Vrátí se tovární tým Peugeot do vytrvalostních závodů?

iM1, 14. listopadu 2016, 10:00 Google+

Technický ředitel sportovního oddělení Peugeotu v souvislosti s odchodem Audi z WEC nastínil, za jakých okolností by se Peugeot mohl vrátit do okruhového vytrvalostního šampionátu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Sestava prototypů Peugeot 908 HDi FAP při legendárním triumfu v Le Mans 2009

Sestava prototypů Peugeot 908 HDi FAP při legendárním triumfu v Le Mans 2009 | foto: www.peugeot-media.com.

Sdílejte článek

Není žádným tajemstvím, že automobilky v současné době hledají nové možnosti seberealizace prostřednictvím motorsportu. Je to celkem logické a přirozené, vždyť motorsport a marketing jsou spojené nádoby a k nim se ruku v ruce přidává i technologický vývoj. Koncern PSA, který vznikl okolo automobilky Peugeot, se v nedávné minulosti velice silně angažoval v oblasti WRC a poslední dobou se intenzivně zapojuje do programu cross-country, což jsou dálkové soutěže typu Rallye Paříž-Dakar. Ale v minulosti byl velmi aktivní i v oblasti okruhových závodů, ostatně není to zase tak dávno, kdy ukončil své aktivní působení i v oblasti vytrvalostních závodů, když svou účast odvolal koncem roku 2011, tedy těsně v předvečer zavedení hybridní kategorie LMP1. Dva roky před tím francouzský prototyp s označením 908 HDi FAP dokázal v Le Mans zvítězit.

Bruno Famin, technický šéf Peugeot Sport´s, se nedávno vyjádřil k informacím, na základě kterých tato francouzská automobilka vážně uvažuje o svém návratu do série WEC: „Myslím si, že organizátoři WEC by se měli velice vážně zabývat myšlenkou podpory levnější alternativy současných pravidel nehybridní třídy LMP1. Měli by zvážit alternativní možnosti podpory efektivity mimo nákladné hybridní systémy. Ty jsou bohužel v současné době příliš vysoké na to, abychom se s naší značkou Peugeot vrátili na vytrvalostní okruhy. Filozofie pravidel je sice momentálně na dobré úrovni, ostatně to potvrzuje atraktivita každého závodu, ale v tomto stavu není dlouhodobě udržitelná.“ Famin spatřuje budoucnost WEC v posílení výkonnosti nehybridních prototypů LMP1 jednoduchou cestou: „Velice jednoduchou úpravou technických pravidel by se dalo dosáhnout dramatického snížení rozdílu mezi prototypy s hybridním a nehybridním pohonem. Pokud by se u nehybridních vozů výrazně redukoval limit jejich pohotovostní hmotnosti ze současných 875 kg, znamenalo by to velice levné a přitom zcela jasné a transparentní opatření, které by prospělo atraktivitě vytrvalostního mistrovství světa. V současnosti zbyly pouze dva světoví výrobci, kteří jsou schopni a ochotni předvádět a ověřovat své inovativní technologie v rámci tohoto okruhového šampionátu, ale oba dva se při tom potýkají s tak vysokými náklady, že se k nim nikdo další není ochoten připojit. Přitom ve světě automobilových výrobců existuje poměrně levnější cesta, jak redukovat spotřebu paliva a tím dosáhnout snížení emisí bez použití hybridních systémů pohonu. Snížení hmotnosti má v této oblasti výrazný účinek. Je nutné o tom s FIA a ACO vést diskusi, která položí základy nových technických předpisů, které umožní dalším výrobcům zapojit se do této soutěže a mít větší možnost dosáhnout vítězství i při potřebě nižších rozpočtů. To ruku v ruce přinese i výraznější atraktivitu nejen pro diváky, ale i pro samotné automobilky. Vzpomeňme si například na rok 2008, kdy Penske jezdil v kategorii LMP2 s vozem Porsche RS Spyder, který vážil pouhých 780 kg. Dnes musíme přemýšlet o něčem podobném.

Bruno Famin také zdůraznil potřebu snížení nákladů nejen na samotný vývoj závodního prototypu WEC, ale také na jeho provoz a účast v celém seriálu s cílem lepší a rychlejší návratnosti těchto investic pro samotné výrobce: „Nejen, že bychom se měli zaměřit na snížení investic spojených s vlastním vývojem takového vozu, ale měli bychom pracovat i na snížení nákladů na účast v celé závodní sezóně a zlepšení celkové efektivity. To není jen o závodě 24 hodin Le Mans, to je sama o sobě fantastická událost, o tom není pochyb. Ale to trvá jen jeden týden, zatímco ostatní závody šampionátu také poskytují nějaký výnos, který dosahuje dobré úrovně, ale není tak výjimečný. A to je oblast, která se také nesmí nijak opomíjet.

Odchodem Audi ze světa vytrvalostních závodů hrozí, že  WEC ztratí něco ze svého lesku a je na organizátorech, aby tuto ztrátu v co nejkratším časovém úseku eliminovali. Pouze atraktivní série na sebe přitáhne pozornost fanoušků a médií a poskytne účastníkům, v tomto případě automobilkám, možnost vývoje a ověření různých technických řešení, ale souběžně s tím i marketingové zviditelnění. Ovšem nesmí to být nepřiměřeně drahé.

Vytisknout

Diskuze: Vrátí se tovární tým Peugeot do vytrvalostních závodů?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Prototyp Oreca 07 při prvním testu na okruhu Paul Ricard

Rebellion pojede také v LMP2 s Orecou

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud