WEC: Ferrari vybralo náhradu za odcházejícího Gianmaria Bruniho

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Motorsport Legends IV

Jedna báseň a tisíc tahů štětcem

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud