Toyota se po F1 opět vrací do Le Mans!

iM2, 15. října 2011, 15:41 Google+

Dva roky po ukončení svých aktivit v F1 se ve vývojovém cetru Toyoty v Kolíně nad Rýnem opět staví závodní speciál. Ten by měl být určen hlavně na 24 hodinovku v Le Mans.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor

Sdílejte článek

13 let po svém posledním startu s legendárním GT-One se Toyota již pro příští rok vrací do Le Mans. Jak japonský automobilový gigant včera oznámil, tak by již v roce 2012 chtěli startovat s prototypem kategorie LMP1 (nejvyšší kategorie v Le Mans - jejími konkurenty tak budou hlavně tovární týmy Audi, Peugeotu a později i Porsche). Kromě vrcholu sezony, 24 hodinovky v Le Mans, by se navíc měl prototyp přdvést na některých klasických vytrvalostních závodech.

"Toyota byla na startu v Le Mans již v minulosti. Díky použití našich hybridních technologií to však bude úplně nová výzva," říká Tadashi Yamashina, předseda Toyota Motorsport GmbH (TMG) v Kolíně nad Rýnem. "Chtěli bychom díky našim hybridním technologiím napsat novou kapitolu v historii Le Mans, stejně tak jako v historii vytrvalostních závodů pořádaných FIA."

"Kromě toho chceme také získat zkušenosti v tak vyzývavé disciplíně motorsportu, abychom mohli dále zlepšovat naše sériová auta. Le Mans je legendární závod a já bych chtěl poděkovat ACO a FIA za pozitivní spolupráci v minulých měsících," pokračuje Yamashina.

Technické detaily zatím TMG nezveřejnilo, nicméně šasi by mělo být kompletně designováno v Kolíně. Speciál by měl pohánět hybridní benzínový motor, který bude postaven v Japonsku. "Přesný rozsah účasti a oficiální název vozu budou oznámeny v následujících týdnech," zní v oficiálním prohlášení.

Tým bude mít hlavní základnu v Kolíně nad Rýnem, odkud Toyota vedla svoje účinkování v MS v rally, v Le Mans (1998/1999) a poté i v F1. Od jejich odchodu z F1 byly v továrně volné kapacity, i když se stali konzultanty pro mnoho sportovních týmů z různých odvětví sportu. Počty zaměstnanců byly ovšem značně zredukovány.

Toyota ve své poslední sezoně v F1 - Jarno Trulli v Bahrainu 2009

Rollout nového speciálu by se měl uskutečnit na přelomu roku, bude tak následovat po intenzivním vývoji a testovacím programu v továrně. Toyota již uzavřela partnerskou spolupráci s jedním švýcarským týmem, jehož speciály pohánějí motory Toyota již letos. Japonci se tak opět vracejí na závodní scénu s plnou tovární podporou.

Vytisknout

Diskuze: Toyota se po F1 opět vrací do Le Mans!

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Danis/Kechele

V Argentíně uvidíme bitvu o titul

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud