Pozoruhodný a nezaměnitelný: Přední světlomet systému IQ.Light ve výbavě Volkswagenu ID.4

AutoRoad.cz, 23. září 2020, 00:16 Google+

Nový Volkswagen ID.4 vyzařuje sílu a sportovního ducha. Současně je však také sympatický. Velký podíl na tom má vnější osvětlení, které je neodmyslitelnou součástí konceptu designu elektrického SUV a dodává mu nový emocionální náboj.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Přední světlomet systému IQ.Light Volkswagenu ID.4

Přední světlomet systému IQ.Light Volkswagenu ID.4 | foto: Volkswagen

Sdílejte článek

Pokud chtěli automobiloví designéři dosud něco zvýraznit, používali často detaily a lišty z chromu – v interiéru i exteriéru. Již několik let se však v interiéru prosazuje trend nových osvětlovacích prvků. V poslední době nalézá unikátní osvětlení stále častěji uplatnění také v oblasti vnější výbavy. „Světlo je nový chrom,“ vysvětluje Klaus Zyciora, šéfdesignér koncernu Volkswagen a bývalý šéfdesignér značky Volkswagen. „Právě u elektromobilu hraje světlo mimořádně významnou roli. Symbolizuje energii a elektřinu, ale také vřelost a bezpečnost. Světlo je perfektním symbolem mobility budoucnosti.“

img-responsive

Přední světlomet systému IQ.Light Volkswagenu ID.4 | foto: Volkswagen

Zyciora vytvořil se svým týmem na základě této filozofie nový, nezaměnitelný světelný design pro model ID.4. Přídi elektrického SUV dominují velké světlomety a propůjčují mu přátelský pohled. Již v sériové verzi používají pro naprostou většinu funkcí technologii LED. Zadní svítilny jsou kompletně osazeny elektroluminiscenčními diodami a vzájemně propojeny červenou světelnou lištou. Další osvětlovací prvek se nachází v krytech vnějších zpětných zrcátek. V nich ukryté projekční svítilny promítají při otevření dveří na zem kosočtvercový vzor, typický motiv designu modelů ID.

High-tech od značky Volkswagen: IQ.Light. Ještě náročnější zákazníci si mohou na přání objednat IQ.Light se světlomety Matrix LED. Jejich světelné moduly jsou na každé straně složeny z jedenácti jednotlivých diod LED. Tyto zdroje světla lze samostatně vypínat a ztlumovat. Díky tomu mohou zajišťovat funkci inteligentně řízených, trvale zapnutých dálkových světel, která vždy osvětlují vozovku s nejvyšší možnou intenzitou, aniž by docházelo k oslňování ostatních účastníků silničního provozu.

img-responsive

Volkswagen ID.4 - první elektrické SUV značky bude na trhu ještě letos | foto: Volkswagen

Moduly výrazně připomínají lidské oči. Obklopují je dole zploštělé, světelné prstence, které jsou charakteristickým znakem modelů ID. se systémem IQ.Light. Voštinové otvory v tělesech modulů a světlovody po jejich obvodu plní funkci světel pro denní svícení. Po zapnutí tlumených světel spojuje přední světlomety horizontální světelný pruh.

Světelné moduly ve světlometech modelu ID.4 komunikují s řidičem již před zahájením jízdy. Pokud se řidič s klíčkem přibližuje k vozu, moduly se elektricky natočí zespodu nahoru a pozdraví ho „mrknutím oka“. Je-li součástí výbavy přístupový systém Keyless Advanced, přichází ke slovu rozšířený pozdrav. Světelné moduly se po otevření očí ještě natočí do stran jako by hledaly oční kontakt s řidičem, který přichází k vozu.

Světová novinka: na přání dodávané zadní svítilny LED 3D. V modelu Volkswagen ID.4 nalézají poprvé uplatnění zadní svítilny LED 3D. Jejich koncová světla, vytvářející plochý oblouk, působí mimořádně homogenně a trojrozměrně. Devět plošných světlovodů na každé straně vyzařuje neobvykle sytý odstín červené. Tyto plochy, tvořené několika tenkými vrstvami, se jakoby volně vznášejí v prostoru před černým pozadím. Brzdová světla mají podobu zářícího písmene „X“.

img-responsive

Zadní světlomet Volkswagenu ID.4 | foto: Volkswagen

Světlomety se přivítají nebo rozloučí s řidičem rychlými světelnými animacemi, které začínají v logu. Zákazník zde může přepínat mezi dvěma stylovými inscenacemi. Součástí zadních svítilen LED 3D jsou dynamické ukazatele směru, které se rozsvěcují postupně od vnitřního okraje k vnějšímu, a dávají tak jasné signály o zamýšlené změně směru jízdy. Klaus Zyciora k tomu říká: „Osvětlení není u modelu ID.4 samoúčelné. Inteligentně zajišťuje důležité funkce a tvoří neodmyslitelnou součást vnějšího designu.“

img-responsive

Volkswagen prozradil podrobnosti o interiéru připravovaného SUV ID.4 | foto: Volkswagen

Elektricky do budoucnosti. Volkswagen zintenzivňuje novými modely ID.3 a ID.4 svou elektrickou ofenzivu. ID.3 se již prodává na prvních evropských trzích včetně České republiky. Světová premiéra modelu ID.4 se uskuteční 23. září. Tento model vstoupí do dynamicky rostoucího segmentu kompaktních SUV. První vozidla budou předána zákazníkům ještě v letošním roce.

Vytisknout

Diskuze: Pozoruhodný a nezaměnitelný: Přední světlomet systému IQ.Light ve výbavě Volkswagenu ID.4

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Toyota Mirai

Elektřina slepou uličkou a vodík řešením. Co se mění?

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud