Dvorana slávy se rozšiřuje

Daniel Šupa, 1. února 2004, 00:33 Google+

Sebring International Raceway's Hall of Fame Selection Committee oznámila vybranou skupinu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor

Sdílejte článek

Mezi ty, kteří zaujmou své místo v prestižní síni slávy tohoto tradičního amerického a světově proslulého závodu patří Sir Stirling Moss, Mario Andretti, Carroll Shelby, Bobby Rahal, Bob a Al Holbertovi, Ford Heacock Sr. a legendární značka Ferrari.

Slavnostní ceremoniál se uskuteční v podvečer závodu, tedy 19. března 2004. „Komise měla těžký úkol při sestavení této výjimečné skupiny,“ přiznal prezident okruhu Tres Stephenson.

Stirling Moss zvítězil v roce 1954 se spolujezdcem Billem Lloydem a vozem OSCA. O tři roky později skončil absolutně druhý a třikrát zajel nejrychlejší kolo závodu.

Mario Andretti je jedním ze čtyř trojnásobných vítězů tohoto závodu. Jeho dramatické vítězství s Ferrari 512S v roce 1970 je považováno za jeden z největších momentů historie závodu.

Carroll Shelby a jeho Cobry jsou legendami závodních okruhů. V roce 1955 skončil celkově druhý a jeho vozy vyhrály třídu GT v letech 1964 a 1965. Jeho konstrukce Ford GT40 zvítězila celkově ještě v roce 1966.

Bobby Rahal zvítězil ve 12hodinovce s Porsche 962 v roce 1987, tehdy mu dělal spolujezdce Jochen Mass. Ještě předtím v roce 1982 vyhrál Pole position, ale v cíli byl až druhý.

Robert Holbert a jeho syn Al mají v Sebringu pozoruhodnou bilanci. Al v letech 1976 a 1981 zvítězil, navíc přidal ještě další dvě druhá místa celkově. Jeho kariéru ukončila předčasně tragická letecká havárie. Robert skončil v roce 1960 na celkovém druhém místě a navíc získal šest vítězství ve třídě.

Ferrari je navrženo jako druhý výrobce. Maranellské vozy zvítězily v Sebringu 12krát a 16krát vyhrály svoji třídu. Devětkrát startovaly vozy Ferrari z prvního místa na startu a 11krát zajeli jejich piloti nejrychlejší kolo závodu.

Dvanáctihodinový závod je nejstarším americkým vytrvalostním závodem. Koná se na 3,7 míle dlouhém okruhu, jenž vznikl na vojenské tréninkové základně.

Ceremoniál se vyhlašuje jednou za dva roky. V předloňské vybrané skupině byli Juan Manuel Fangio, Dan Gurney, Jim Hall, John Fitch, Porsche, zakladatel IMSA John Bishop, bývalí promotéři závodu Alec a Mary Ulmannovi, Charles Mendez a John Greenwood.


Foto: Archiv

Vytisknout

Diskuze: Dvorana slávy se rozšiřuje

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

V Sebringu dojde ke změně historie - anotační foto

V Sebringu dojde ke změně historie

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud