Konec čekání, Corvette C6-R představena

Daniel Šupa, 11. ledna 2005, 21:51 Google+

Spolu s novým sériovým vozem byl představen i speciál pro závody GT.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Enge, Tomáš

Enge, Tomáš | foto: General Motors

Sdílejte článek

Tovární stáj automobilky General Motors Corvette Racing nasadí také letos dva špičkové stroje v celém šampionátu ALMS ve třídě GT1 (dříve GTS), a také v legendárním 24hodinové závodě v Le Mans. A opět v tradiční žluté barvě.

Dosavadní C5-R získala 35 vítězství v ALMS a ze čtyř startů triumfovala v Le Mans ve své třídě třikrát. „C6-R je náš nejlepší sportovní vůz, jaký jsme kdy postavili a bylo velkou výhodou, vyvíjet ho současně se silniční verzí Z06,“ říká Harry Turner, šéf sportovního oddělení GM. „Historie si bude pamatovat C5-R jako jeden z nejlepších závodních vozů vůbec a pro C6-R jsme tedy nasadili laťku hodně vysoko.

Konstruktéři využili osvědčených prvků poslední konstrukce, které zdokonalili a doplnili novými nebo přepracovanými. C6-R bude mírně kratší, avšak dostala větší rozvor kol. Právě na předním a zadním převisu kapotáže konstruktéři ušetřili.

„Na první pohled se tak zdá, že cílem je maximální přítlak,“ vysvětluje Steve Wesoloski šéfinženýr Corvette Racing a dodává, že díky čistému a rafinovanému aerodynamickému tvaru může mít vůz díky spoilerům přítlak jak nízký (Le Mans), tak i vysoký (Mosport), a to při výrazně menším odporu vzduchu.

Vůz je osazen stejně jako silniční verze 7litrovým osmiválcem do V. Vozy budou pilotovat stejné a osvědčené posádky. Ron Fellows / Johnny O'Connell a Oliver Gavin / Olivier Beretta. Ve vytrvalostních závodech je doplní Max Papis a Jan Magnussen.


Foto: General Motors

Vytisknout

Diskuze: Konec čekání, Corvette C6-R představena

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Enge, Tomáš

Prezident navštíví autosalon Detroit 2005

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud