Nový vytrvalostní seriál od roku 2004!

Daniel Šupa, 30. září 2003, 18:39 Google+

Automobile Club de l'Ouest oznámil prozatímní kalendář nové série, čítající 5 podniků.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor

Sdílejte článek

Připravovaný seriál pro vytrvalostní vozy se bude řídit stejnými předpisy, jako legendární dvacetičtyřhodinovka v Le Mans. Série si vzala za úkol, dát účastníkům tradičního závodu Le Mans větší šanci na přípravu a odladění vozů.

Cílem organizátorů je také to, aby se mohli jezdci a týmy více prezentovat před svými sponzory, čímž by mělo být následné financování týmů pro závod v Le Mans snadnější. V neposlední řadě má přispět nová série i k větší popularitě těchto závodů s tím, že klasický dvacetičtyřhodinový závod nebude v povědomí veřejnosti tak osamocený.

První ostrá zkouška proběhne již letos na podzim, a to 9. listopadu na okruhu Bugatti v Le Mans. Zatím se měl nový šampionát setkat s velkou pozorností a kladným ohlasem. V pozadí stojí Stephane Ratel, jenž je znám svojí neutuchající snahou o oživení tradičních sportovních prototypů 60. až 80. let minulého století.

On stál také u zrodu současné série FIA GT, se kterou se můžete setkat i na našem serveru a ke které směřuje nyní pozornost několika dalších výrobců vozů Grand Tourismo.

V kalendáři je zatím uvedeno 5 závodů. Hlavní, 24 hours du Le Mans, je doplněn čtyřmi závody na 1000 kilometrů, které se uskuteční na tradičních okruzích v Monze, Nürburgringu, Spa a Silverstone.

Jedná se o podobný seriál, který se koná na území USA a Kanady, tedy ALMS. Je otázkou, zda by nebylo lepší rozšířit ALMS i do Evropy o což se již v této sezoně organizátoři pokoušeli. Problémem je však přeprava materiálu, která seriál neúnosně prodražuje. I z tohoto důvodu od překročení Atlantického oceánu pořadatelé ALMS upustili.

Prozatímní kalendář 2004 Le Mans Endurance Series:
Monza 1000km / 4. dubna
Le Mans 24 hodin / 13.-13. června
Nürburgring 1000km / 11. července
Spa 1000km / 29. srpna
Silverstone 1000km / 12. září

Tým Audi Sport UK, vůz Audi R8
Biela - Salo - McCarty
Kvalifikace na Le Mans 2003

Vytisknout

Diskuze: Nový vytrvalostní seriál od roku 2004!

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Miami: Double týmu Herdez - anotační foto

Miami: Double týmu Herdez

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud