Nürburgring - okénko do německé vytrvalostní historie

iM1, 19. července 2016, 01:13 Google+

Novodobá historie vytrvalostních závodů na okruhu v německém pohoří Eifel není dlouhá. Letošní 6 hodinový závod WEC je na tomto okruhu teprve druhým v pořadí. Ale vytrvalostní závody mají na Nürburgringu přece jen delší historii.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Vozy Porsche 919 Hybrid budou obhajovat loňské vítězství

Vozy Porsche 919 Hybrid budou obhajovat loňské vítězství | foto: Porsche

Sdílejte článek

Předchůdcem současného seriálu World Endurance Championship byly závody Le Mans Series. Ostatně tyto vytrvalostní závody prototypů se jezdí i nadále a jsou rozděleny do teritoriálních mistrovství: evropského, asijského a amerického. Globální mistrovství je od roku 2012 soustředěno pod hlavičku WEC.

V letech 2004 až 2009 hostil Nürburgring závod vypsaný na 1000 km, což v časové ose přestavovalo přibližně 6 hodinové závodění. Již v té době bylo závodní pole složeno ze 2 kategorií Le Mans Prototype (LMP1 a LMP2) a dvou kategorií  GT (GT1 a GT2).

V roce 2013 si na této trati pro vítězné vavříny s vozem Audi R8 dojel Pierre Kaffer, který se letos posadí za volant prototypu CLM P1/01 stáje ByKolles Racing v kategorii LMP1. Ve stejném závodě se na stupních vítězů usmíval i Nikolas Minassian (Creation Autosportif), který letos usedne do kokpitu vozu BR01 v týmu SMP Racing závodícího v kategorii LMP2. Právě Nikolas Minassian je jedním z rekordmanů závodu 1000 km of Nurnburgring, když zde 3x po sobě v letech 2006 až 2008 obsadil vždy 2. místo.

Ještě lepšího zápisu do historických tabulek vytrvalostního závodění na okruhu Nürburgring dosáhl někdejší Minassianův kolega ze stáje Peugeot - Pedro Lamy. Tento portugalský závodník se zdejšího závodu účastnil 4x a pokaždé dojel na 1. místě ve své třídě. Svůj rekord může rozšířit v letošním závodě za volantem vozu Aston Martin v kategorii LMGTE Am.

Vítěz letošního závodu 24h Le Mans Marc Lieb (Porsche 919 Hybrid, kat. LMP1) slavil na zdejší trati vítězství v kategorii GT2 v roce 2005.

Za volantem jednoho z vozů Ford GT se budou společně střídat vítězové ročníku 2009: Stefan Mücke (vítěz LMP1 tenkrát pilotoval vůz Lola Aston Martin) a Olivier Pla (vítěz LMP2 ve voze Ginetta-Zytek GZ09S/2). Dalšími jezdci, kteří se na Nürburgring letos vrací, aby zde navázali na své dřívější úspěchy, jsou Richard Lietz ve voze Porsche 911 RSR (vítěz GT1/2009), Darren Turner ve voze Aston Martin V8 Vantage ( vítěz GT1/2005) a Gianmaria Bruni ve voze Ferrari 488 GTE (vítěz GT2/2008), všichni tito uvedení piloti změří své síly navzájem ve stejné kategorii LMGTE Pro.

Vytisknout

Diskuze: Nürburgring - okénko do německé vytrvalostní historie

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Tým G-DRIVE Racing nasadil v závodě 24 h Le Mans prototyp Oreca 05 Nissan ve tříde LMP2 s posádkou Rast / Rusinov / Stevens

Nechybí expilot F1, kolik německých jezdců se na Nürburgringu představí?

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud