Bahrajn: SMP Racing dokončil zdárně svou první sezónu ve WEC

iM1, 23. listopadu 2016, 10:40 Google+

Ruský tým SMP Racing je velkou závodní továrnou, která nasazuje své vozy v mnoha závodních kategoriích po celém světě. Počínaje kartingem, přes různé okruhové a terénní šampionáty až po vytrvalostní mistrovství světa se můžeme setkat s nějakým týmem, který patří do této velké rodiny. Letos se SMP Racing prostřednictvím dvou posádek rozkoukával v kategorii LMP2 a získával důležité zkušenosti ve WEC.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Prototyp BR-01 týmu SMP Racing s posádkou Viktor Shaitar, Kirill Ladygin, Vitalij Petrov

Prototyp BR-01 týmu SMP Racing s posádkou Viktor Shaitar, Kirill Ladygin, Vitalij Petrov | foto: SMP Racing

Sdílejte článek

Také v Bahrajnu se na startu závodu objevily v nejpočetněji obsazené kategorii pomalejších prototypů dva vozy týmu SMP Racing. Tým nasazuje prototypy vlastní produkce, protože firma BR Engineering, která stojí za vývojem a výrobou prototypů BR-01, je s týmem majetkově propojená. Sezóna 2016 byla seznamovací, a proto neměl na jejím začátku tým žádná přehnaná očekávání.

Do posledního letošního závodu odstartovaly vozy SMP z 8. (#27) a 9. (#37) místa na roštu. V průběhu závodu čelily obě posádky mnoha technickým problémům a platili v Bahrajnu další nováčkovskou daň. U vozu #37 se po prvních 45 minutách rozbila vysílačka, tým ztratil s vozem spojení a piloti byli odkázáni pouze na signalizaci z boxové zídky. Ani jezdci nemohli týmu sdělovat žádné informace o chování vozu, toto vše se mohlo dít pouze ústně v prostoru boxového stání. I přes veškeré problémy se však týmu SMP Racing podařilo dovézt oba vozy do cíle závodu a ukončit se ctí svou první sezónu ve WEC. V konečném pořadí letošního šampionátu obsadily prototypy této ruské stáje 6. (#37) a 8. (#27) místo.

Jak hodnotí prémiovou sezónu zástupci týmu:

Michail Aljošin (SMP Racing #27): „Nejel jsem celou sezónu, k týmu jsem se připojil v Le Mans a potom jsem nastoupil v posledních třech závodech, když mi skončily povinnosti v IndyCar. Ale i v tak krátkém čase jsme dosáhli pokroku a přiblížili se našim konkurentům. Vždy to může být lepší, ale celkově hodnotím letošní sezónu pozitivně. Na začátku roku jsme s naším novým prototypem BR-01 získali pole position v závodě ALMS v Daytoně, v Le Mans jsme se probojovali na pódium a v ELMS jsme se stali celkovými vítězi. Děkuji Borisi Romanoviči Rotenbergovi za tuto příležitost, jsem velmi hrdý, že jsem mohl být součástí tohoto projektu."

Viktor Shaitar (SMP Racing #37): „Byl to velmi těžký rok. Ne všechno, co jsme chtěli, se povedlo, ale nade všemi našimi letošními problémy se tyčí pódium v Le Mans. To je velký úspěch, na který jsme hrdí. Ruský vůz s ruskou posádkou na stupních vítězů jednoho z nejprestižnějších závodů na světě. Chci poděkovat všem členům týmu za celou letošní sezónu. Budeme v naší tvrdé práci pokračovat.

Vitalij Petrov (SMP RAcing #37): „Letošní sezóna byla nesmírně zajímavá. Nejdůležitější moment letos bylo pódium v závodě 24 hodin Le Mans - ruská posádka v ruském voze. V průběhu celého týdne před tímto závodem, v průběhu samotného závodu i po něm bylo okolo nás plno emocí, že je nemožné to vše popsat slovy. Příprava na závod, samotná jízda, stupně vítězů, statisíce fanoušků na tribunách i všude okolo trati, zkrátka všechno, co jsme prožili bylo úžasné, neskutečné, neuvěřitelné. Právě pro takové chvíle stojí za to sledovat motorsport, zajímat se o něj, milovat ho a zasvětit mu celý svůj život. Z tohoto pohledu mohu říci, že letošní sezóna pro nás byla úspěšná. V jejím průběhu celý náš tým, všichni inženýři i mechanici odevzdali 100 procent a za to jim všem patří můj dík. Děkuji SMP a děkuji Borisi Romanoviči Rotenbergovi za důvěru, kterou v nás vložil. Věřím, že jsme jej nezklamali a jsme připraveni dále tvrdě pracovat. Samozřejmě nesmím zapomenout na fanoušky, kteří nás letos podporovali, jejich přízeň je pro nás hodně důležitá. Děkuji všem, kteří nám věřili.

Kyril Ladygin (SMP Racing #37): „V této sezóně jsme odvedli skvělou práci, což je důležité pro náš další rozvoj. Společnost BR Engineering začala pracovat na novém prototypu LMP, což je zajímavý a zároveň velmi důležitý úkol. My všichni musíme nyní vynaložit veškeré naše úsilí, aby náš nový stroj dostatečně reprezentoval ruský autosport ve světovém měřítku.

Vytisknout

Diskuze: Bahrajn: SMP Racing dokončil zdárně svou první sezónu ve WEC

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Toyota TS050 Hybrid posádky Stéphane Sarrazin, Kamui Kobayashi, Mike Conway

Bahrajn: Toyota chce na závod rychle zapomenout

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud