FIA GT4 v Brně poprvé

Tomáš Musil, 7. září 2008, 22:01 Google+

O následujícím víkendu se na Masarykové okruhu opět rozezní motory vozů FIA GT. Po zavedených kategoriích GT1 a GT2 se minulý rok přidala GT3 a letos si odbývá premiéru kategorie GT4. Pojďme si ji blíže představit.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Enge, Tomáš

Enge, Tomáš | foto: DPPI / FIA GT

Sdílejte článek

Nově vzniklá kategorie GT4 je rozdělena na GT4 a GT4 Light. Hlavním rozdílem je, jak vypovídá název, že druhá z nich platí pro vozy, jejichž hmotnost nepřesahuje 1000kg. Zároveň pro ni neplatí pravidlo, že účastnit se mohou jen vozy s minimální roční produkcí 300kusů, které vyžaduje GT4.  Jezdci jsou pak rozděleny také do dvou kategorií. Do tzv. stříbrné kategorie patří amatéři do 30 let, kteří se účastní národních či mezinárodních závodů. Do tzv. bronzové kategorie pak amatérští jezdci.

Vozy kategorie  GT4: Aston Martin N24, BMW Z4, Ford Mustang FR500 GT4, Lotus Exige, Maseratti Trofeo, Nissan 350 Z, Opel GT nebo Porsche Cayman.

Vozy kategorie GT4 Light: Ginetta G50, KTM X-Bow, Lotus 2/11 či Donkervoort D8 GT.

Průběh závodního víkendu je rozložen do všech tří dnů. V pátek jezdci absolvují dva padesátiminutové tréninky a dvě kvalifikace, obě po dvaceti minutách. Během soboty už čeká všechny první ostrý závod o délce 50 minut a s povinnou zastávkou v boxech. V neděli pak završí kategorii GT4 dva sprinty na 25 minut. Pro jezdce tedy více než vyčerpávající víkend. Doufejme, že tato kategorie přinese to správné oživení a tu velkou dávku dramatičnosti.

Vozy GT4
Vytisknout

Diskuze: FIA GT4 v Brně poprvé

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Maldonado, Pastor

2. Belgie: Pohroma favoritů, vítězí Maldonado

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud